vivacredit banner
Posturi de blog

Bugetul minimalist 50/30/20

Dacă ești tânăr sau pur și simplu te ocupi pentru prima dată de stabilirea unui buget personal, întocmirea unui plan rațional de cheltuieli lunare poate fi o sarcină extrem de dificilă.

Nu numai că va trebuie să-ți faci ordine în finanțe, dar ai de luat câteva decizii grele despre felul în care îți folosești banii. Ai de luat în calcul salarii, facturi, rate, credite rapide, investiții și multe altele. Sfaturile pe care ți le oferă familia sau prietenii nu te ajută din păcate prea mult, pentru că fiecare persoană are nevoi și priorități diferite.

Vestea bună este că te poți descurca și dacă nu ești un expert în contabilitate, fără să recurgi la tot felul de calcule complexe în tabele Excel. Majoritatea planificatorilor financiari recomandă regula 50/30/20 pentru o gestiune simplă dar foarte eficientă a banilor de care dispui.

*PUBLICITATE

Metoda 50/30/20 îți împarte cheltuielile în trei categorii foarte clare, într-un mod intuitiv. Cele trei proporții sunt maximale, ele nu trebuie depășite în nici un caz dar dacă te încadrezi în mai puțin vei avea mai mulți bani disponibili pentru celelalte categorii.

50% din venitul tău, adică jumătate, trebuie să fie alocat cheltuielilor obligatorii de zi cu zi. Aceste costuri esențiale sunt de regulă comune tuturor oamenilor și includ chiria, facturile la utilități, mâncarea sau costul transportului. Este foarte important să nu cheltui mai mult de jumătate din banii tăi pentru aceste nevoi esențiale, în caz contrar întregul buget va fi dezechilibrat. Dacă te afli în această situație, ar fi momentul să analizezi costurile și să începi să faci anumite economii. Nu uita că procentul de 50% este unul total, compoziția lui poate să varieze. Există de exemplu persoane care cheltuie foarte puțin pentru utilități și preferă să meargă pe jos, dar cumpără alimente organice mai scumpe.

Următoare categorie este cea a cheltuielilor personale, care ar trebui să consume cel mult 30% din veniturile tale lunare. Această regulă este cel mai greu de respectat și face de multe ori diferența între un buget rațional și unul indisciplinat. În cheltuielile personale intră toate serviciile care nu sunt absolut esențiale, inclusiv unele facturi cum ar fi televiziunea prin cablu sau telefonul mobil, dar și toți banii pe care îi aloci propriilor plăceri sau pasiuni. O masă în oraș nu este obligatorie, de exemplu. Cu cât costurile din această categorie sunt mai mici, cu atât vei investi mai mult în viitorul tău.

Ajungem deci la ultima categorie, cea de 20% dedicată economiilor. Aici sunt incluse rezervele financiare propriu-zise dar și planurile de pensie sau rambursarea ratelor unui credit rapid fără acte sau a unuia bancar. Muși experți recomandă ca banii pentru această categorie să fie puși deoparte imediat după achitarea cheltuielilor esențiale, înainte de cele personale. Nu e ușor să faci economii sau să investești în pensie atunci când ești tânăr dar nu uita că trebuie să începi cât mai devreme să-ți asiguri viitorul. Prin respectarea planului de buget 50/30/20, finanțele tale vor deveni din ce în ce mai solide după fiecare lună.