vivacredit banner
Posturi de blog

Ce să faci și ce să nu faci când cumperi online?

Cumpărăturile online au devenit în ultimul timp cea mai ieftină și mai comodă metodă de shopping și popularitatea lor crește permanent în România. Ele oferă numeroase avantaje: prețuri mai bune, posibilitatea de a compara instant oferte de la mai mulți furnizori și de a face asta din confortul de acasă. Poți chiar să faci cumpărături și în cazul în care nu ai bani, nu trebuie decât să aplici pentru unul dintre numeroasele credite online, primești banii rapid și îi poți cheltui imediat. Există totuși câteva aspecte pe care trebuie neapărat să le cunoști.

Să începem cu măsurile obligatorii de securitate online:

  • Cumpără doar de la magazine cunoscute, nu te lăsa tentat de oferte prea bune pentru a fi reale. Nu răspunde ofertelor nesolicitate primite prin e-mail.
  • Scanează frecvent computerul și telefonul tău mobil ca să te asiguri că nu au viruși.
  • Încearcă să faci shopping online numai de acasă. Dacă vrei să faci o achiziție de pe telefon sau tabletă, folosește internetul mobil, rețelele wireless publice pot fi interceptate cu ușurință și sunt foarte periculoase.
  • Cumpără doar de la magazine care au conexiuni securizate SSL (adresa începe cu https)
  • Completează cu atenție informațiile solicitate. O greșeală des întâlnită este introducerea codului PIN al cardului în locul codului CVV (care este un cod de trei cifre trecut de obicei pe spatele cardului). Fiți suspicios dacă vi se cer prea multe informații cu caracter personal, nu este nevoie de data nașterii sau CNP pentru o achiziție simplă.
  • Folosește carduri cu soluții suplimentare de siguranță. Verified by Visa sau Mastercard Safepay îți protejează banii de hoți. Aceste soluții sunt oferite de toate băncile din România, uneori sub alte nume.
  • Pentru și mai multă siguranță, fă achizițiile online prin PayPal sau alte servicii similare. În acest fel vei primi banii înapoi în cazul unei înșelătorii sau atunci când produsul nu corespunde descrierii.
  • Verifică din când în când operațiunile din cont. Atenție, anumiți hackeri retrag sume mici pentru ca frauda să fie observată mai greu și să poată beneficia de o sursă pe termen lung.
  • Nu folosi contul principal pentru shopping online. Este mult mai sigur să ai un card dedicat, pe care să nu pui sume mari de bani.

Dacă vrei să cumperi haine online, nu uita că nu ai posibilitatea de a proba produsele. Este foarte important să-ți cunoști cu exactitate măsurile și să verifici bine tabelul cu măsuri disponibil pe site. Chiar și așa, este posibil să primești o haină care nu-ți vine bine, așa că asigură-te că ai opțiunea să o schimbi sau să o returnezi.

*PUBLICITATE

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre cumpărăturile din străinătate. În primul rând, ia în calcul costul transportului. Dacă vânzătorul este din afara Uniunii Europene, se aplică taxe în plus, care pot fi destul de mari. Pare foarte tentant de exemplu să-ți cumperi un telefon ieftin din China. La primirea coletului, vei plăti însă TVA (20% din valoare) plus taxe vamale (care variază în funcție de categoria produsului).