vivacredit banner
Posturi de blog

Învață cum să economisești lunar ca să strângi avans pentru o casă!

Mulți dintre tineri își doresc o locuința proprie, dar, în condițiile în care creditele ipotecare și imobiliare solicită un avans care trebuie achitat înainte, la semnarea pre-contractului, această condiție face destul de dificilă împlinirea acestei dorințe. În general, avansul pentru achiziționarea unei locuințe este de minim 5% pentru programul “Prima Casă” și între 15% și 25% pentru creditele imobiliare. Ceea ce înseamnă că un tânăr sau orice persoană dornică să-și achiziționeze un apartament sau o casă are nevoie de minim 3000% sau aproximativ 15,000-17,500 Euro avans pentru un credit imobiliar. Este, oare, posibil pentru un tânăr să strângă suma aceasta de bani?

Gândește la scară mare și diversifică-ți sursele de câștig lunar!

Atunci când ești tânăr poți face din noapte zi, așa că, în cazul în care ți-ai propus să strângi banii de avans pentru o casă, poți să găsești încă o slujbă cu program de 4 ore sau în sistem freelancing. Avantajul de a lucra în sistemul freelancing este dat de programul stabilit de către tine, de modul în care îți poți alege clienții și de faptul că vei beneficia de câștiguri adiționale. Poți lucra în timpul tău liber, seara, uneori noapte, în weekenduri și-n timpul sărbătorilor legale și ale zilelor libere; alege întotdeauna activitățile care au legătură cu munca pe care o prestezi în mod obișnuit, fiindcă îți permite și să te perfecționezi, ceea ce îți poate aduce și o promovare la locul de muncă curent.

Pentru că ai nevoie de unul dintre acele credite de top din România pentru a-ți achiziționa o locuință, gândește-te că banca la care o să apelezi pentru obținerea creditului de casă poate fi banca în care poți să-ți ții și economiile (acest lucru te va ajuta la creșterea nivelului de bonitate financiară). Totodată, multe dintre băncile din țara noastră oferă produse de economisire orientate către clienți, în care aceștia pot strânge bani într-un cont de economii, pe care să-i utilizeze ulterior pentru achiziționarea unei locuințe, banca oferind la rându-i niște dobânzi mult mai avantajoase. Deschide-ți un astfel de cont de economii și o să primești o dobândă avantajoasă care o să-ți permită să aduni mai mulți bani pentru viitoarea ta casă!

Locuiește cu părinții sau împarte chiria cu alte persoane până aduni bani de avans pentru casa ta!

Dat fiind faptul că ai nevoie să aduni cât mai mulți bani pentru viitoare ta locuință, alege soluțiile care îți permit să economisești! Stai cu părinții sau împarte costurile unui apartament închiriat cu alte persoane, fiindcă în acest mod vei reuși să pui bani de-o parte. Indiferent de situația aleasă, împărțirea cheltuielilor îți va oferi șansa de a economisi lunar. Alege ca locuința în care stai cu chirie să fie cât mai aproape de locul de muncă, astfel încât să poți parcurge distanța pe jos sau cu bicicleta. Este o modalitate eficientă de a strânge bani, fiindcă nu vei mai consuma cu mijloacele de transport în comun și chiar dacă vorbim despre o sumă mică, la nivel lunar, un alt avantaj adițional este faptul că vei ajungă acasă mult mai rapid, ceea ce înseamnă că vei beneficia de mai mult timp pentru activitățile suplimentare și care sunt generatoare de venituri complementare.

Scapă de toate cheltuielile inutile din viața ta și crește-ți nivelul de economisire lunară!

În mod normal, bugetul tău lunar din salariu se împarte între cheltuielile esențiale, cele ocazionale și pentru distracție și parte de economisire. Cum vei locui cu alte persoane, acest lucru înseamnă că vei plăti toate cheltuielile la comun, adică pe jumătate, lucru care înseamnă că banii care îți rămân ca urmare a micșorării acestor costuri îi poți utiliza pentru a-i aloca contului de economii. Acum că ai un scop atât de nobil, va trebui să renunți la stilul de viață axat pe divertisment, ceea ce înseamnă că vei aloca banii dedicați cheltuielilor din această categorie segmentului de economii.
Dacă ai ceva vicii, gen tutun sau îți place să-ți petreci nopțile prin cluburi, atunci este cazul să renunți la acest mod de viață, fiindcă este generator de cheltuieli inutile și care îți va limita nivelul de economisire lunară. Tot ceea ce înseamnă cheltuieli fără justificare, de la masa la cantină de la birou și până la ieșitul în oraș în fiecare weekend trebuie să dispară din stilul tău de viață. Economisirea presupune să strângi bani, adică ai nevoie de toate resursele posibile, fiindcă numai așa casa pe care ți-o dorești va fi mai aproape. Este timpul să faci o analiză radicală a tot ceea ce înseamnă cheltuielile tale lunare, să le excluzi pe cele care nu-ți generează niciun fel de avantaj și să gândești un mod cât mai sănătos de a strânge banii necesari pentru avans.

*PUBLICITATE

În general, pentru a ști care va fi nivelul de economisire pe care trebuie să-l atingi în vederea strângerii sumei pentru avans va fi necesar să-ți stabilești care va fi locuința pe care o vei achiziționa. Dacă dorești să-ți cumperi o garsonieră sau un apartament cu 2 camere, atunci acestea vor avea un preț de achiziție mult mai scăzut decât cel al unui apartament cu 4 camere sau al unei case. În plus, zona în care este construit imobilul în care va fi viitoarea ta locuința, anul construcției și alte diverse caracteristici vor determina prețul final, ceea ce înseamnă că trebuie să te interesezi din timp pentru a afla toate aceste date. Îți vor fi de folos în momentul în care vei stabili care este suma pe care trebuie să o strângi pentru avans.

Chiar poate economisi un tânăr banii pentru avansul unei case?

Raportat la nivelul salarial și la necesitățile zilnice, dar și la faptul că programul “Prima casă” este un program adresat în mod clar categoriei de cumpărător tânăr, cu vârsta până în 40 de ani, răspunsul este afirmativ. Desigur, nu toți tinerii au reușit să-și strângă banii pentru avans din salariu, o mare parte din ei alegând soluția unui descoperit de credit la cardul de salariu, dar, atât timp cât au dovedit că știu să economisească o mare parte din banii de avans, înseamnă că acest lucru este posibil. Pentru că aceasta înseamnă că au făcut primul pas pe calea maturității și a însușirii unui comportament financiar corect!