vivacredit banner
Posturi de blog

5 lucruri oricine ar trebui să știe despre contractarea unui împrumut bancar

Nu este un secret pentru nimeni că trăim vremuri destul de incerte. Dacă astăzi consideri că ai tot ce îți trebuie pentru a te bucura de un trai decent, mâine poate că lucrurile vor lua o cu totul altă întorsătură. Poate apare un eveniment important în familie. Poate un membru al familie trece printr-o perioada dificilă și are nevoie de sprijin atât moral, cât și financiar. Poate că intenționezi să îți achiziționezi un obiect nou pentru locuință sau vrei să renovezi etc. Cert este că viața fiecăruia dintre noi se derulează după o anumită dinamică și fie că ne place sau nu, pentru a ne îndeplini unele nevoi pe termen scurt sau mediu, vom avea nevoie de bani.

Știm cu toții că banii nu cresc în copaci. Cel puțin nu pentru marea majoritate dintre noi, iar găsirea unor metode de a obține bani rapid devine foarte stresantă.

Ce opțiuni avem în astfel de cazuri:

  • Să identificăm suma de bani de care avem nevoie și să vedem dacă o putem acoperi din salariu sau alte venituri personale.
  • Să cerem bani în avans de la serviciu. Unele firme practică acest lucru cu angajații lor și pot fi de acord să ofere sume destul de mari în avans. Analizează-ți poziția în firmă și asigură-te că împrumutul tău și condițiile de rambursare nu sunt puse în pericol dacă, în viitor, fie ți se va închide postul, fie vei pleca într-o altă firmă pe o poziție mai bună și mai bine plătită.
  • Să ne împrumutăm de la prieteni. Și în cazul acesta, trebuie ținut cont de suma de care avem nevoie. Prietenii nu sunt bănci și nu ne-ar putea oferi sume impresionante. Cu toate acestea, dacă nu este vorba de o sumă prea mare, iar prietenii respectivi sunt dispuși să o ofere, asigură-te că o vei returna într-o perioadă relativ scurtă. Este o practică „sănătoasă” și pentru prietenia voastră.
  • Să căutăm surse de împrumuturi românești online. Există foarte multe companii nebancare care oferă împrumuturi rapide, fără bătăi de cap și o mulțime de acte. Mai mult, toate acestea pot fi rezolvate chiar de la tine acasă. Cu toate acestea trebuie să fii foarte atent la firma pe care o alegi și să faci cât mai multă cercetare înainte de a-i alege serviciile. Ține cont de faptul că acest lucru îți va consuma timp, iar tu vrei acel împrumut rapid. La fel ca și în cazul prietenilor, firmele mici de împrumuturi românești (Romanian loans) online nu oferă sume foarte mari, dar perioadele de rambursare sunt destul de convenabile.
  • Alege serviciile unei bănci consacrate. Ei bine, am ajuns și în punctul în care ne gândim la un credit de nevoi personale. Cu siguranță că este cea mai sigură metodă de a obține bani, dar și cea mai costisitoare pe termen lung.

Ei bine, acum că am identificat 5 metode fezabile pentru a obține unele sume de bani pentru nevoi personale, să ne concentrăm puțin pe ce presupune contractarea unui împrumut bancar. Pentru că, cel mai probabil, pentru marea majoritate dintre noi, băncile sunt cea mai sigură sursă de obținere a unor bani.

Acum, să presupunem că decizia a fost luată și poate că ai și o listă scurtă de bănci de la care ai încerca să soliciți un împrumut. Chiar recomandăm realizarea unei liste scurte cu numele unor bănci care îți inspiră încredere. Poate că ai un card de salariu la o anumită bancă și te-ai gândit să mergi direct la ea pentru a lua acel împrumut, dar, la fel de bine, s-ar putea să nu îți ofere cele mai bune condiții de creditare. Așa că este cazul să te organizezi puțin.

*PUBLICITATE

Iată 5 aspecte foarte importante de care trebuie să ții cont atunci când soliciți serviciile unei bănci.

  • Descoperă suma totală a împrumutului

Ei bine, în principiu, tu știi suma de care ai nevoie pentru a-ți acoperi nevoile. Cu toate acestea, această sumă nu este aceeași cu cea pe care o vei avea de returnat băncii în final. Mergi la fiecare bancă pe care ai ales-o drept un creditor potențial și analizează cu atenție dobânda aplicabilă în cazul fiecăreia. Chiar dacă băncile mai mult sau mai puțin se ghidează și lucrează în jurul acelorași dobânzi, există și diferențe evidente între ele care te vor putea ajuta să alegi corect.

  • Perioada de creditare

Trebuie să ai în vedere și faptul că, cu cât vei alege o perioadă de rambursare mai mare, cu atât suma finală a creditului va fi mai mare. O perioadă mai lungă de timp înseamnă rate mai mici, foarte adevărat, dar o perioadă mai scurtă îți oferă „cartea” câștigătoare spre libertate. În plus, dobânda este mai mică în cazul împrumuturilor cu perioade de rambursare mai scurte.

  • Taxe și comisioane

Există bănci care percep și taxe ascunse de care clientul află prea târziu. Asigură-te că banca cu care discuți îți oferă informații despre dobânda anuală efectivă (DAE), costul total al creditului, toate comisioanele pe care le percepe și dacă există și alte servicii obligatorii sau opționale creditului (de exemplu, asigurări de viață etc.). Nu semna nimic până nu ai toate informațiile.

  • Rambursarea anticipată

Dacă lucrurile au început să meargă mult mai bine din punct de vedere financiar și te-ai hotărât să scapi de creditul tău mai repede, cere băncii și informații despre condițiile unei rambursări anticipate. Trebuie să știi că există și comisioane pentru rambursarea anticipată. În momentul de față suma acestora este plafonată. Așadar, sumele nu ar trebui să depășească 1% din suma plătită anticipat în cazul scadențelor finale de peste 1 an și 0,5% pentru împrumuturile sub 1 an.

  • Alege rata corect

Băncile calculează valoarea maximă a creditului în funcție de venituri, dar și de cheltuielile lunare. Doar că acestea fac unele estimări și nu au cum să îți cunoască toate nevoile lunare, așa că acest lucru intră în sarcina ta. Gândește-te la stilul tău de viață și analizează toate nevoile lunare pe care le ai. Pune pe hârtie toate obligațiile lunare și rata respectivă. Îți mai rămâne ceva? Te poți descurca în aceste condiții lună de lună pentru o anumită perioadă? Dacă nu, negociază o rată lunară cât mai avantajoasă pentru tine și depune eforturile necesare pentru a scăpa de acel credit cu brio.

Urmează acești pași simpli și, cu siguranță, viața alături de un „credit” va fi mult mai ușoară dacă putem spune asta.

Mult succes!