vivacredit banner
Posturi de blog

Administrarea veniturilor în funcție de tipul de cheltuieli

În momentul în care te-ai angajat și ai ieșit de sub tutela părinților, iar viitorul tău s-a extins, este cât se poate de normal să încerci să-ți iei propriul destin în mâini și să cauți cele mai avantajoase soluții pentru modul în care acesta se va desfășura. Etapă cu etapă, ajungi să stai în chirie, iar nivelul tău financiar a crescut, ceea ce înseamnă că îți poți face și ceva planuri de economisire. Viața merge pe repede înainte și te-ai căsătorit, iar necesitatea de spațiu îți impune să optezi pentru un credit pe care îl alegi dintre cele mai bune oferte din România în 2018, ceea ce înseamnă că vei avea nu doar casă ta, dar și o rată la ea.

Până la urmă, atât timp cât plătești pentru propria-ți locuință, situația este mult mai bună decât dacă ai fi rămas în continuare cu chirie. Atribuțiile ți s-au mărit în cadrul firmei la care lucrezi, ai acumulat vechime în muncă, salariul a crescut și el proporțional, dar pe lume a venit și primul copil, ceea ce înseamnă că alte cheltuieli. Astfel de situații se întâlnesc în viața de zi cu zi, așa că este cât se poate de normal să știi cum trebuie gestionată situația, în funcție de tipul de cheltuieli care apar și care este cea mai utilă modalitate de a administra banii, pentru a reuși să te achiți cu brio de toate aceste costuri, dar și să poți rămâne cu un plus la sfârșit de lună.

Un singur venit, cheltuieli restrânse – cum mă descurc?

Prima situație este cea în care tocmai ai plecat de acasă (cu toate că părinții încă se îngrijesc de alimentația ta și îți trimit pachete cu mâncare, ceea ce înseamnă, că ți se oferă posibilitatea de a face economii în acest sens). Ai un venit care nu este foarte ridicat, dat fiind faptul că abia te-ai angajat, de aceea, locația închiriată nu este nici cea mai bună, dar măcar îți satisface nevoile de locuit și are un preț accesibil. În acest caz, te vei “confruntă” cu cheltuielile fixe, în care intră chiria lunară și cele care sunt încadrate în categoria celor esențiale, așa cum sunt facturile de la întreținere, lumina, telefon, cablu TV și internet, precum și cele de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, și mijloace de transport. Este perioada în care ești dispus la muncă mai multă și la sacrificii, ceea ce înseamnă că o să ai posibilitatea de face și ceva economii, mai ales dacă ești genul de persoană care preferă să-și petreacă serile vizionând un serial, un film sau să citească o carte. În caz contrar, valoarea cheltuielilor normale, de mai sus, va fi suplimentată cu niște cheltuieli legate de ieșirile ocazionale, ceea ce va înseamnă că valoarea economisirii nu va fi atât de ridicată. Trebuie să faci eforturi și să economisești până la 10% din valoarea venitului pe care îl realizezi lunar.

Două venituri, cheltuieli mărite – cum mă descurc?

Acum că deja ai avansat la serviciu, iar fișa postului s-a mărit (la fel că venitul pe care îl primești lunar), iar în atenția ta a intrat o persoană de sex opus, planurile de căsătorie fiind deja în derulare, înseamnă că locația închiriată nu va poate satisface nivelul de spațiu, ceea ce înseamnă că o să trebuiască să apelați la un împrumut imobiliar sau ipotecar pentru a vă muta la casa voastră. Pentru că deja discutăm despre două venituri, în acest caz se poate realiza și un buget al familiei, ceea ce înseamnă că aceste două surse financiare pot suplini mult mai bine nevoile curente ale familiei. Cu toate acestea, nu facem decât să schimbăm în categoria cheltuielilor fixe, chiria lunară cu rata la bancă, păstrând în același timp și cheltuielile esențiale, doar că valoarea acestora se va modifică fiind vorba despre două persoane, iar nu de una singură. Cu toate acestea, valoarea cheltuielilor ocazionale crește (cel puțin la nivel temporar), mai ales că este vorba despre costurile legate de renovarea și mobilarea casei, dar și pentru cele de nuntă (în cazul în care achiziționarea casei are loc înainte de acest pas). Chiar dacă se impune să începi să faci economii, este foarte posibil ca valoarea salariului să nu se ridice la nivel scontat, ceea ce îți va impune necesitatea orientării către soluția diversificării muncii, pentru a obține o sursă suplimentară de venit. Este recomandat să începi să economisești cel puțin 15% din valoarea venitului regulat și până la 25% din cel suplimentar.

1 venit + jumătate, membru al familiei în plus, cheltuieli extinse – cum mă descurc?

Situația a devenit excelentă din punct de vedere financiar, așa că apare un nou membru în familia formată, ceea ce înseamnă că în această perioadă unul dintre membrii familiei o să rămână în concediu de maternitate/paternitate. În acest caz se discuta despre o înjumătățire a veniturilor, caz în care se poate constată o creștere bruscă a nivelului cheltuielilor, pe lângă cele fixe (rata la bancă) și esențiale, putând apărea alte cheltuieli fixe (rată la un autoturism), dar și de natură ocazională, legată de cel mai nou membru al familiei. În acest caz, nivelul de economisire nu mai este posibil, cu toate acestea este recomandat să încerce să economisească măcar 5% din veniturile lunare pentru a acoperi necesitățile ulterioare ale copilului, până în momentul în care familia va reveni la două venituri regulate în fiecare lună.

*PUBLICITATE

Toate aceste situații nu sunt ipotetice și se pot întâlni în viața de zi cu zi a oricărei persoane, așa că este necesar să încercăm de fiecare dată să avem în vedere atât acoperirea cheltuielilor fixe și a celor esențiale, cât și realizarea de economii. Pentru că numai în acest mod se poate obține un nivel ridicat al economisiri, caz în care, mai târziu, în funcție de evoluția noastră personală o să fie nevoie de aceste economii. De aceea, principala preocupare a fiecăruia dintre noi după ce am achitat toate cheltuielile obligatorii este de a ne asigura fondul de rezervă sub forma acestor economii pentru că numai așa vom beneficia de un viitor financiar cât mai bun!