vivacredit banner
Posturi de blog

Ai de unde alege!

Cred ca orice site pe care îl accesezi are cel puțin o reclamă despre creditele nebancare .Aceste credite au apărut datorită cererii din partea oamenilor .Aceste instituții nebacare se leaga de probleme cotideiene,pe care tot noi le oferim “pe tava” .

Aceste oferte de credite nebancare urgente vizeaza un segment mare de salariați. Ce e drept,  se întâmplă deseori să rămai fără resurse financiare și atunci te vezi nevoit să apelezi la acele  economii pe care le ai puse ” sub saltea” pentru zilele negre .Dar să presupunem că se termină și acești bani,ce e de facut?? Una din cele mai ușoare soluții este să apelezi la aceste oferte. Îi mai poti spune si “colacul de salvare” pentru mai multe probleme .Uneori ne trezim peste noapte cu o urgență .Ce ne facem? Dăm telefoane, întrebăm rude ,prieteni. Poate avem noroc.

De exemplu daca este vorba de probleme de sănătate .Te afli într-o situație neplacuta și de cele mai multe ori este foarte greu de anticipat .Ai nevoie urgent de bani pentru plata tratamentelor sau chiar pentru a plati o intervenție chirurgicală .În acest caz este foarte clar că nu poti amâna, pana la urmatorul salariu sau alte venituri lunare pe care le ai.

Dacă tot facem acest pas, trebuie însă să avem bine întipărit în minte ideea: “Nu împrumuta mai mult decât ai nevoie!!!” .Vă spun asta pentru că e cea mai mare greșeală și tot mai des întâlnită. Te încântă la început suma mai mare, dar rezultatul o sa fie dezastruos: dobânzi mult mai mari și probleme în momentul rambursării .Așa ca hai sa gândim la rece ,ne calculăm cu atenție bugetul pentru a împrumuta banii de care avem nevoie și ne rezolvăm problemele urgente fără a genera altele.

Bine ,bine ,am ajuns în aceatsa situație, dar știm că atunci când vine vorba de bani trebuie să apelezi la o instituție de încredere .Daca omiți etapa de informare,s-ar putea să ai informatii eronate. Însa știu și ca este deasemenea trăim în era “omului pe fugă” .Aici intervine o adevarată problemă, nu alocam nici macar 15 minute pentru a citi niște instrucțiuni, niște recomandări, nimic.

Acum trebuia să urmeze partea aia când trebuia să enumar câteva instituții care oferă astfel de credite, însă nu am să o fac. Fiecare știe ce e mai potrivit  pentru el.Până la urmă in viată  ne lovim întotdeauna de situația în care trebuie să alegem.

Au fost multe experimente psihologice pe subiectul acesta.Dar hai să vedem..ce decizii importante ai de luat luna aceasta? Dar anul acesta? Dacă te afli printre persoanele care iau decizii rapid însă ai o “formulă” proprie pe care o aplici când iei decizii.

În facultate am avut un curs interesant despre tehnica lui Benjamin Franklin. Aceasta este o tehnică veche de peste 200 de ani. După cum bine știm Franklin a fost inventatorul paratrasnetului, dar pe langă meseria de cercetător în lumea fizicii, anatomiei și meteorologiei ,el a ajutat la simplificarea modului de a lua o decizie. A folosit un sistem de luare a deciziilor , care de altfel a cunoscut un succes în toată lumea, însă puțini știu că vine de la Benjamin Franklin.

Sistemul se numește : sistemul balanței.

Acest sistem este probabil să te ajute si pe tine să ii o decizie mai bună pentru tine.

Tehnica constă în faptul că trebuie să ne facem o listă. Lista trebuie să conțina 2 coloane : avantaje și dezavantaje. Această listă este genială pentru că îți arată care dintre variante este  cea mai bună pentru tine.

Mi-am dat seama că aceast sistem a lui Franklin are și un defect pentru secolul în care trăim.Hai să vedem totuși de ce?

Facem un mic test de imaginație, cum ar fi  daca ai face lista pentru cea mai importantă decizie din viața ta?  Ai pus avantaje și dezavantahele iar decizia e clara. Aici ne lovim de  problemă: Nu trăim în epoca lui Franklin, când psihologia oamenilor era diferită de a ta. Deci ce îți lipseste???

în acest moment știi exact ce ai de facut si care e cea mai buna decizie si ce faci? Te asigur că de cele mai multe ori NIMIC!! Îți lipsește voința și automotivarea.

*PUBLICITATE

Dacă ne gândim de exemplu ca există ocivilizațir care nu știe de existenta electricității , nici de gaz, nici de calorifere si nici de frigidere. Dar oare cum fac acești oameni să aibă apă? Cum fac să le fie cald? Cum mănâncă? Cum intră în posesia informațiilor?

Imagineaza-ți că trebuie să te trezești în fiecare dimineață la ora 4 să mergi după apă.Să faci asta încă din copilărie, să dai de mâncare la animale , să tai lemne și apoi să pleci la muncă. Cum ți se pare? Dacă mă uit la bunicul meu, îmi dau seama că nu i-a lipsit niciodata voința.

Hai să-ți spun un secret, pe care cred că l-ai intuit și singur:  Comoditatea în care te afunzi duce la scăderea voinței. Cu cât ești mai comod, cu atât nu o să ai succes în viață.

Și revenim la epoca lui Franklin, te poți gândi cum s-ar descurca un om comod ? Îți spun eu, nu s-ar descurca, pentru că aceasta comoditate este inamicul tau. Nu te lupta cu ea, însă cauta motivația și energia pentru rezolvarea problemelor.

Dar noi am evoluat, revenimîn prezent așa ca am dezvoltat tehnica și am adaptat-o pentru prezent. După terminarea listei trebuie săai în vedere șiurmatoarele întrebari:  Ce se întâmplă daca acționez/ daca nu acționez ? Sunt mulțumit de rezultate? Dacă răspunsul este nu, continuă cu întrebarea: Ce trebuie să fac să fiu mulțumit de aceste rezultate??

Pe final,vreau să îți spun trucul meu : Trebuie doar să închizi ochii și să îți derulezi viața pe 2-3 zile în situația în care ai fost mulțumit de modul în care ai acțonat, dar și în situația în care nu ai facut nimic. Vezi care sunt diferențele în ceea ce simți. Fă diferențele  între emoțiile pe care le-ai simțit  si vezi ce e diferit în interiorul tau .E necesar să îți antrenezi capacitatea de a-ți simți cele mai fine emoții. Exact așa cum simți si gusturi fine, mirosuri fine etc.

Sper ca ți-am fost de folos pentru urmatoarele decizii pe care le vei lua chiar  și în situațiile urgente.