vivacredit banner
Posturi de blog

Avantajele creditelor auto

Te-ai mutat lângă oraș, în cartierele noi? Trebuie să duci copilul aproape în fiecare zi la diverse activități? Ești liber-profesionist și trebuie să duci diverse produse la clienți? Pur și simplu vrei o mașină dar nu ai suficienți bani să o plătești cu banii jos?

În asemenea cazuri ajungi să te gândești la un credit. Dar ce fel de credit? Și… credit sau leasing?

După succesul programului Prima Casă, se pare că următorul succes se va numi Prima mașină – de obicei acest tip de credit, oferit de diverse bănci, se bazează pe dobânda mai mică, deci costuri generale mai reduse. Care sunt condițiile unui asemenea credit?

  • mașina pe care o cumperi trebuie să fie nouă, deci acest tip de credit nu e valabil dacă vrei o mașină la mâna a doua;
  • suma pe care o poți lua e de maxim 50.000 de lei (plus TVA și CASCO pentru primul an) – trebuie să ai diferența dacă vrei o mașină mult mai scumpă;
  • trebuie să ai un avans care, în funcție de bancă, variază între 5 și 10% din valoarea mașinii;
  • creditul se poate face pe maxim 7 ani
  • valoarea maximă a dobânzii nu trebuie să depășească ROBOR+3%.

Un credit auto obișnuit se poate face în prezent pe maxim 5 ani, deci la aceeași sumă împrumutată rata va fi mai mare, pentru că împrumutul trebuie returnat mai repede. Un alt element care mărește rata este dobânda, care va fi mai mare decât la Prima Mașină, nefiind limitată de stat.

O altă diferență este posibilitatea ca banca să solicite giranți sau alte garanții pentru un credit auto obișnuit – la Prima Mașină statul oferă garanții în locul tău, ceea ce poate simplifica lucrurile.

Problema majoră în cazul ambelor tipuri de credite este că banca stabilește clar ce poți cumpăra și, nu prea dă credite decât pentru cumpărarea de mașini noi. Dacă vrei o opțiune mai ieftină și alegi o mașină la mâna a doua, o soluție poate fi un credit de nevoi personale, bancar sau nebancar.

Avantajul creditului de nevoi personale este că nu trebuie să justifici băncii pe ce cheltuieși banii, deci poți lua o mașină mai veche și mai ieftină. Diferența de bani poate fi foarte mare – nu prea ai ce mașini noi să iei sub 10.000 de euro, dar cu 5000 poți găsi o mașină rezonabilă la mâna a doua.

Dezavantajul creditului de nevoi personale este însă costul – dobânda și DAE vor fi de obicei mai mari, așa că trebuie să-ți faci un calcul clar ce-ți permiți.

Pentru persoanele care doresc mereu să aibă o mașină nouă, o soluție poate fi leasingul – contractul se poate folosi într-un fel ca un contract de închiriere și firma de leasing suportă deprecierea de valoare a mașinii, deoarece până când se plătește complet mașina, ea rămâne în proprietatea firmei de leasing. Astfel, după câțiva ani de contract poți decide că dorești o altă mașină, așa că nu reînniești contractul de leasing și faci altul, pentru o altă mașină mai nou, cu dotările moderne pe care le dorești, fără să fii obligat să vinzi vechea mașină pentru a putea lua una nouă.

*PUBLICITATE