vivacredit banner
Posturi de blog

Banii la comun în cuplu: avantaje și dezavantaje în vederea economisirii

Viața de cuplu reprezintă o experiență și o provocare pentru cei care au de gând să concretizeze mai târziu acest început, de aceea, una dintre principalele probleme cu care se poate confrunta un cuplu este cea legată de bani. Fie că este vorba despre strângerea unor sume de bani la comun în vederea stabilirii unor obiective pe termen scurt, mediu sau lung (vacanțe, achiziționarea de produse electrocasnice, pentru o cumpărarea unei locuințe sau a unei mașini ori pentru nuntă), fie că este vorba despre lipsa acestora (ceea ce este mult mai grav), banii pot fi priviți ca o piață de hotar pentru o viață fericită sau nefericită a cuplului. Chiar dacă astăzi poți foarte simplu obține bani doar cu buletinul, atunci când este vorba despre strânsul banilor la comun, nimic nu mai este atât de simplu. Așadar, ce este de făcut pentru a avea parte de o experiență cât mai liniștită și mai avantajoasă pentru cuplu?

Banii la comun într-un cont de economii sau într-un cont pentru cheltuieli comune?

Pe cât de mult v-ar tenta să vă puneți banii la comun într-un cont la care să aibă acces ambii parteneri, pe atât de greșit este să o faceți. Păstrați-vă banii în conturi separate, economisiți fiecare după posibilitățile financiare și nu riscați să vă certați pe subiecte de genul “eu am economisit mai mult, tu mai puțin” sau orice alt motiv care are legătură cu “cine este mai tare-n economii”. Banii într-un cont de cheltuieli pentru acele facturi pe care trebuie să le achitați pentru locuința voastră și pentru întreținerea acesteia, da, pentru că în acest mod puteți contribui fiecare în mod egal și proporțional cu valoarea acestor facturi (care sunt mai ușor de împărțit decât să adunați fiecare o sumă egală lunar).

Este greu să gestionați veniturile voastre care nu sunt egale și să vă propuneți să economisiți la același nivel, pentru că, mai devreme sau mai târziu este posibil să survină sentimentul de frustrare din partea unuia dintre parteneri. De aceea, în vederea economisirii pe termen lung este recomandat că fiecare dintre parteneri să-și urmeze propriul drum financiar, pentru că în orice relație este normal să se păstreze și o parte dintre obiceiurile (bune) din perioada în care fiecare dintre cei doi parteneri au trăit separat.

Pe lângă dezavantajul de a crea un sentiment de frustrare puternic, economisirea în cuplu trebuie să aibă un scop bine determinat, în lipsa acestuia apărând diverse dileme. De exemplu, în cazul în care aveți un cont comun de economii, iar unul dintre parteneri retrage o sumă pentru a-și satisface o dorință sau necesitate personală (achiziționarea unui gadget, a unui articol de care se folosește la nivel individual, nu pentru cuplu, etc.), atunci se va naște o problemă legată de responsabilitatea financiară și de înșelarea așteptărilor partenerului.

Așa că, singurul cont comun (în perioada în care încă nu v-ați definitivat în calitate de cuplu și viitorul vostru este incert) pe care îl veți deschide acum este unul legat de cheltuielile comune (ale locuinței și ale costurilor care va implica la nivel de cuplu). Un cont comun de economii este mult prea mult pentru cei doi, cel puțin atât timp cât nu vor duce relația la nivelul următor, atunci când situația se va schimba.

*PUBLICITATE

De ce căsătoria schimbă datele problemei legate de contul de economisire?

În acest moment (post semnarea actului de căsătorie) intervine regimul comun al bunurilor celor doi soți, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere juridic, ceea ce încasează în cursul căsătoriei oricare dintre soți se prezumă că aparține amândurora. Așa că, indiferent care este nivelul de economisire al fiecăruia dintre soți, sentimentul de frustrare financiară va fi ușor atenuat de statutul marital. Cu toate acestea, viața de cuplu nu trebuie să fie afectată de nivelul financiar, din moment ce acum constituiți o echipă, care trebuie să se mențină unită, indiferent de forța și valoarea financiară a fiecăruia dintre membri.

Acum cei doi soți își vor schimbă și obiectivele financiare, propunându-și să strângă bani pentru scopuri comune, cu o valoare mult mai ridicată (o locuință comună, un autoturism, pentru un copil, etc.). De aceea, având în vedere seriozitatea obiectivelor în vederea cărora se realizează operațiunea de economisire, cei doi vor trata orice problema legată de nivelul de contribuție individual cu o mai mare responsabilitate. Oricare dintre cei doi parteneri își vor putea permite să accepte diverse argumente legate de nivelul mai scăzut de economisire a partenerului, compensând această diferență până la momentul în care și celălalt partener poate oferi o cotă egală sau aproximativ egală cu a celuilalt.

Importanța economisirii în viață de cuplu și modul în care aceasta va poate influența viitorul împreună

Să economisiți împreună este una dintre cele mai plăcute experiențe pentru orice cuplu, însă numai atât timp cât reușiți să vă țineți în frâu ego-ul și acceptați faptul că celălalt partener nu poate contribui într-un mod egal, deși depune toate eforturile pentru a reuși acest lucru. Așadar, pentru că economisirea să se mențină la un nivel plăcut pentru ambii parteneri, ideal este că fiecare să economisească pe cont propriu până în momentul în care viitorul cuplului se clarifica și amândoi știți că o să aveți încredere în ceea ce privește nivelul de economisire comun. Desigur, înainte de a economisi, îngrijiți-vă ca toate datoriile să fie plătite, facturile să fie achitate la timp și abia apoi puteți să începeți să vă gândiți și la economii!

Asumați-vă responsabilitatea financiară în cadrul relației pentru a avea parte de o aventură cât mai frumoasă, stabiliți-vă niște obiective comune cât mai avantajoase pentru amândoi și încercați întotdeauna să vă completați în ceea ce privește cota de economisire. Nu țineți cont de nivelul financiar, ci propuneți-vă ca împreună să adunați cât mai mulți bani. Contribuția fiecăruia va fi compensată în alte moduri, pentru că sunteți o echipă, care, dacă este pregătită așa cum trebuie pentru viață, o să aibă parte de o multitudine de momente fericite. Nu uitați că banii pe care îi veți economisi o să va ofere o viață plină de realizări, iar toate acestea vor fi în favoarea amândurora!