vivacredit banner
Posturi de blog

Cât de mari sunt comisioanele bancare?

Unul dintre principalele motive pentru care creditul rapid fără acte a devenit atât de popular în România este faptul că băncile acordă atât de greu împrumuturi.

S-a ajuns la situații total absurde, spre exemplu ca unui client cu sume mari de bani în conturi și o lungă relație cu instituția să i se refuze un card de credit cu o sumă derizorie pentru orice detaliu procedural minor.

Adevărul este că băncile nu mai au de fapt prea mare interes în atragerea de depozite de la populație și acordarea de credite pentru că cea mai mare parte a veniturilor lor provine acum dintr-o sursă pasivă și inepuizabilă: comisionul. Cu ajutorul numeroaselor legi promulgate în ultimii ani în toată lumea pentru descurajarea plăților cash, instituțiile bancare se transformă tot mai mult în simpli intermediari ai tranzacțiilor. Așa se explică faptul că dobânzile la depozite au tot scăzut, condițiile de creditare s-au înăsprit, în timp ce comisioanele s-au majorat treptat, până când au ajuns la un nivel greu de justificat.

Multă vreme, majoritatea comisioanelor erau ascunse și clientul nici măcar nu știa că le plătește. Aproape orice contract avea clauze abuzive scrise cu litere foarte mici, în timp ce alte comisioane, cum ar fi cele de retragere de la bancomate, nu erau specificate nicăieri.

*PUBLICITATE

După numeroase reclamații din partea clienților și procese în instanță, statul a luat câteva măsuri pentru a crește gradul de transparență al operațiunilor bancare. La acordarea oricărui tip de credit, consumatorul trebuie informat despre nivelul dobânzii anuale efective (DAE), care include absolut toate costurile care trebuie plătite pe perioada unui an. Bancomatele includ si ele avertizări cu privire la prețul fiecărui serviciu. În stilul de viață grăbit de azi, este însă foarte ușor să nu citești cu atenție aceste avertizări și să treci peste ele rapid, așa că ne propunem să-ți povestim pe scurt despre comisioane.

De regulă, va trebui să plătești atunci când efectuezi operațiuni curente. Cele mai frecvente sunt comisioanele de retragere, care sunt mai ridicate la ghișeu decât la bancomate. Ele pot fi zero în cazul în care scoți bani din contul de salariu sau de pensie, dar pot trece de 10 RON în situația în care utilizezi un bancomat al altei bănci. La retragerea din străinătate, se aplică tarife speciale.

Mai nou, unele bănci elimină complet comisioanele de la orice fel de bancomate pentru clienții care încasează venituri prin contract. Din păcate, măsura este menită să camufleze creșterea semnificativă a taxelor pentru cei care nu se află în această situație. Un alt comision uzual este cel perceput pentru consultarea soldului.

Se aplică desigur taxe și pentru alte operațiuni, cum ar fi transferul bancar. Taxele pot fi extrem de mari pentru transferurile în străinătate dar și pentru alte servicii cum ar fi încasarea unui cec sau conversia din valute mai puțin folosite.

Un card îți poate simplifica mult viața dar costurile sunt mai mari decât par la prima vedere. E preferabil să efectuezi în continuare anumite operațiuni cash, de exemplu rambursarea unui credit doar cu buletinul sau plata unei facturi.