vivacredit banner
Posturi de blog

Cât de mult influențează copii nivelul de economisire a unei familii?

Orice familie care are copii începe să se gândească din ce în ce mai puțin la economisire, cu toate că, pe măsură ce anii vor trece, necesitățile familiei vor crește, iar o sumă de bani existența sub forma unei rezerve financiare reprezintă un element de siguranță în plus pentru respectiva familie. De aceea, copii trebuie să reprezinte un aspect motivator pentru membrii adulți ai familiei de a face economii, iar nu să reprezinte un opritor pentru această operațiune care se poate dovedi salutară în multe situații de lacune financiare.

Desigur, mulți dintre părinți se gândesc că au posibilitatea de a alege dintre cele mai bune oferte de împrumut din România care prezintă o serie de avantaje, în special pe termen scurt. Numai că, atât timp cât ai la dispoziție proprii bani, beneficiile sunt mult mai numeroase, mai ales sub aspectul sumelor de bani plătite cu titlu de dobândă. Însă, mai exact, cum influențează copii bugetul unei familii și cum ar trebui gestionată situația pentru a se atinge obiectivul de a face economii?

Reprezintă copii o frână în a face economii pentru o familie?

Un mod normal, bugetul oricărei familii se împarte în trei categorii mari: cea a cheltuielilor esențiale, cea a cheltuielilor ocazionale și cea destinată economisirii. Raportul între acestea este de 50% (cele esențiale), 30% (cele ocazionale) și 20% cele destinate economisirii; multe familii, în situația în care au un copil, redirecționează cea de-a treia categorie către cheltuielile destinate copilului, asimilându-le a fi de natură esențială. În acest mod și sub imperiul acordării maximului de atenție copilului, familia uită de viitoarele necesitățile ale acestuia (școală, facultate, etc.) și mai ales de securizarea viitorului financiar a familiei în întregime.

*PUBLICITATE

De aceea, chiar și-n situația în care copilul reprezintă prioritatea maximă a familiei, un procent de 10% din venituri trebuie alocat economisirii. Cu siguranță că, în cazul familiilor care au venituri destul de scăzute, a face economii este mai dificil, dar, în această situație, soluția constă în diversificarea surselor de câștiguri. Cel puțin, în perioada în care copilul este foarte mic (până la vârstă de 1 an) nivelul economisirii va fi ceva mai scăzut, iar în unele luni chiar zero; este de înțeles această situație, dar, mai târziu, atunci când ambii părinți pot munci, diversificarea surselor de venituri poate fi pusă în practică.

În plus, după vârsta de 2-3 ani, copilul va putea sta cu unul dintre bunici (în acest mod se vor face economii în ceea ce privește cheltuielile legate de supravegherea acestuia), așa că, din acest moment nu mai există nicio scuză pentru a nu face economii. Începe prin a gestiona mult mai bine bugetul, cel puțin în partea masivă a acestuia (cheltuielile pentru mâncare, care ocupă între 39%-41% din buget, mai ales că acum copilul poate consuma fără probleme mâncare solidă, asemănătoare celei consumată de către adulți), apoi gândește-te că poți să-ți sporești și nivelul de venituri prin diversificare. Utilizează-ți timpul cât mai bine, într-un mod echilibrat, astfel încât să poți obține bani chiar și atunci când ești în timpul liber (prin practicarea unor servicii de tip independent), efectul fiind creșterea nivelului de venituri din fiecare lună.

În concluzie, un copil nu poate reprezenta o frână în modul de economisire a unei familii, pentru că el ar trebui să fie un motivator pentru părinți. Cel puțin, în primii ani de viață, nivelul de economisire trebuie să se limiteze la un procent minim (cel puțin 10%), iar mai apoi, fiindcă cel mic a mai crescut, valoarea trebuie să dubleze. De aceea, atunci când îți spui că nu poți economisi “din cauza copilului”, de fapt nu poți economisi pentru că nu știi să gestionezi, nu ți-ai planificat și nu ai stabilit în mod clar cât și cum vei economisi.

Cât de mult influențează un copil cumpărăturile unei familii?

Copilul nu trebuie luat la cumpărături decât de la vârsta la care poate înțelege cu adevărat sensul cuvântului “bani” și poate fi integrat în “jocul de-a economisirea”. Altfel, în față rugăminților și a mutrițelor lui, lista de cumpărături poate fi aruncată la coșul de gunoi, fiindcă întotdeauna va fi încălcată. Nu este recomandat să cedezi în fața rugăminților copiilor atunci când ești la cumpărături, iar în acest sens, ideal ar fi să iei în calcul micile și posibilele lor “excentricități” atunci când stabilești lista de cumpărături. În general, prezența unui copil crește valoarea unei facturi cu până la 10%-15% în medie, așa că, fii pregătit/pregătită pentru a face față acestei creșteri.

În cazul în care copilul înțelege semnificația cuvântului “economisire” și este deja integrat în acest joc “ de strângere de bani”, atunci gestionarea situației la cumpărăturile efectuate alături de acesta este mult mai simplă. Persuasiunea acestuia sub argumentul că ai nevoie de bani pentru a-i oferi diverse avantaje în viitor îl poate determina să accepte situația, dar, pentru a-i oferi și o mică compensație, este recomandat să-i oferi posibilitatea de a alege dintre anumite lucruri pe care și le dorește, dar care au fost deja luate în calcul în momentul întocmirii listei de cumpărături.

Cu siguranță că al tău copil va influența modul în care poți face economii, dar, atât timp cât există o anticipare a dorințelor acestora și acestuia îi sunt explicate anumite mecanisme de funcționare a economisirii (bineînțeles, pe înțelesul lui și cu multe exemple comparative), șansele de a obține rezultatele dorite sunt foarte ridicate. Îți vei putea limita cheltuielile în anumite privințe, dar vei avea mai multe șanse pentru obținerea unui nivel mai ridicat de economisire numai dacă vei lua în calcul diversificarea surselor de venit. Fie că vei opta pentru suplimentarea bugetului familiei prin practicarea unor activități independente, fie că vei încerca să avansezi la locul de muncă pe o poziție mai bine remunerată și cu mai multe avantaje financiare, important este să procedezi la efectuarea acestei acțiuni.

Copilul trebuie să reprezinte acel element de coagulare a forțelor financiare ale familiei în vederea realizării unui nivel cât mai ridicat de economisire. Procedează cât mai inteligent de fiecare dată, iar rezultatul obținut va fi unul care să asigure viitorul familiei pe termen îndelungat și cu maximul de efecte benefice pentru aceasta!