vivacredit banner
Posturi de blog

Cât de profitabil este un cont de economii?

Dacă ai o situație financiară bună și te descurci fără a fi nevoit să recurgi la un credit rapid sau unul bancar, probabil că ai reușit să pui niște bani deoparte.

Ar fi păcat ca banii să stea degeaba, așa că ar fi bine să alegi un plasament care să-ți aducă un profit. În mod normal, primul lucru la care te gândești este să pui banii într-un cont bancar și să obții o dobândă. Cât de mari sunt însă dobânzile de pe piață în ziua de azi, mai rentează un asemenea plasament?

Conturile bancare se împart în trei categorii principale. Cele mai comune sunt cele curente, cum ar fi cele în care ajung salariile și pensiile. În conturile curente nu sunt de regulă prea mulți bani și nici nu ar fi o idee bună să ții prea mulți acolo pentru că dobânda este extrem de mică sau chiar zero.

Conturile de economii au o dobândă mai favorabilă și-ți pot aduce teoretic un mic profit. Avantajul lor este că se pot deschide și închide oricând, fără nici un fel de restricții. O soluție facilă pentru a pune niște bani deoparte este să setezi transferul automat al unei mici sume din contul de salariu în unul de economii. Chiar și o valoare modestă, de genul 50 de lei pe lună, se va acumula în timp.

Cele mai profitabile sunt depozitele la termen. Acestea se împart la rândul lor în mai multe categorii, pot fi în lei sau valută. Unele depozite nu permit retragerea banilor decât la finalul termenului stabilit, în caz contrar dobânda este pierdută. Anumite bănci permit însă lichidarea contului în orice moment, cu plata dobânzii acumulate până atunci. Sunt disponibile diverse perioade de depozit, de obicei 3 luni, 6 luni sau un an. Desigur, dobânda este cu atât mai favorabilă cu cât termenul este mai lung.

Cât de mare este dobânda? Ofertele variază de la o bancă la alta, sfatul nostru este să le compari pe toate. Din păcate, dobânzile au scăzut permanent în ultimii ani și azi majoritatea depozitelor bancare oferă de fapt un randament negativ, adică pierzi bani în loc să-i câștigi.

Cum este posibil acest lucru? În primul rând, banca îți poate impune diverse comisioane care se scad din valoarea și așa redusă a dobânzii. Câștigul rămas se impozitează cu 16%, sumă care este oprită de bancă și virată direct către stat, fără să mai fie nevoie de vreo declarație la fisc. Din acest an, persoanele care nu plătesc cota de asigurare socială de sănătate pentru salariu, pensie sau alte venituri sunt obligate să facă acest lucru pentru profitul obținut din dobânzi, cota care se aplică fiind de 5.5%. Dacă iei în considerare și inflația anuală, vei constata că la final poți să rămâi cu mai puțini bani decât aveai la început.

*PUBLICITATE

Asta nu înseamnă totuși că un depozit bancar nu îți aduce și avantaje. Sumele de acolo sunt garantate de către stat și o relație mai lungă cu banca te poate ajuta să obții un credit auto sau imobiliar.