vivacredit banner
Posturi de blog

Câteva cărți economice esențiale

Dacă vă place să citiți și în același timp să aflați lucruri noi care ar putea să vă fie de folos în viața de zi cu zi și vreți să vă formați o viziune realistă asupra economiei moderne, vă invităm să aruncați o privire pe lista noastră cu cele mai bine vândute patru cărți.

  • The Rise and Fall of American Growth de Robert Gordon. Robert Gordon este un celebru economist american, cunoscut pentru lucrările sale privind productivitatea, creșterea economică, cauzele și efectele șomajului. De asemenea, el este membru al comitetului pentru ciclul de afaceri al NBER, comitet ce determină momentul în care recesiunea începe și se termină. În această carte, Gordon subliniază imposibilitatea unei creșteri economice ca cea pe care America a avut-o în trecut și demonstrează că suita de schimbări ce avut loc în viețile oamenilor între anii 1870 și 1970 nu poate fi repetată. El vede cum productivitatea națiunii a încetinit din ce în ce mai tare și o pune pe seama inegalităților crescânde, câștigurilor stagnante, limitelor educației și îmbătrânirii populației. Această carte aduce în discuție tot ceea ce Trump a pus pe tapet în timpul campaniei sale electorale, ceea ce justifică de fapt și succesul pe care l-a avut ulterior plecând tocmai de la existenta unor astfel de frustrări acumulate și adânc înrădăcinate. Cartea Rise and Fall of American Growth o puteți găsi și în format audio-book.
  • The End of Alchemy: Money, Banking and the Future of the Global Economy de Mervyn King. Chiar dacă foștii guvernatori ai băncii din Anglia nu ar trebui să-și scrie memoriile, Mervyn Allister King, Baron of Lothbury o face totuși cu nonșalantă. Această carte poate fi utilă pentru câteva dintre ideile sale și anume cum să oprim băncile care ne distrug economia.
  • Other People’s Money de John Kay. Kay este unul dintre cei mai înțelepți și prezenți jurnaliști economici din ultima vreme, iar ultima lui carte este o contribuție extrem de sensibilă și inteligibilă pentru abordarea a ceea ce se petrece pe planeta noastră în ultimii 10 ani. Oricine trece pe lângă zgârie-nori de pe Wall Street sau din City, Londra este impresionat de amploarea și domeniul de aplicare al finanțelor moderne, însă puțini știu de fapt ceea ce se află în spatele cortinei bine trase.
  • The Euro de Joseph Stiglitz. Dacă între timp criza în zona euro s-a mai liniștit, nu cu multă vreme în urmă vă puteați lua cu greu ochii de la știrile ce anunțau dezastrele datoriei grecești și băncile spaniole în derivă, abordarea creditelor rapide și împrumuturilor rapide. Această carte argumentează convingător cum anume au dezvăluit crizele deficiențele euro. Profesorul Stiglitz, câștigător al Premiului Nobel, trage un semnal de alarmă pentru Europa și ne reamintește că euro, ca și concept, este fatal, fundamental și eronat. Tot Stiglitz oferă însă și o serie de planuri ce pot salva continentul. În opinia sa, euro este o monedă comună ce nu are însă un sistem fiscal comun și o entitate politică în spate. Euro a fost defect din naștere, integrarea economică depășind integrarea politică. Întrebarea de bază rămâne: poate fi salvat Euro?