vivacredit banner
Posturi de blog

Cele mai comune greșeli de planificare financiară

Dacă ești tânăr și ai un salariu bun, viitorul pare asigurat. Te bucuri de viață în fiecare zi și nu-ți faci griji pentru mai târziu, ești convins ca o să te descurci mereu la fel de ușor. Din păcate, unele greșeli pe care le faci acum pot avea consecințe foarte grave peste 10 sau 20 de ani, să le trecem rapid în revistă pe cele mai frecvente.

O prostie pe care o fac mulți este că cheltuie toți banii pe care îi câștigă, fără să aibă nici un fel de rezerve. Până la urmă, ce s-ar putea întâmpla? Ei bine, te poți îmbolnăvi oricând sau se poate întâmpla vreun accident sau o defecțiune majoră. Poți trece peste asemenea evenimente cu împrumuturi rapide fără garanții, dar costurile vor fi mai mari.

Indiferent cât de bun este jobul tău actual, nu trebuie să depinzi niciodată de o singură sursă de venit. Asta te face extrem de vulnerabil, este posibil ca firma să se închidă, să fii dat afară sau să vină un șef nou, cu care nu te înțelegi. Explorează și alte posibilități, încearcă să mai ai o activitate în timpul liber din care să câștigi o sumă suplimentară oricât de mică, s-ar putea dovedi foarte importantă în viitor. Dezvoltă-ți permanent abilitățile, te vor ajuta în cazul în care vei avea nevoie de un job nou.

Dacă ai un salariu decent, este ușor să acumulezi din ce în ce mai multe datorii. Băncile te vor tenta cu tot felul de oferte, totul începe de regulă cu un credit de nevoi personale foarte avantajos cu ajutorul căruia mergi în vacanță sau la cumpărături. Problema este că toate costurile se acumulează, iar împrumuturile și cărțile de credit vor trebui rambursate la un moment dat, tot din salariul tău.

*PUBLICITATE

Investiția clasică la care ne gândim atunci când avem o situație bună este achiziționarea unei case. Este de cele mai multe ori și sfatul pe care ni-l dau părinții și o idee foarte bună la prima vedere: de ce să plătești chirie când poți avea casa ta plătind o rată lunară egală? Așa este, doar că un credit imobiliar te leagă de locul respectiv, este o responsabilitate pe termen lung și poți pierde toți banii dacă nu vei fi capabil să mai susții ratele la un moment dat. Plătește mai bine un avans mare, ca să scurtezi durata contractului.

Cumpărarea unei mașini poate fi și ea o greșeală. Nu pentru că nu ar fi utilă, ci pentru că mulți tineri își iau mașini foarte scumpe, cu mult peste posibilitățile lor reale. Acestea sunt greu de întreținut și valoarea lor scade foarte rapid în timp.

Majoritatea problemelor de mai sus se datorează lipsei unei minime planificări financiare. De altfel, muți tineri evită total acest lucru și au impresia că planificarea este pentru bătrâni sau pensionari. Nimic mai greșit, trebuie să iei de acum măcar câteva măsuri de bază și nu este nimic rușinos să te gândești la viitor, ba chiar să discuți despre asta cu prietenii tăi.