Se face multă reclamă avantajelor creditelor online, dar care sunt problemele atunci când trebuie să le returnezi?
Prima problemă apare atunci când firma la care ai apelat este mai dubioasă. Apar tot felul de clauze ascunse, care nu ți-au fost explicate atunci când ai făcut cererea pentru credit și toate aceste clauze adaugă bani în plus la rată.
Soluția este să te interesezi și de reputația firmei atunci când vrei să faci un împrumut – poți întreba prietenii, colegii, poți studia forumurile de discuție gen Softpedia. E bine să știi ce experiențe au avut alți utilizatori, înainte de a te angaja într-un contract.
*PUBLICITATEAl doilea lucru de făcut este să întrebi foarte clar de la început care sunt toate dobânzile și comisioanele, termenele limită și așa mai departe. Ideal ar fi să ceri să primești în scris aceste răspunsuri, referitor la cifra exactă pe care dorești să o împrumuți. Lucrurile devin mult mai clare dacă ai în față un tabel cu data la care trebuie să plătești fiecare rată și suma exactă de plată pentru fiecare, față de cazurile în care vei primi lunar o factură, cu o sumă necunoscută la început.
În al treilea rând, verifică la ce perioadă se aplică dobânda menționată pe site – există o diferență foarte mare între o dobândă de 10% pe an și o dobândă de 10% pe lună – cea de-a doua sumă nici măcar nu este de doar 12 ori mai mare decât prima, pentru că se aplică formulele pentru dobânda compusă și plătești dobândă la dobândă. Dacă ajungem să vorbim de dobândă pe săptămână, deja e cazul să fugi repede de acolo, pentru că avem 52 de săptămâni într-un an și se ajunge la rate uluitoare ale dobânzii, gen 2400%, pe care nici nu vrei să ți le imaginezi, necum să le plătești.
Află clar prin ce modalități poți plăti înapoi banii și dacă există taxe pentru anumite metode de plată – cum ar fi deplasarea unui reprezentant al firmei la domiciliul tău. Da, o asemenea metodă poate fi foarte comodă, dar și costisitoare, deci ideal e să folosești metoda cu cel mai mic cost.
Și dacă totuși am o problemă și nu pot plăti la timp? E bine să comunici cu instituția care ți-a dat creditul, pentru că majoritatea unor asemenea instituții vor să aibă clienți mulțumiți, care recomandă și altora serviciile lor. Întotdeauna ei vor trata diferit o persoană care comunică motivația pentru care nu a putut respecta o dată de plată față de o persoană care pare că pur și simplu vrea să nu plătească și poți amâna astfel aplicarea unor penalități usturătoare.
Și dacă am luat împrumutul știind că nu am cum să dau banii la timp și trebuie să îl prelungesc?
Da, din păcate pot apărea astfel de crize în viața noastră, cazuri în care nu avem încotro și trebuie să cheltuim mai mult decât ne putem permite și apoi nu avem cum să plătim toată rata. Singura sluție în asemenea cazuri este să plătim cât putem de mult, micșorând pe cât posibil datoria și asumându-ne costul mai mare decât normalul al împrumutului și să ne învățăm lecția, punând după aceea bani deoparte exact pentru asemenea situații.