vivacredit banner
Posturi de blog

Cum folosești cardul în străinătate

Unul dintre marile avantaje ale cardurilor de credit sau debit este că ele pot fi folosite aproape în orice țară a lumii, în timpul deplasărilor în interes de serviciu sau în vacanță.

Nu mai este acum nevoie să schimbi bani de fiecare dată când intri într-o țară iar apoi să fii silit să-i cheltui pe toți sau să-i convertești înapoi la ieșire, cardul este un mijloc de plată acceptat peste tot și în acest fel economisești foarte mult timp. Ai scăpat și de corvoada de a calcula sumele de care ai nevoie, cu riscul inevitabil să schimbi prea mulți sau prea puțini bani.

Folosirea cardurilor în străinătate implică totuși anumite costuri, unele dintre ele mai puțin evidente. Băncile vor să scoată un profit cât mai mare de pe urma ta și se bazează pe faptul că nu cunoști aceste detalii. Ți le vom explica în acest articol, ca să știi cum să te folosești de carduri la un cost cât mai redus.

Băncile fac adesea reclamă cardurilor cu afirmația că poți plăti cu ele oriunde, fără nici un fel de taxe. Acest lucru este doar parțial adevărat. Dacă ai un card de la un furnizor important (Visa sau Mastercard), nu se percepe un comision atunci când plătești direct cu el la comercianții autorizați. Există totuși anumite limite, de exemplu multe magazine nu permit plata cu cardul decât peste o sumă minimă și fiecare bancă impune și un maxim al tranzacțiilor zilnice de pe card.

Lipsa comisioanelor nu înseamnă și lipsa costurilor, decât atunci când banii de pe card sunt în aceeași monedă ca suma pe care o achiți. Este posibil de exemplu să ai un cont bancar în euro în România, la care să atașezi un card pe care să-l utilizezi în toată zona euro. Dacă însă cardul tău este în lei și cumperi ceva în altă monedă, se face automat un schimb valutar pe care ți-l vom explica pe larg.

Să zicem că ai plecat în concediu și folosești pentru plăți cardul tău de salariu sau unul pe care l-ai alimentat cu un credit rapid în rate denominat în lei. De fiecare dată când cumperi ceva cu el, se face automat schimbul valutar din lei în moneda respectivă. Cursul nu este din păcate cel al BNR ci cel de cumpărare al băncii tale, care în cele mai multe cazuri este relativ dezavantajos. Situația se complică și mai mult dacă plătești într-o monedă care nu este o valută forte, de genul euro, dolar sau lira sterlină. În acest caz, banii sunt convertiți mai întâi din lei în euro și apoi din euro în moneda respectivă, adică de fapt are loc un dublu schimb valutar la un curs nefavorabil pentru tine.

În momentul când faci o plată, apare frecvent o capcană în care cad cei mai mulți dintre noi. POS-ul magazinului detectează automat că este vorba despre un card străin și pune întrebarea aparent inocentă dacă vrei să plătești în lei sau în moneda locală. De regulă, întrebarea este însoțită de avertismentul că la rata de schimb se adaugă o taxă suplimentară (frecvent de 6%) și te anunță care este costul exact în lei. Cei mai mulți clienți aleg să plătească în lei, pentru că pare a fi opțiunea mai bună.

Din păcate, este opțiunea greșită și costurile sunt mai mari în acest caz. Comerciantul sau banca aplică în acest caz un curs de schimb arbitrar, cei 6% (uneori chiar mai mult) din avertisment. Alege deci de fiecare dată să plătești în moneda locală, conversia se va face la cursul aplicat de banca ta, care este în această situație mai avantajos.

*PUBLICITATE

Paradoxul este că legea îi obligă pe comercianți să afișeze aceste avertismente tocmai în încercarea de a proteja clienții de abuzuri. Regulamentele au fost introduse în anii 90 pentru a garanta mai multă claritate dar băncile și magazinele s-au folosit de ignoranța consumatorilor și au reușit exact contrariul. Deși informațiile de pe ecran sunt corecte, felul în care sunt ele prezentate și familiaritatea fiecărei persoane cu moneda națională duc de cele mai multe ori la alegerea greșită. Un adaos de 6% la fiecare tranzacție nu este deloc o sumă mică, așa că practica este una foarte profitabilă.

Aceeași întrebare ți se pune și la retragerea de bani cash de la un bancomat, știi deja care este răspunsul corect. Există în acest caz restricții mai mari, de exemplu suma limită pe care o poți retrage în fiecare zi este una redusă. Operațiunile la bancomat implică și taxe, care variază de la o bancă la alta. Află exact care sunt aceste costuri, unele bănci percep un comision fix la orice retragere, altele în calculează ca un procentaj din suma totală iar în unele cazuri se aplică ambele comisioane.

Este important să știi care sunt ele pentru că de cele mai multe ori este mai avantajos să retragi sume mai mari o dată. Dacă de exemplu plătești un comision fix de 5 euro pe tranzacție, e o idee mult mai bună să scoți 200 de euro o dată decât să scoți câte 20 de euro de 10 ori și să plătești de fiecare dată comision. Aceste comisioane sunt de regulă cu atât mai mari cu cât țara în care faci retragerea are o economie mai puțin dezvoltată. Din fericire, există și bănci locale care nu percep nici un comision la retragerea de cash de pe cardul de salariu oriunde în Europa, sau chiar și în alte state.

Ți-am spus deja cum să reduci la maxim costurile la folosirea cardului în străinătate, află că ai la dispoziție o variantă și mai bună. Băncile digitale au luat un mare avânt în statele dezvoltate și cele mai multe sunt acum disponibile și în România. Aceste servicii îți trimit prin poștă un card pe care poți transfera bani de pe cel de salariu sau din alte surse. La orice plată de pe el se aplică rata de schimb interbancară, adică un curs foarte apropiat de cel al BNR, indiferent de moneda în care faci plata!