ferratum-ro_cae3a6_728x90_ro
Posturi de blog

Cum funcționează programul Prima Casă?

Dacă vrei să-ți cumperi o locuință, cel mai avantajos mod în care o poți face este prin programul guvernamental Prima Casă. Deși este mult mai simplu să achiziționezi o proprietate printr-un credit de nevoi personale, care se aprobă mult mai repede, programul de stat are costuri extrem de favorabile.

Prima Casă este un program care a fost lansat în 2009 și oferă posibilitatea de a cumpăra sau a construi de la zero o locuință printr-un credit bancar garantat pe jumătate de către stat. Prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), statul alocă sumele necesare fiecărei bănci care participă la acest program.

Aceste credite s-au dovedit extrem de populare datorită dobânzilor mici și în fiecare an plafonul maxim de garantare a trebuit suplimentat. Se estimează că din 2009 până azi au fost acordate peste 200000 de credite imobiliare garantate de stat.

Atenție, statul garantează jumătate din valoarea împrumutului doar în cazul cumpărării unei locuințe noi. Dacă te interesează una veche, garanția va acoperi doar 40% din valoarea ei. Clădirile vechi care au trecut printr-un proces de consolidare seismică sunt considerate locuințe noi.

În acest an, un număr de 16 bănci s-au înscris în program, atât marii jucători de pe piață cât și unele instituții de credit mai mici. Ai de unde alege dar trebuie să studiezi cu atenție toate ofertele pentru că termenii nu sunt identici, există produse ieftine dar și unele mai scumpe. Majoritatea băncilor oferă pe site-ul propriu un simulator de credit, care te ajută să afli costurile exacte și să faci o comparație obiectivă.

O condiție obligatorie pentru a fi eligibil în program este să nu mai ai deja un alt contract Prima Casă și să nu deții singur sau împreună cu soția nici o locuință cu o suprafață mai mare de 50 de metri pătrați.
Există desigur multe alte cerințe, care depind și de tipul de locuință pe care îl vrei. Pe lângă faptul că va trebuie să respecți toate condițiile generale de finanțare impuse de banca de unde iei creditul, va fi necesar un avans de cel puțin 5% din valoarea totală și un depozit colateral egal cu trei rate lunare.

Este obligatoriu ca proprietatea pe care o construiești sau o cumperi să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică. Nu vei putea vinde locuința în primii cinci ani după ce o obții și nici să o folosești ca garanție sau să o grevezi de alte sarcini. În plus, trebuie să închei și o poliță de asigurare a locuinței împotriva tuturor riscurilor.

O veste bună este că poți cumpăra și case executate silit, care au de regulă un preț mult mai mic. Un alt avantaj al programului este că poți verifica oricând statutul aplicației tale pe site-ul FNGCIMM.

*PUBLICITATE

Una peste alta, programul Prima Casă este de departe cea mai ieftină variantă pentru a-ți cumpăra o locuință. Dacă nu dispui de suma necesară pentru avans, merită chiar să recurgi la împrumuturi rapide fără garanții.

NOUTĂȚI ȘI OFERTE

Cu abonamentul sunteți de acord să primiți știri și promoții de la noi și de la partenerii noștri.

Reclamă