vivacredit banner
Posturi de blog

Cum îți planifici pensionarea

După ce ai ieșit la pensie, opțiunile tale financiare se reduc considerabil. Devine foarte dificil să mai produci bani, nu mai beneficiezi de oferte credite nevoi personale și ești nevoit să te descurci doar cu pensia și bunurile pe care le-ai acumulat în timp.

Din fericire, lumea s-a schimbat și nu mai ești obligat să depinzi doar de pensia de stat, care poate fi una foarte mică. Azi ai la dispoziție numeroase opțiuni prin care poți să-ți asiguri o bătrânețe lipsită de griji, ai nevoie însă de o planificare riguroasă și de disciplină financiară. Află din acest articol care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi în timpul vieții tale active ca să-ți construiești resursele de care vei avea nevoie mai târziu.

Pregătirile pentru pensie încep din tinerețe, cu cât te apuci de ele mai devreme, cu atât mai bine. Atunci când ai 20 și ceva de ani, tocmai ai terminat școala și ai început primul tău job, pensia este desigur ultimul lucru la care te gândești. În realitate, trebuie de acum să faci o alegere importantă. Poți să mergi pe calea consumului, adică să te bucuri de toți banii pe care îi ai fără să-ți faci griji pentru viitor, sau pe calea mult mai sigură a securizării finanțelor tale.

Crezi că este prea devreme pentru asta? Din păcate, fiecare persoană care ajunge la 50 sau 60 de ani își dorește să fi început să se preocupe de pensie încă din tinerețe, doar că este deja mult prea târziu. De altfel, lucrurile nu sunt deloc complicate și nu este nevoie să devii un expert în finanțe sau să începi să citești cărți în domeniu. Singurul lucru important este să începi să economisești, într-un fel sau altul.

Cum faci asta? Asigură-te în primul rând că angajatorul tău contribuie cu sumele corecte la pensiile de stat și cele private obligatorii. Dacă beneficiezi de opțiunea unei pensii private facultative, pe care multe companii multinaționale o asigură pentru personalul lor, mergi pe cea mai mare valoare posibilă. Statul român oferă unele scutiri fiscale persoanelor care contribuie la pensii private și este păcat să nu profiți de ele, chiar dacă suma nu este una mare ea se acumulează în timp.

În cazul în care nu ai lucrat de la început și stagiul tău de cotizare nu este complet, verifică dacă nu cumva poți să plătești contribuții retroactive, este mult mai simplu să faci asta acum decât mai târziu.

Dacă ai posibilitatea, e momentul să investești în bunuri care produc valoare pe termen lung. O locuință personală te scapă de exemplu de plata chiriei dar o poți închiria la rândul tău mai târziu, pentru a obține un venit suplimentar. Marele avantaj al plasamentelor imobiliare este că își păstrează valoarea și produc un profit constant, care nu este afectat de inflație. Dacă ai reușit să cumperi o proprietate și să maximizezi contribuțiile pentru pensii până la vârsta de 30 de ani, prima parte a planului s-a finalizat cu succes.

Perioada care începe de la vârsta de 30 de ani și continuă până după cea de 50 este una a maturității și a consolidării. Dispui deja de o bază financiară cu care poți lucra, pentru a folosi cât mai eficient resursele tale este nevoie să știi mai multe despre domeniul financiar. A sosit momentul să înțelegi cum funcționează investițiile și ce opțiuni ai la dispoziție, o educație financiară solidă este obligatorie acum.

Nu este nevoie să faci cursuri speciale în acest sens, pentru început este destul dacă citești câteva bloguri interesante din domeniu. Internetul îți pune la dispoziție numeroase cărți și clipuri video educative, ascultă sfaturile investitorilor celebri și încearcă să înveți câteva principii de bază. Nu subestima importanța educației, deciziile financiare pe care le vei lua sunt chiar mai importante decât valoarea sumelor pe care le economisești.

Este foarte important ca în această perioadă să nu cheltui nimic din banii puși deoparte pentru pensie. La o anumită vârstă, tentația să te distrezi cât timp ești încă tânăr este una foarte mare. Din păcate, banii pierduți în acest fel nu se mai pot recupera mai târziu și există în plus riscul să rămâi de exemplu fără job și să nu mai poți contribui pentru pensie deloc.

Impune-ți o disciplină financiară solidă și obișnuiește-te să ții o evidență strictă a banilor tăi. Pune cât mai mult deoparte și folosește-te de cunoștințele financiare acumulate ca să faci investiții cât mai profitabile. Banii din depozitele bancare se devalorizează în timp, există multe alte plasamente mult mai profitabile. Ferește-te de cele cu un grad foarte mare de risc dar experimentează investiții cu un risc moderat, ai la dispoziție foarte multe opțiuni. Începi cu sume modeste în acțiuni, titluri de stat, fonduri mutuale și alte tipuri de plasamente, cu timpul vei căpăta o experiență din ce în ce mai mare.

Ultima etapă este cea care se desfășoară cu 5 sau 10 ani înainte de pensionarea efectivă. În acest moment, ai deja resurse importante dar și o pregătire financiară solidă, mai sunt doar câteva aspecte de pus la punct.

*PUBLICITATE

Evită orice fel de credite sau angajamente pentru viitor, după ce ieși la pensie va fi foarte greu să le mai susții. Dacă ai o ipotecă sau un credit auto în derulare, fă tot posibilul să le lichidezi rapid prin rambursare anticipată. Este foarte important să ai grijă de sănătate, fă-ți analizele și mergi regulat la medic și la dentist, orice problemă trebuie rezolvată acum și nu amânată pentru mai târziu.

După ce ai rezolvat toate aceste aspecte, poți să începi să-și faci planurile efective. Calculează cât mai precis care sunt resursele de care dispui și cât de mare va fi venitul tău lunar după pensionare. Cu acești bani te poți bucura de bătrânețe, gândește-te unde ai vrea să locuiești și cum ai vrea să-ți petreci timpul liber. Ai mai mulți ani la dispoziție ca să analizezi atent toate aceste opțiuni, nu te grăbește nimeni. Relaxează-te la un pahar de vin cu familia și discută despre viitor împreună cu ei.