vivacredit banner
Posturi de blog

Cum îți plătești datoriile în 2018

La fiecare început de an spui că vei face anumite lucruri, îți impui anumite rezoluții. Vei călători mai mult, vei slăbi, îți vei schimba locul de muncă sau poate vei face o investiție importantă. Dar trebuie să te gândești întotdeauna și la situația ta financiară. Toată lumea are datorii și plata ratelor în fiecare lună a intrat în normalitate. Însă, dacă ai avea rate lunare mai mici, ai putea realiza și mai multe cu banii rămași. Prin urmare, ar trebui să treci pe lista de rezoluții pentru anul acesta și plata integrală a unor credite. Iată cum rambursezi anticipat creditele în 2018.

Anul acesta a debutat cu fluctuați foarte mari ale dobânzii de referință și a cursului valutar. Cel mai probabil ai simțit aceste schimbări și în buzunar. Chiar dacă ți s-au mărit ratele din cauza creșterii dobânzii de referință, trebui să depui un efort pentru a plăti anticipat creditele existente. În cazul în care ai mai multe credite de nevoi personale cu dobândă variabilă este indicat să optezi pentru o refinanțare. Astfel, vei prelungi perioada de creditare iar rata unară va scădea, ceea ce înseamnă că îți va fi mai ușor să economisești pentru a rambursa anticipat linia de credit. De asemenea, este indicat să cauți un împrumut car dacă ai nevoie de câțiva bănuți în plus.

De altfel, este foarte important să cunoști toate produsele de credit de pe piața financiară. Inclusiv la creditele de nevoi personale clasice dobânda diferă de la bancă la bancă. De asemenea, acestea au dobândă variabilă sau dobândă fixă. Dacă vrei să faci un împrumut pe o perioadă mai lungă de timp este indicat să alegi un credit cu dobândă fixă, deoarece cea variabilă  îți influențează rata în funcție de schimbul valutar și ROBOR care fluctuează. În cazul în care vrei un împrumut pentru a face cumpărături, poți alege un card de credit. Iar dacă vrei să te asiguri că vei avea bani la dispoziție atunci când ai nevoie urgentă de bani, poți alege un împrumut car.

Atunci când vrei să îți plătești creditele trebuie să știi exact cât mai ai de plătit la fiecare dintre ele și care este dobânda pe care o plătești la fiecare. Ideal ar fi să alegi să plătești creditele mici întâi și apoi să ataci creditele mai mari cum sunt cele de investiții sau imobiliare. De asemenea, ar trebui să vezi cât de mult îți permiți să dai pe lună pentru acest fond. Prin urmare, este important să creezi o categorie specială în buget sau chiar să micșorezi suma pe care o virezi în contul de economii pentru a plăti datoria. În cazul în care fondul tău de economii te poate susține 6 luni dacă nu ai avea loc de muncă, poți chiar să consideri o prioritate rambursarea anticipată a creditelor existente și să virezi chiar toți banii de economii în acel cont.

*PUBLICITATE

În cazul în care ai mai multe credite cu dobânzi diferite și sume asemănătoare, ar  trebui să iei în considerare o refinanțare. Aceasta cumulează toate aceste împrumuturi într-un singur credit cu o singură dobândă pe o perioadă mai lungă de timp. Ceea ce înseamnă că vei avea o rată lunară mai mică și în consecință, vei rămâne cu mai mulți bani în buzunar. Prin urmare, îți va fi mai ușor să returnezi datoria existentă fără să fii nevoit să tai din cheltuieli. Totuși, printr-o refinanțare alegi să plătești toate creditele de-o dată, ceea ce înseamnă că perioada de returnare va fi mai lungă.

De asemenea, ar trebui să te înscrii într-un fond de CAR (Casa de Ajutor Reciproc). Acum nu trebuie să fii bugetar sau pensionar pentru a avea acces la acest serviciu. Pentru a avea acces la un astfel de credit trebuie să cotizezi în fiecare lună cu o sumă minimă. Iar atunci când ai nevoie de bani, vei putea lua până de 4 ori mai mult decât suma strânsă în contul tău. Dobânda este foarte mică, comparativ cu alte credite iar comisioanele de întreținere sunt minime. Prin urmare, ești mereu protejat de acele situații neplăcute în care ai nevoie neapărată de bani urgent și nu ai de unde să îi iei. Cu alte cuvinte, cu împrumut car te ajută să nu te îndatorezi mai mult. E un fond de urgență.

Încearcă să plătești întâi cardul de credit. Cardurile de credit creează iluzia că ai mereu bani pentru că o parte din minimul de plată îți revine în cont pentru a fi folosiți. Prin urmare, dacă obișnuiești să cheltui tot salariul imediat după ce l-ai încasat, vei fi tentat să folosești foarte mult acest card de credite și în consecință să te supraîndatorezi. În plus, cardul de credit sau cel de cumpărături are o dobândă foarte mare, ceea ce înseamnă că plătești uneori și un sfert din prețul produsului numai pentru dobândă. Din aceste motive este foarte important să încerci să rambursezi anticipat cardul de credit și apoi să nu îl mai folosești. Pentru a face asta încearcă să plătești în fiecare puțin mai mult decât minimul de plată sau impune-i o sumă pe care să o virezi lunar în acest cont. Având în vedere că suma minimă de plată este direct proporțională cu datoria, aceasta va scădea dacă nu cheltui suma disponibilă de pe card. Astfel, chiar dacă nu plătești din prima lună mai mult decât acest minim, în lunile viitoare vei putea vira mai mulți bani în cont dacă dai aceeași sumă.

Pentru că nu poți face investiții majore fără să fii ajutat de un credit, este indicat să fii pregătit pentru a te împrumuta. Deschide un cont pentru împrumut car și adună acolo niște bani pentru a avea în zilele negre. Cu cât mai mulți bani vei strânge în acel cont, cu atât mai mulți vei primi atunci când vei avea nevoie. În plus, împrumuturile car au dobândă foarte mică, ceea ce înseamnă că nu îți va fi greu să returnezi suma împrumutată. Chiar și în care îți dorești foarte mult să scapi de datorii este bine să înlocuiești o linie de credit cu dobândă mare cu un împrumut car care este mult mai relaxat. Nu lăsa datoriile să te doboare și învață să le plătești inteligent și ușor.