vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să ai o afacere vintage

V-ați gândit vreodată că unele dintre lucrurile la care vreți să renunțați sunt de fapt o afacere bună pentru alții? De foarte multe ori oamenii aruncă la gunoi tot ce le cade sub mâna, tot ce este vechi și în general tot ce stă prin casă de prea mult timp.

Peste tot în lume există afaceri de succes ce se bazează pe recondiționare și re-vindere. Există ateliere dedicate acestui tip de business în care se lucrează minuțios la reparare și la restaurare iar unele rezultate sunt cu adevărat spectaculoase.

Ideea este ca obiectul, după ce a fost reparat, să intre înapoi în sistemul de piață. De cele mai multe ori lumea aruncă odată la câțiva ani o parte din lucrurile învechite din casă. Nimeni nu se gândește prea mult înainte să facă acest lucru. Prea puțini dintre noi își mai dau seama că anumite obiecte au valoare odată cu trecerea timpului.

Dacă un obiect a fost la modă într-o anumită perioadă și acum nu mai este, acest lucru nu înseamnă că el trebuie neapărat aruncat pentru că s-a demodat. Moda revine ciclic iar uneori ceea ce apucă să se învechească va deveni chiar mai valoros decât fusese inițial. În ziua de astăzi, peste tot în lume, multe afaceri s-au dezvoltat pornind tocmai de la acest principiu.

Oricine poate dezvolta o afacere bazată pe această idee. Ținând cont de faptul că există deja nenumărate magazine și ateliere de nișă ce se ocupă în special doar de antichitățile valoroase, o anume redirecționare a unui astfel de business pe piața din Romania este oricând binevenită. Nu tot ceea ce se învechește în mod rapid are valoare istorică, pentru aceasta este nevoie de timp. Din păcate, astăzi, oamenii nu mai au răbdare nici să creeze nici sa păstreze.

Magazinele și atelierele care se ocupă de achiziționarea și vinderea obiectelor de anticariat nu iau în seamă decât obiectele cu valoare mare, ce necesită puțină muncă în ceea ce privește recondiționarea și presupun o vindere rapidă la un preț extrem de mare. Este evident de ce acest preț de cumpărare ajunge să fie atât de ridicat și inaccesibil multor dintre clienți. El trebuie să acopere o multitudine de alte comisioane. Procesul de vânzare-cumpărare în astfel de cazuri este foarte laborios și necesită mult timp și răbdare.

În schimb, dacă iți vei gândi afacerea drept o ramură adiacentă a celei cu antichități și o vei situa undeva pe apropare, vei avea cu siguranța succes sub denumirea de magazin vintage.

Trebuie menționat și faptul că termenul de vintage este folosit de multe ori pentru obiectele ce țin de istoria recentă ce definesc caracteristicile unei ere trecute. Cu siguranță nu este neapărat nevoie să expui doar obiecte din istoria recentă. Nimeni nu te poate împiedica sa achiziționezi și antichități.

Existența unui atelier de reparații este absolut necesară și este văzută drept un prin pas important în dezvoltarea unui astfel de plan. Atâta timp cat poți intermedia un proces de cumpărare favorabil, obiectul achiziționat este deja în sine o investiție. Poate părea cel puțin ciudat, dar de multe ori poți pune mâna pe obiecte importante direct din coșul de gunoi.

Ceea ce alții consideră că merită aruncat, alții sunt gata să cumpere. Trebuie ținut însă cont că multe asemenea obiecte necesită reparații. De obicei partea mecanică trebuie revizuită arunci când vorbim despre aparate. Ceasurile, pickup-urile, aparatele foto,  cutiile muzicale sau chiar instrumentele muzicale vechi și multe alte obiecte au nevoie să treacă printr-un de un atelier ce se ocupă de restaurare.

Pe de altă parte, tapiseriile, cărțile, hainele vechi necesită o altă abordare. În cazul unei astfel de afaceri cu obiecte vintage, un simplu atelier de reparații mecanice nu ar fi suficient. Pe lângă genul clasic de reparații mecanice este indicat sa ai și o mână de restaurator, care este o artă în sine.

Restaurarea este o intervenție asupra unui obiect aflat într-un grad oarecare de degradare cu scopul de al aduce într-o stare cât mai apropiată de cea originară. Această operațiune se face însă cu atenție și cu pricepere de către un specialist. Astfel obiectul respectiv nu va suferi modificări majore, extreme în caracterul și configurația sa. Cei care efectuează această muncă trebuie să tină cont de anumite detalii specifice.

Dacă unele obiecte necesită ceva mai multă atenție, altele se pot achiziționa direct din gunoi și se pot revinde la prețuri foarte bune. De exemplu, gândiți-va la un televizor pe care cineva l-a avut într-o casă nelocuită de la țară. După ce iese la pensie, omul vrea să folosească mai des casa și astfel decide să își arunce vechiul televizorul și să își cumpere un altul nou. Un astfel de obiect poate fi cu cumpărat de oricine la preț de nimic sau luat pur și simplu chiar gratis.

*PUBLICITATE

În acest caz putem fi siguri că funcționalitatea obiectului nu va fi luata în considere de către un posibil cumpărător, deci tot ceea ce putem face este să ne asigurăm că el a fost curățat cum trebuie și că poate fi folosit drept obiect de decor. Dacă vrem să atragem atenția și mai mult asupra lui și ne dorim să îi păstram autenticitatea dar să îi dăm și un aer modern comercial putem de exemplu să-i vopsim o diagonală cu vopsea roz, fosforescent. Un simplu gest poate transforma utilitatea și aspectul unui obiect gata de aruncat la coșul de gunoi într-un produs decorativ de apreciat, cu valențe artistice și valoare istorică.

Ceea ce este important în această afacere este ca eșafodajul achiziție-restaurare, recondiționare să funcționeze în parametrii normali. Vânzarea se va face ori printr-un magazin online atât de la moda astăzi, ori printr-un magazin fizic dacă puterea financiară a celui care investește în asemenea afacere o va permite. Un credit consum 5000 lei este foarte util la nevoie.

Dacă este bine gestionat și daca achizițiile se fac inteligent un astfel de magazin poate deveni foarte ușor celebru. El poate primi rapid o identitate, poate deveni de brand și poate ajunge, chiar și peste noapte o mare afacere.

Clienții căreia i se adresează un astfel de magazin vor fi mereu în căutare de ceva nou și interesant. Indiferent că este vorba despre o simplă broșă sau de un aparat de fotografiat polaroid, mereu se va găsi cineva care va aprecia lucrurile vechi pe care alții le-au aruncat la gunoi.