vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să economisești bani iarna

După cum spune un serial celebru, vine iarna (sau a și venit, în unele regiuni). Odată cu iarna, vin și o mulțime de noi cheltuieli: cu încălzirea în primul rând, cu hainele de iarnă, pregătirea mașinii, pentru că e nevoie de cauciucuri speciale și chiar cu mâncarea. În timpul verii un kilogram de ardei costă 3-4 lei în piață, dar în mijlocul iernii poate să treacă de 15 lei; roșiile pe care dăm 2-5 lei vara costă 12 lei iarna, sau 50 de lei uscate; dovleceii sunt 1-2 lei vara, dar iarna costă 10 lei și așa mai departe.

În acest fel, bugetul nostru de cheltuieli se mărește foarte mult și tare ne-am dori să-l aducem din nou la dimensiuni rezonabile.

O soluție folosită de sute de ani, deși inițial nu era vorba de economisirea banilor, este conservarea legumelor pentru iarnă. Toți am văzut că persoanele mai în vârstă din familie uscau, puneau la borcan, murau, sărau diverse produse pentru iarnă, dar destui dintre noi nu am mai făcut-o, profitând de faptul că în prezent marile magazine oferă o alternativă ușoară de a ne aproviziona cu legume oricând.

Ușoară, dar nu ieftină și, de destule ori, nici 100% sănătoasă – pentru că de multe ori legumele vândute iarna nu au aceeași calitate ca cele de vară, sunt tratate cu mai multe chimicale, etc.

Problema conservării pentru iarnă este că avem nevoie de ceva ustensile și de timp. De asemenea, e posibil să apară o cheltuială concentrată la un anume moment – lunile septembrie-octombrie oferă foarte multe oportunități de conservare, dar și un necesar de chetuieli – zahăr, ulei și oțet pentru conserve, cantități mari de legume luate în același timp.

Și un aparat pentru deshidratat cantități mai mari de fructe și legume costă destul de mult – dar realitatea este că în timp se plătește singur. Și ai și beneficiul adăugat de a ști sigur ce ai uscat și ce adaosuri ai pus conservelor, fără să te întrebi dacă-ți vor afecta sănătatea.

Pe lângă aprovizionarea din timp, o altă metodă de a economisi bani iarna este să fim prevăzători și să facem tot posibilul pentru a reduce facturile de încălzire și pe cele de iluminat, care cresc semnificativ iarna.

O soluție este reabilitarea termică a locuinței – izolarea pereților, schimbarea geamurilor vechi, prin care se pierde o mulțime de căldură, cu geamuri termopan de calitate, înlocuirea caloriferelor vechi, pe care s-au depus straturi-straturi de sedimente și care nu mai dau randament cu unele noi, folosirea unui termostat la centrala termică.

De curând am văzut modalitatea foarte simpatică a unei mame de a reduce costurile de încălzire: lângă termostat, era pus un mic afiș care spunea că, înainte de a ridica temperatura casei, copiii ar face bine să se îmbrace corespunzător anotimpului – și anume, să poarte ciorapi, pantaloni lungi, o bluză cu mânecă lungă. E uimitor ce diferență pot face 2 grade la factură!

*PUBLICITATE

Iar dacă te întrebi cum vei face față unei cheltuieli mai mari într-o singură lună, răspunsul e simplu: un credit rapid te ajută exact când ai nevoie și îl poți apoi plăti din econmiile făcute.