vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să faci economii la utilități

Mulți oameni din ziua de azi nu reușesc să se descurce din salariul lunar și sunt siliți să recurgă foarte des la câte un credit rapid fără acte. Dacă te afli și tu în această situație nefericită, probabil că o mare parte din banii tăi se duc pe facturile la utilități.

Situația ta financiară se va îmbunătăți considerabil dacă reușești să le reduci, cum poți face însă acest lucru? Primul pas este să nu ai restanțe și să achiți de fiecare dată facturile la timp. Orice zi de întârziere înseamnă penalizări, chiar dacă acestea par mici la prima vedere, ai fi surprins să afli la cât ajunge suma totală într-un an.

Facturile neplătite pot duce și la suspendarea sau deconectarea serviciului, care poate genera cheltuieli și mai mari. Tăierea curentului de exemplu nu înseamnă doar timp pierdut și o perioadă în care nu mai funcționează nimic în casă, dar și o taxă usturătoare. Este important să plătești cât mai repede toate restanțele și să începi următoarea lună fără penalități. Acest lucru te va ajuta foarte mult și din punct de vedere psihologic așa că nu ezita să iei chiar un credit doar cu buletinul în acest scop.

*PUBLICITATE

A doua etapă este optimizarea serviciilor de care dispui. Unii furnizori oferă mai nou pachete de utilități, de exemplu telefonie, internet, televiziune și curent electric. Poți profita de acest lucru pentru a obține un preț mai bun decât cel al fiecărui serviciu individual.

Concurența dură de pe piață a făcut ca firmele să facă de multe ori reduceri substanțiale clienților noi, în încercarea de a-i ademeni. A devenit foarte avantajos să schimbi furnizorul de fiecare dată când expiră contractul curent, doar pentru a profita de aceste promoții, așa că analizează de fiecare dată ofertele existente.

A sosit momentul să renunți la serviciile pe care nu le folosești. Poate că mai ai în casă un telefon fix dar cu siguranță nu mai vorbești la el, deci este o cheltuială inutilă. Televizorul poate fi și el inutil, în ziua de azi găsești pe Internet tot ce ai nevoie, de la cele mai noi filme la transmisiuni sportive în direct. Abonamentul de telefonie mobilă este și el de regulă încărcat cu mai multe servicii decât ar fi cazul, cu siguranță că nu utilizezi toate minutele de care dispui așa că poți alege un pachet mai redus și mai ieftin.

În sfârșit, trebuie să folosești rațional resursele pe care le plătești. Nu risipi apa și instalează-ți apometre ca să nu suporți costul pierderilor din conducte. Instalează becuri moderne cu led în locul celor de tip vechi, mult mai puțin eficiente, și cumpără aparate electrocasnice eficiente energetic. Nu folosi pentru încălzire aparate electrice, aerul condiționat sau aragazul. Investește în izolarea termică a locuinței, în acest fel vei plăti mai puțin ca să menții temperatura optimă atât vara cât și iarna. Nu în ultimul rând, scoate din priză aparatele pe care nu le folosești, ele pot consuma în modul stand-by energie în valoare de 100 de euro pe an.