vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să-ți gestionezi situația financiară atunci când ești între două slujbe!

Una dintre cele mai dificile perioade din viața unui om este aceea în care tocmai și-a pierdut sau a renunțat la locul de muncă și se află în căutarea unui nou serviciu. De cele mai multe ori, în lipsa unei alternative viabile, situația financiară se deteriorează într-un ritm accelerat, ceea ce poate culmina cu un colapsul financiar. Într-o astfel de situație nu mai este vorba despre economisire, limitare și privațiuni, ci se poate vorbi chiar despre însăși supraviețuirea persoanei respective.

Cei care nu au moral puternic tind să clacheze, cu toate că, dacă s-au îngrijit din timp și au luat în calcul apariția unei astfel de posibilități, în această etapă a vieții trăiesc din ceea ce au economisit atunci când aveau un loc de muncă. Însă, pentru ceilalți, care nu au luat în considerare acest lucru, jocul de-a supraviețuirea ține foarte mult de compararea ofertelor, de luarea celei mai înțelepte decizii, de alegeri care trebuie făcute imediat și de disponibilitatea de a munci pentru orice sumă de bani până în momentul în care își găsește un serviciu stabil.

Ce este de făcut atunci când ți-ai pierdu/ai renunțat la locul de muncă?

Există o diferență majoră între cele două situații, în prima fiind vorba despre un act de voință exterioară și asupra căruia nu a fost posibilă nicio rezistență, în timp ce în cazul renunțării la slujba este vorba despre un act de voință interioară. Chiar dacă în ambele cazuri este vorba despre o decizie cu caracter unilateral, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte, atunci când ne aflăm într-o astfel de situație:

  • Dacă ne-am decis să renunțăm la actualul loc de muncă nu trebuie să o facem mai înainte de a ne găsi un altul, la care nivelul salarial să fie cel puțin egal cu cel de la locul de muncă anterior;
  • În cazul în care am fost puși în față faptului împlinit și a trebuit să renunțăm la locul de muncă pentru că am fost disponibilizați este obligatoriu să negociem un pachet salarial compensatoriu pentru a putea trece mai ușor peste perioada următoare, înainte de a ne găsi un nou serviciu;
  • Următorul pas pe care trebuie să îl facem este de a aplica pentru o nouă slujbă, pentru că numai în acest fel ne vom asigura mult mai rapid un nou loc de muncă și, implicit, un nou salariu pe care să ne putem baza;
  • Nu trebuie să refuzăm nicio ofertă de muncă, chiar dacă, în anumite cazuri, valoarea pachetului salarial nu este egal cu cel de la fostul loc de muncă. Trebuie să ne gândim că vom primi niște bani care ne sunt mai mult decât necesari, iar, în timp, nivelul salarial va atinge pragul pe care ni-l dorim sau, vom caută în paralel un loc de muncă care să ne satisfacă din punct de vedere financiar;
  • Timpul liber din această perioadă trebuie exploatat la maxim, iar nu în sensul relaxării, ci pentru a identifica ofertele de muncă care sunt cele mai avantajoase sau, pentru a face economii, să căutăm locuri de unde ne putem aproviziona la prețuri ieftine.

Depinde foarte mult cum privim această perioadă, mai ales din punct de vedere financiar; n-ar trebui să o socotim că fiind ceva ieșit din comun, ci, mai degrabă, o provocare prin care ne putem demonstra nouă înșine că putem face față unei astfel de situații. Ideal ar fi să deținem niște rezerve financiare (pentru că acesta este scopul economisirii, acela de a ne oferi o “gură de oxigen” în caz de probleme financiare) iar în lipsa lor să încercăm să identificăm cele mai bune opțiuni prin care ne putem satisface, din punct de vedere financiar, necesitățile.

*PUBLICITATE

Legea este de partea celor care se află în astfel de situații, chiar dacă la nivel național, legislația nu este atât de bine pusă la punct precum este în statele avansate ale lumii. În România a fost adoptată legea falimentului personal, așa că, există o acoperire legală pentru un caz de genul acesta, în care îți poți amâna plățile urgențe pentru o anumită perioada, până în care găsești resursele financiare necesare.

Găsirea unui nou loc de muncă – prioritatea principală!

Poți munci de acasă în perioada în care te afli în căutarea unui loc de muncă, în acest sens, în mediul online existând o multitudine de site-uri de muncă online, așa că, poți avea la îndemână o sursă de finanțe care îți va permite să treci cu bine peste această perioadă. În tot acest timp nu renunța la căutarea locului de muncă stabil, care să-ți ofere satisfacțiile financiare urmărite, pentru că, reține, muncă online nu are decât un caracter temporar. Prioritatea ta principala este un nou loc de muncă, ceea ce înseamnă că trebuie să aplici în mod continuu până când îl găsești (întocmește-ți un CV corespunzător, plasează pe site-urile cu locuri de muncă și prezintă-te la interviurile de angajare).

Pot trăi din economii atunci când sunt între slujbe?

Dacă te-ai ingriit din timp și ai prevăzut o astfel de situație, făcând economii, atunci tot răul este spre bine, pentru că o să poți să traversezi această perioadă cu mult mai multă siguranță, încredere și speranță. O să poți aplica la orice slujbă vei dori tu, având la dispoziție chiar și posibilitatea de a alege pentru care dintre aceste locuri de muncă te vei prezența la interviu. Acesta este avantajul oferit de economisirea realizată din timp, în mod anticipativ, fiindcă poți să ai parte de o experiență mai puțin traumatizantă din punct de vedere mental și financiar.

Dar, totul depinde doar de tine, pentru că nu toți oamenii iau în calcul astfel de ipoteze (considerând că sunt “angajați pe viață” și uitând să mai strângă bani pentru astfel de perioade) iar rezultatele și efectele se văd în mod lor de a trăi și de a reacționa în astfel de situații. De aceea, pentru a reuși să treci cu bine peste perioada în care te afli între două slujbe este recomandat să nu uiți să faci economii atunci când ai posibilitatea și să fii pregătit/pregătită (mental și financiar) pentru orice situație de genul acesta!