vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să-ți înveți copilul despre valoarea banilor

Toți ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri și din această cauză este ușor să comitem greșeli în educația lor.

Un aspect foarte sensibil este legat de valoarea banilor. Mulți părinți nu refuză copiilor nimic, pentru a compensa cumva lipsurile îndurate de ei în copilărie. Desigur, vrem ca ei să aibă tot ce ne-a lipsit nouă. Această mentalitate poate duce la probleme mari pe viitor, nu trebuie uitat niciodată principiul cheie în educația unui copil, anume echilibrul.

Psihologii recomandă ca educația financiară în familie să înceapă în jurul vârstei de trei ani și jumătate. Primele lecții trebuie să fie foarte simple, se poate începe cu un joc de-a cumpărăturile și cu diferențele dintre valoarea monedelor, eventual chiar cu încurajarea începerii unei mici colecții de monede comune.

*PUBLICITATE

Este însă crucial ca la această vârstă copilul tău să primească una dintre lecțiile cele mai importante: că nu poate avea tot ce vrea de la magazin. Ia-l cu tine la shopping și fă-l să înțeleagă diferența dintre lucrurile cu adevărat esențiale (mâncare, haine) și cele opționale (jucării, dulciuri). Nu-i lua de fiecare dată câte ceva, ca să nu asocieze mersul la cumpărături cu asta. Arată-i cum cumperi de fiecare dată mai întâi produsele cele mai importante, după ce calculezi câți bani au rămas le poți pune în coș și pe celelalte.

Următorul concept pe care trebuie să-l înțeleagă copilul este faptul că banii nu sunt o resursă nelimitată. Explică-i că un card bancar nu este un fel de obiect magic, de unde poți să scoți oricât ai chef. După cumpărături, arată-i banii lipsă din portofel, ca să înțeleagă valoarea lor.

Dă-i copilului ceva simplu de făcut în casă și apoi răsplătește-l cu o sumă simbolică, este cel mai simplu mod prin care va înțelege că banii provin din muncă. Fă-l apoi să înțeleagă avantajele economisirii. Arată-i că din suma primită nu-și poate cumpăra nimic dar că ea va crește dacă pune banii deoparte și poate obține astfel dulciuri sau chiar jucării mai scumpe. Explică-i apoi că prețurile nu sunt peste tot la fel și că nu trebuie să dea banii pe prima jucărie pe care o vede, în altă parte poate că-i vor rămâne bani și pentru o ciocolată.

După ce începe să meargă la școală sau la grădiniță, este momentul să-i aloci o sumă fixă drept bani de buzunar. Nu-i mări alocația dacă începe să-i cheltuie rapid pe prostii, este o lecție care trebuie învățată. În acest fel va începe să se gospodărească singur.

La o vârstă mai mare, poate începe educația financiară propriu-zisă. Jocul Monopoly este o activitate excelentă prin care poate deprinde câteva concepte de bază. Explică-i tu restul, copilul trebuie să înțeleagă toate noțiunile financiare moderne: bănci, salarii, pensii, economii, carduri, împrumuturi bancare sau credite online, burse, investiții, fonduri mutuale sau riscuri. Chiar dacă generația noastră a înțeles târziu aceste idei, copilul tău va avea un mare avantaj în viață dacă le stăpânește de mic.