vivacredit banner
Posturi de blog

Dacă ai o locuință, trebuie să iei în considerare și asigurarea acesteia!

Deținerea unei locuințe reprezintă unul dintre obiectivele pe care ni le propunem mulți dintre noi atunci când ne stabilim prioritățile în viață. De aceea, în momentul în care reușim să ne achiziționăm o proprietate, în mod automat trebuie să ne asumăm și obligația de a o asigura împotriva tuturor riscurilor potențiale.

În acest scop, o asigurare locuință ne scapă de grija problemelor din interiorul și exteriorul locuinței, fiind un factor de stabilitate și protecție în multe cazuri pentru care, în mod normal, ar trebui să plătim acoperirea costurilor din propriul buzunar. Așa că, alege cea mai bună asigurare de locuință și bucură-te de avantajele sale pe termen lung, știindu-te întotdeauna în maximă siguranță!

De ce este recomandată asigurarea locuinței?

O asigurare obligatorie locuință are rolul de îți proteja casa împotriva dezastrelor naturale, dar dacă îți dorești mai mult, atunci trebuie să te gândești să o dublezi cu o asigurare facultativă locuință. Rolul acestei asigurări este de a-ți proteja și mai mult locuința, în special bunurile care există în interior și care nu sunt asigurate printr-o poliță de tip PAD.

În funcție de tipul de locuință pe care o deții, de valoarea bunurilor din interior și de nivelul de protecție pe care ți-l dorești pentru aceasta este indicat să verifici lista de firme asigurări locuințe și să o alegi pe cea mai avantajoasă. De exemplu, în cazul în care locuiești într-o zonă de câmpie, care prezintă un risc crescut de inundații, atunci plusează mai mult pe partea de protejare împotriva inundațiilor și a potențialelor pagube pe care ți le-ar putea produce.

Dacă locuiești într-o clădire cu risc seismic ridicat este posibil ca asigurarea standard de asigurare locuință online să nu fie suficientă. Dacă nu deții bijuterii scumpe, dar ai în proprietate o motocicletă super-rapidă pe care o ții parcată acasă, este posibil să dorești ca aceasta să fie acoperită în caz de furt.

Este important să știi exact ce acoperă polița ta de asigurări, astfel încât să nu riști să faci o plângere pentru ceva pentru care nu ești asigurat/asigurată. Cu siguranță că îți dorești să achiziționezi o asigurare locuință ieftină, dar, dincolo de prețul pe care trebuie să îl plătești, gândește-te că o astfel de poliță o să-ți ofere un număr limitat de opțiuni. Iar siguranța locuinței tale (și implicit a ta, în calitate de locuitor) sunt mult mai importante decât banii!

Care sunt aspectele pe care le acoperă o asigurare obligatorie locuință?

Acest lucru depinde în întregime de tipul de asigurare pe care îl alegi, pentru că o astfel de asigurare, chiar dacă are un termen generic, se referă fie la asigurările pentru clădiri, fie la cele pentru ceea ce se află în acestea. Cum fiecare dintre ele acoperă diferite lucruri, pentru a beneficia de o protecție completă, trebuie să alegi o combinație între cele două, pentru a te bucura de avantaje reale pe termen îndelungat.

În cazul în care optezi pentru o asigurare a locuinței propriu-zisă (polița PAD), aceasta acoperă numai clădirea: acoperișul, pereții și ferestrele. Acesta acoperă, de asemenea, orice accesorii și aranjamente permanente, cum ar fi bucătăria și băile, precum și obiecte precum centralele termice și orice alte opțiuni de încălzire centrală, inclusiv panourile solare, dar și multe alte elemente, dacă sunt prevăzute în contract și sunt alese de către beneficiar.

Desigur, cea mai bună asigurare de locuință ar trebui să acopere evenimente neprevăzute care nu pot fi controlate, de exemplu: inundații, incendii, pagube produse de furtună, acte de vandalism sau cele legate de pagubele cauzate de spargerea țevilor de la instalația sanitară. De asemenea, o opțiune care trebuie să se găsească inclusă în polița de asigurare este cazarea temporară în cazul în care locuința devine necorespunzătoare pentru a fi locuită pe perioada reparațiilor.

Pentru o asigurare locuință prețul este un aspect foarte important, mai ales că orice opțiune care se bifează în plus înseamnă o creștere a costurilor totale a asigurării. De aceea, compară asigurări locuințe și optează și pentru asigurarea bunurilor care se află în casă, așa cum sunt bunurile de uz casnic și electrocasnic, mobilierul, obiecte cu risc ridicat de deteriorare și cele scumpe sau pentru orice bunuri personale care aparțin familiei. Toate aceste bunuri trebuie să fie asigurate împotriva pagubelor sau a daunelor ca urmare a furtului, incendiilor și a inundațiilor și chiar împotriva furtunilor și cutremurelor.

Trebuie să faci o estimare a valorii tuturor elementelor din casă pe care dorești să le asiguri (ideal ar fi să poți oferi și dovezi scriptice, astfel încât valoarea de asigurare să fie cât mai precisă). Întocmește un inventar al lucrurilor tale – ce este fiecare lucru și cât costă, iar pentru obiectele de valoare ridicată, acestea pot fi specificate într-o listă separată (bijuterii, obiecte de artă și produse high-tech). Pentru multe asigurări de locuințe prețurile sunt ridicate de asigurarea suplimentară a bunurilor din casă, dar, ia în considerare faptul ca în cazul producerii unor evenimente neprevăzute, costurile pentru înlocuirea acestor bunuri vor fi extrem de ridicate.

*PUBLICITATE

Ce trebuie să urmărești la viitoare ta asigurare locuință?

Iată o listă a ceea ce trebuie să urmărești atunci când te decizi să îți faci o asigurare pentru locuința ta (PAD și facultativă):

  • Îngrijește-te ca în oferta asigurare locuință să regăsească toate bunurile importante și care prezintă un nivel ridicat de fragilitate în cazul manifestării unor evenimente externe intense;
  • astfel de asigurare îți oferă protecție și împotriva pagubelor căzute unei terțe persoane, așa că, este cel mai bun motiv pentru a opta pentru asigurarea locuinței;
  • Ia un credite urgente dacă ți se oferă posibilitatea achiziționării unei variante de asigurare care să prezinte maximul de beneficii (așa cum se întâmplă în cazul promoțiilor limitate organizate de către companiile de asigurări);
  • Nu uita că nu prețul contează, ci siguranța ta, a locuinței tale și a bunurilor din aceasta, așa că alege o asigurare care să-ți ofere un nivel de securitate cât mai ridicat.

Acum că deja știi cum trebuie să arate și ce să acopere cea mai bună asigurare de locuință, nu îți rămâne decât să verifici lista de firme asigurări locuințe și să o alegi pe cea mai potrivită pentru proprietatea și necesitățile tale.