vivacredit banner
Posturi de blog

Despre economii și investiții

Roadele muncii de zi cu zi se acumulează în timp. Vine o vreme când nu mai ai nevoie de împrumuturi rapide pentru restanțieri, ba chiar reușești să pui deoparte o anumită sumă de bani.

Dispui deci de o rezervă, întrebarea este ce poți face cu ea? Nu este deloc o idee bună să păstrezi banii la ciorap, pentru că nu îți vor aduce nici un profit și valoarea lor scade în timp datorită inflației. Să vedem pe scurt care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție.

Probabil că prima variantă la care te vei gândi este plasarea banilor la bancă, într-un cont de economii. Partea proastă este că băncile oferă în ziua de azi un randament negativ pentru aceste conturi, adică ajungi de fapt să pierzi bani după ce scazi din dobândă toate comisioanele, impozitele și iei în considerare rata inflației. Există însă și avantaje care merită luate în calcul: ai acces mereu la banii tăi, care sunt în siguranță la bancă, fiind garantați de către stat. În plus, deși randamentul este negativ, el este totuși mai bun decât în cazul în care ai ține banii acasă.

Investițiile sunt desigur o variantă mult mai profitabilă, să vedem câteva opțiuni comune. Depozitele bancare la termen oferă o dobândă mai mare decât conturile de economii și sumele de acolo sunt garantate. Randamentul poate fi totuși negativ sau este unul foarte mic, în cel mai bun caz. Unele depozite nu pot fi lichidate decât după termenul de maturizare.

*PUBLICITATE

Titlurile de stat îmbină o dobândă foarte atractivă cu garantarea completă a investiției. Dacă ai foarte mulți bani, banca ta poate intermedia pentru tine achiziția de titluri de stat din tranșele instituționale. Altfel, ai posibilitatea să participi la programul Fidelis, destinat persoanelor fizice. Dezavantajul este că rămâi cu banii blocați o perioadă mai lungă, chiar dacă titlurile sunt cotate la bursă și le poți de fapt vinde în orice moment. Dacă ai nevoie de bani urgent, s-ar putea să fii nevoit să apelezi la un credit rapid.

Fondurile mutuale sunt o altă soluție atractivă. Ele oferă câștiguri potențiale mai mari dar nu sunt garantate în nici un fel, valoarea lor poate să scadă în timp sau chiar să se prăbușească total. Toate marile bănci au propriile fonduri dar există și firme independente care le operează. Ai la dispoziție diferite variante, cu un grad de risc mai mare sau mai mic și un randament potențial pe măsură. Poți retrage banii în orice clipă dar va dura câteva zile până când ei ajung la tine în cont.

Investiția în aur sau alte metale prețioase este o soluție tradițională în vremuri de criză. Au fost lansate și la noi site-uri care vând aur și argint de investiție (bullion) și mai multe bănci oferă și ele același serviciu.

Ce să faci deci cu rezervele tale? Nu există o soluție ideală dar majoritatea economiștilor recomandă să ții echivalentul a trei salarii lunare sub formă de economii și să investești restul într-o combinație a opțiunilor prezentate mai sus.