vivacredit banner
Posturi de blog

Diferența între “mi-aș dori” și “îmi este necesar” îți influențează nivelul de economisire

Cu siguranță că nu de puține ori ți s-a întâmplat să constați că te confrunți cu o problemă legată de confortul mental în momentul în care modelul tău de telefon nu dispune de ultimul update disponibil la modelul de ultimă generație al celui mai bun prieten. Ori, atunci când mașina ta este un model care nu dispune de caracteristicile celor prezentate de autoturismul vecinului de la bloc sau cu al oricărui produs care prezintă diferențe între anul de fabricație și dotările disponibile.

Frustrarea care se poate manifestă într-o formă accentuată sau doar la nivel de constatare trebuie eliminată din viața noastră mai ales pentru că, așa cum există diferențe între un credit de calitate și celelalte oferte de împrumut, așa se întâmplă și-n acest caz. Pentru că totul până la urmă nu este decât o diferență între a avea nevoie și a fi util și necesar – ceea ce îți oferă ție chiar mai multe avantaje decât celui care dispune de articole mai noi și îmbunătățite!
Cum influențează această diferența nivelul de economisire?

Trebuie să pornim de la o premiză simplă: atunci când vrei să faci economii (în vederea stabilirii unor obiective care să vă permită să vă bucurați de atingerea anumitor avantaje pe termen lung) nu trebuie să investești în ceva care nu se bazează pe criteriul utilității. În plus, orice bun nou are un nivel de devalorizare mult mai accelerat în comparație cu produsele mai vechi, de aceea, mai degrabă economisește decât să-ți cumperi acum un articol pentru care va fi disponibilă o versiune îmbunătățită în maxim 6 luni (și pentru care ai plăti acum o sumă care depășește valoarea acestui obiect dacă este privit ca o investiție pe termen mediu sau lung).

De exemplu, dacă tu ai un model de telefon mai vechi, acesta compensează pe partea de acumulatori (modelele din generațiile mai vechi au avut ca prioritate caracteristici precum bateria, extinderea duratei de convorbire, acoperire mai bună, etc.), pe nivelul de autonomie și pe gradul ridicat de calitate al materialelor. Până la urmă, funcțiile de bază sunt aceleași; în cazul modelelor noi, desigur, accentul se pune pe partea de interacțiune de pe rețelele de social media și pe fotografii și accesul la internet, dar, imaginează-ți că dacă ai de dat niște telefoane urgente, iar nivelul bateriei este extrem de scăzut datorită utilizării acestor funcții, ce vei face?

*PUBLICITATE

De aceea, atunci când intenționezi să-ți achiziționezi un astfel de produs, întreabă-te mai întâi cât de util îți este, dacă ai nevoie de el acum și dacă merită să-l achiziționezi la un preț atât de ridicat, din moment ce în maxim jumătate de an, prețul acestuia se va devaloriza (la fel precum și caracteristicile) pentru că va apărea un model și mai nou! Nu mai bine strângi banii între timp și o să-ți poți achiziționa acest model mai târziu, atunci când o să ai nevoie de el cu adevărat (pentru că ți-ai creat un cont pe o rețea de social media, dorești să utilizezi apelul video pentru convorbiri, etc.)?

Adresându-ți astfel de întrebări o să poți stabili cu exactitate care sunt acele produse de care ai nevoie și care îți pot aduce un plus de valoare pe termen lung și care sunt acele articole care nu vor face decât să-ți consume banii în mod inutil. Este cât se poate de clar că o persoană înțeleaptă din punct de vedere financiar știe cât să ia astfel de decizii, pentru că economisirea este un element care este mai greu de atins decât cheltuirea banilor.

Bazează-ți întotdeauna achiziția de bunuri pe criteriul necesității imediate, iar nu pe cel al dorinței, care se sprijină numai pe latura subiectivă a trăirilor noastre interioare (dorința de a nu fi mai prejos decât ceilalți, sentimentul de frustrare și neîmplinire socială, etc.). Atunci când este vorba de bani nu trebuie să gândești cu sufletul, ci trebuie să-ți folosești mintea, pentru că, în momentul când poate chiar ai nevoie de acești bani (în caz de urgențe medicale, de reparații, de achiziționare de bunuri care îți sunt absolute necesare, etc.) lipsa lor va cântări extrem de mult!

Ce trebuie să fac pentru a-mi domina pornirile interioare și pentru a economisi mai mult?

Începe prin a conștientiza că nevoile tale de baza sunt principalele elemente pe care trebuie să le satisfaci mai întâi (hrană, medicamente, transport, comunicații, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc.). Abia mai apoi o să-ți poți satisface acele nevoi bazate pe dorința și care pot fi eliminate în multe dintre cazurile în care încep a se manifesta, mai ales dacă dispui de o motivație și o determinare solide. Pur și simplu trebuie să înțelegi că dacă vei face economii o să poți “împușcă doi iepuri dintr-o lovitură”, pentru că vei avea bani de care poți dispune oricând dorești și cum îți este necesar, dar îți vei putea satisface acele dorințe (ce-i drept, mai târziu decât în momentul manifestării lor).

Trebuie doar să înțelegi că având bani “puși de-o parte” beneficiezi în mod automat de o gamă mult mai diversificată de opțiuni de cheltuire decât dacă nu ai avea! Desigur, în cazul în care îți dorești să economisești mai mult, tot ceea ce ai de făcut este să optezi pentru identificarea mai multor surse de câștig sau să-ți propui să avansezi într-o poziție superioară la locul de muncă în care prestezi în acest moment.

Cum tu ești singurul/singura de care depinde realizarea acestui obiectiv, tot ceea ce ai de făcut este să-ți stabilești care sunt obiectivele financiare pe care intenționezi să le atingi, care sunt cele mai simple modalități prin care poți ajunge la îndeplinirea acestora și care sunt acele posibilități care ți se deschid în momentul în care tu alegi să optezi pentru una dintre acele variante.

Nu uita că este foarte important să economisești (indiferent care este scopul final) pentru că numai în acest mod o să te simți mai protejat/protejată în cazul manifestării unor probleme de natură financiară care pot surveni în mod neașteptat. Depinde doar de tine să faci în mod corect diferența între ceea ce îți dorești la un moment dat și ceea ce îți este util și necesar, pentru că numai în acest fel o să ai parte de un nivel de bun de economisire!