vivacredit banner
Posturi de blog

Economisirea ca experiență personală de viață!

Percepem valoarea învățării și însușirii lecției de economisire numai atunci când ne aflăm într-o situație financiară dezastroasă și tot ceea ce putem face este să încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru a obține banii necesarii rezolvării respectivei probleme. De cele mai multe ori găsim ajutor financiar la cei dragi și apropiați, la care, spășiți și plini de rușine apelăm sau ne orientăm către banii online, cei furnizați de către instituțiile creditoare și care ne “scapă” de orice temere privind rușinea de a ne află într-o situație financiară jenantă.

Oare, dacă am fi “avut mintea cea de pe urmă”, așa cum le plăcea strămoșilor să spună, ne-am mai fi aflat într-o astfel de ipostază atât de neplăcută? Dacă banii noștri ar fi fost gestionați în mod corect și adunați într-un fond de rezervă care să ne permită să răsuflăm ușurați în orice condiții și situații în care sunt implicate bani, ar mai fi fost nevoie să apelăm la o sursă de finanțare exterioară voinței noastre? Întotdeauna economisirea va fi o experiență personală, diferită de la individ la individ, așa că, mai înainte de toate, atunci când îți încasezi salariul, “îngrijește-te” de acest aspect și pună ceva bani de-o parte!

De ce este recomandat să faci economii indiferent de valoarea salariului sau al venitului tău?

Privește sumele de bani care sunt adunați într-un cont de economii că pe o formă de salvare, că pe o garantare a modului și stilului tău de viață sau ca pe o asigurare că totul o să fie în ordine în orice gen de încercare la care te va supune viața. În plus, atunci când ai bani adunați, poți folosi respectivele economii pentru a-ți satisface anumite dorințe, pe care altfel nu ți le-ai fi putut permite:

  • Vacanțe în locuri mult mai interesante în ceea ce privește obiectivele și traseele turistice;
  • Achiziționarea de articole și produse care au prețuri de vânzare cu mult mai mari decât valoarea salariului tău lunar;
  • Cumpărarea unor obiecte din categoria produselor ce sunt considerate a fi “de lux”, așa cum sunt casele și mașinile;
  • Plasarea de investiții pentru multiplicarea banilor adunați.

Orice resursă financiară ne oferă un plus de confort psihic de-a lungul vieții, ne certifică faptul că ne vom păstra stilul de viață nealterat și la bătrânețe și ne va oferi ocazia de a le oferi celor din familie sprijin în momentele în care aceștia nu stau bine la capitolul economii.

Cum pot să economisesc la un nivel cât mai ridicat?

Stilul tău de viață nu trebuie să fie unul excentric, mai ales dacă îți dorești să economisești cât mai mult. Chiar dacă valoarea veniturilor tale este la un nivel foarte ridicat, nu este recomandat și nici util să începi să-ți cheltui banii fără să ții cont de utilitatea articolelor și obiectelor achiziționate. Desigur, atunci când banii îți prisosesc îți poți satisface anumite dorințe ceva mai exotice, dar, important este să nu exagerezi cu “aruncatul banilor pe fereastră”. În fapt, a face economii nu înseamnă doar să strângi bani, ci mai înseamnă și:

  • Limitarea nivelului de cheltuieli zilnice și restrângerea acestuia la acele lucruri care sunt vitale;
  • Evitarea risipei prin achiziționarea de produse într-o cantitatea mare doar pentru că este vorba de o reducere de preț;
  • Analiza produselor din punct de vedere calitativ și asigurarea în ceea ce privește termenul lor de valabilitate;
  • Renunțarea la orice formă de cumpărături comode (care sunt cumpărate din același loc, pentru că “ le găsesc pe toate acolo” și fără să se facă o diferențiere pe bază de preț);
  • Utilizarea mijloacelor de transport care nu implică costuri mari de preț, așa cum se întâmplă atunci când îți folosești mașina personală pentru a-ți face cumpărăturile (pe lângă faptul că se uzează foarte rapid, mai ales într-o aglomerare urbană, aceasta generează și costuri legate de combustibil);
  • Stabilirea unei strategii în ceea ce privește achiziționarea produselor din categoria “bunuri costisitoare”, așa cum este mobila, etc – de exemplu, poți să ajungi la costuri mult mai scăzute dacă prezinți un model de catalog unei firme care se ocupă de conceperea de mobilă și care să-ți realizeze această mobilă pe comandă;
  • Limitarea consumului în tot ceea ce ține de gospodăria proprie, de la apă, gaze, curent electric, abonamente cablu Tv, telefonie, internet, etc.

Încearcă să-ți impui niște limite în ceea ce privește modul îți desfășori existența pe perioada derulării operațiunii de economisire, pentru că numai cu multă motivație, determinare și dorința de a reuși, șansele de a strânge cât mai mulți bani vor crește. Trebuie să fii conștient/conștientă de nivelul financiar la care ești și să încerci să obții cât mai mulți bani în plus din diverse surse, astfel încât să-ți fie mult mai facil să faci economii. De exemplu, atunci când ai o meserie care implică și “timpi morți”, în loc să-ți alungi plictiseala jucându-te pe computer/telefon sau vizionând filme și seriale, mai degrabă creează-ți un cont pe o platformă de servicii independente, de unde poți câștiga bani ca urmare a realizării de diverse activități la care te pricepi.

*PUBLICITATE

Ca să economisești este nevoie de puterea de a renunța la tot ceea ce nu îți este necesar (de la orice formă de distracție care costă bani și până la acele ritualuri personale care au un iz puternic de tabiet sau viciu). Chiar dacă economisirea nu ține cont de valoarea venitului (fiindcă pot economisi atât cei care au parte de câștiguri mari, cât și cei care au venituri mai mici), a face economii ține foarte mult de puterea ta de a face ceea ce este corect din punct de vedere financiar pentru viața ta.

În plus, economisirea ține și de orgoliu, pentru că numai așa o să poți să-ți atingi obiectivele stabilite pentru a te bucura de acele produse pe care ți le doreai, dar din lipsă de bani nu ai reușit să ți le achiziționezi până în momentul în care ai început să economisești. Ține minte că economisirea este o bucurie pentru cei care reușesc să ajungă la nivelul financiar propus, dar și o modalitate prin care își pot asigura viitorul din punct de vedere al finanțelor, precum și un mod de a obține satisfacerea dorințelor la un nivel mult mai evoluat!