vivacredit banner
Posturi de blog

Economisirea ca metodă de asigurare a viitorului familiei

Familia este cea mai importantă legătură de suflet și de sânge a oricărei persoane, așa că este de datoria fiecăruia dintre noi să ne asigurăm că această beneficiază de toate condițiile necesare unei vieți cât mai fericite. Acesta este motivul principal pentru care mergem la serviciu și pentru care strângem banii, pentru că fiecare acțiune pe care o întreprindem este pentru binele familiei.

Chiar dacă achiziționăm o mașină, împrumutăm bani cu credit fără acte și alte formalități sau cumpărăm o locuința ori facem o investiție, toate acestea sunt pentru familie. De aceea, economisirea este una dintre modalitățile prin intermediul căreia familia beneficiază de aprecierea noastră, pentru că le sunt asigurate toate condițiile pentru un nivel de trăi cât mai ridicat. Economisind o să ai grijă întotdeauna de familie, chiar și în acele momente în care tu lipsești!

Cum poți să ai parte de un nivel de economisire cât mai ridicat pentru familia ta?

Poți începe să te gândești la familie prin a te gândi la modul în care îți vei structura salariul sau veniturile pe care le obții în fiecare lună. Cei care sunt interesați să obțină și mai mulți bani pentru cei dragi reușesc să identifice metode de diversificare a veniturilor, caz în care sursa de bani se mărește și permite un nivel mai ridicat de economisire. Dar, în lipsa unei planificări corespunzătoare, nicio economie nu poate atinge pragul maxim de eficiență, de aceea, este nevoie de un plan de acțiune. Notează-te mereu cheltuielile pe care le faci, atât pe cele personale, cât și pe cele pentru familie, pentru că numai în acest fel o să poți gestiona situația mult mai eficient în lunile următoare.

*PUBLICITATE

Anumite cumpărături nu sunt folositoare familiei, așa cum se poate crede, mai ales cele care nu se bazează pe criteriul utilității, astfel că genul acesta de cumpărături trebuie să nu se mai regăsească pe lista ta de shopping. De exemplu, poți începe să sortezi tipul de cumpărături pe baza acestui criteriu chiar și atunci când ești “ademenit” în magazine de diverse promoții, pentru că nu toate produsele în cantități mari îți pot fi de folos (în special dacă este vorba despre mâncare cu termen de valabilitate limitat). Poți să cumperi produse de curățenie, dintre cele pe care le utilizezi în mod frecvent, pentru că de acestea vei avea nevoie tot timpul, în schimb.

Familia înseamnă să fiți împreună, dar, acest lucru se poate întâmplă nu numai într-un restaurant, acolo unde trebuie să cheltui bani, mai ales dacă este vorba despre o sărbătorire a unuia dintre membri. De aceea, poți opta întotdeauna pentru diverse “artificii” în care poți să le pregătești celor dragi o surpriză plăcută, prin organizarea unui picnic sau a unei ieșiri la iarbă verde, ceea ce înseamnă că banii pe care i-ai fi cheltuit la un restaurant pot fi puși în contul de economii. De altfel, membrii familiei apreciază implicarea celorlalți în organizarea unor astfel de evenimente, ceea ce înseamnă că ai bifat și la capitolulul implicare, nu doar la cel de redus cheltuieli.

În cazul în care faci parte dintr-o familie numeroasă, iar banii sunt o problemă, atunci poți identifica soluții inteligente prin care poți reduce cheltuielile. Cel mai bun exemplu este cel legat de sărbătorirea unuia dintre membri sau de evenimentele legate de diverse sărbători, atunci când trebuie cumpărate cadouri. În cazul în care ești o persoană pricepută și îndemânatica, atunci poți opta pentru cadourile făcute manual, care imprimă o notă de personalitate și sunt mai ușor de personalizat. Ori, poți alege un produs despre care știi că persoana respectivă și-l dorești foarte mult și pe care îl poți achiziționa cu mult timp înainte, în perioada în care sunt reduceri.

De altfel, mare parte dintre cei care reușesc să facă economii preferă să li se comunice o listă cu preferințele de cadouri, astfel încât să nu cheltuie banii pentru produse care nu le sunt utile celor cărora le sunt dăruite. Și pentru că familia înseamnă implicare, atunci când sunt scrise listele de cumpărături ar trebuie întrebați toți membrii familiei care le sunt necesitățile, astfel încât să se poată stabili cu exactitate care sunt produsele de care este nevoie pentru fiecare membru în parte. Trebuie menționat faptul că atunci când economisești, banii pe care îi strânși pot fi priviți ca o metodă de asigurare pentru familie, în cazul apariției diverselor probleme cu care ne putem confrunta oricând în viață.

Orice rezervă financiară îi oferă familiei posibilitatea de privi către viitor cu mai mult optimism, de aceea, ori de câte ori este posibil, nu ezita să faci economii. Dacă salariul nu îți este de ajuns, atunci poți să încerci să optezi pentru a-ți dedica o parte din timpul liber pentru a câștiga un ban în plus. Afacerile la domiciliu, munca online sau pur și simplu lucratul suplimentar (la locul de muncă, după program sau în weekend) sunt modalități prin care familia poate obține un surplus financiar, care îi va fi folositor în viitor. Pentru că este nevoie ca întreaga familie să se responsabilizeze atunci când este vorba despre economisire, cei mici pot fi învățați să consume atât cât au nevoie și să nu facă risipă, în timp ce copiii mai mari pot ajută la treburile casnice.

Tot ceea ce se face spre binele familiei înseamnă răsfrângerea acțiunilor asupra tutor membrilor, chiar dacă doar unul acționează în acest sens. Economisirea nu este atât de ușoară când este vorba despre familiile cu mai mulți membri, dar, atât timp cât aceștia reușesc să rămână uniți în obiectivul stabilit, șansele de a beneficia de un viitor cât de cât asigurat sunt în creștere. Implicarea activă a tuturor membrilor, urmarea unei rutine zilnice în ceea ce privește modul de a vă face cumpărăturile și stilul de viață orientat către economisire vor contribui la creșterea nivelului de trăi al familiei pe viitor. Economisind de fiecare dată când este posibil înseamnă că familia ta va avea parte de siguranță, de bunăstare și de un viitor mai bun, pentru că numai făcând economii vei putea să te bucuri de o familie fericită!