vivacredit banner
Posturi de blog

Economisirea individuală – modalitate de protejarea a mediului înconjurător!

Într-o societate din ce în ce mai dezorganizată și care nu știe ce să mai facă pentru a repara greșelile făcute împotriva mediului înconjurător din ultimii 50 de ani, fiecare dintre noi poate să facă puțin pentru a-și aduce contribuția la îmbunătățirea stării naturii. Unul dintre instrumentele care ne este cel mai la îndemână și care poate fi utilizat de către fiecare dintre oameni este economisirea. În fapt, economisirea înseamnă operațiunea de stopare a risipei și a utilizării excesive a resurselor, chiar și atunci când nu avem o nevoie reală.

Dincolo de faptul că vom reuși să ne stabilizăm și la nivel financiar, economisirea orientată către protejarea resurselor este unul dintre modurile prin care noi, oamenii, putem să ne protejăm atât propriile interese, cât și pe cele mai ale mediului care ne înconjoară. Așa cum în acest moment există o mulțime de împrumuturi online 2018 în România, tot la fel de bine putem descoperi o serie de avantaje în alegerea opțiunii de economisire ca mod de protejare a omului, dar și a naturii!

De ce este important să învățăm să fim orientate către economisire?

Prin natura sa, omul este o ființă care nu știe să păstreze un echilibru în ceea ce face, așa că are nevoie să-și implementeze acest tip de comportament. Economisirea este o soluție atât pentru problemele financiare și pentru asigurarea unui nivel de trăi constant, pe termen îndelungat, cât și o opțiune prin care putem să contribuim la recâștigarea echilibrului în natură. În momentul actual, omenirea își consumă resursele alocate de către Terra încă din primele luni ale anului, astfel că, în cealaltă perioadă nu facem decât să supra-solicităm planeta pentru a ne oferi mai mult. Dacă am învață să economisim și să utilizăm aceste resurse în mod echilibrat, pornind de la exemplul personal, atunci am avea mult mai multe șanse de a echilibra balanța total înclinată către epuizare a Pământului.

O persoană care știe să economisească nu o să mai facă cumpărături inutile, fără ca acestea să se bazeze pe respectarea nivelului de utilitate, așa cum mulți dintre noi o fac. Fără să mai existe cumpărături în exces, cantitatea de mâncare aruncată la gunoi (în stare procesată sau neprocesata) va fi mai scăzută, ceea ce va contribui atât la protejarea rezervelor naturii, cât și la scăderea nivelului de poluare. Este foarte important să utilizăm instrumentul economisirii în tot ceea ce ne înconjoară, de la bani și până la modul în care ne încălzim locuința sau călătorim. I tot ceea ce se poate face economii, trebuie să folosim acest instrument, pentru că este în beneficiul nostru, dar și al celorlalți!

Cum putem economisi ca să ne protejăm interesele personale, dar și pe cele ale naturii?

*PUBLICITATE

Așa cum îți împărți salariul atunci când îl încasezi, așa trebuie să procedezi în momentul în care începi să analizezi modul în care poți face ceva pentru mediul înconjurător. Locuința ta poate consumă mai puțină energie electrică, dar se poate încălzi la fel de eficient, dacă optezi pentru o centrală termică care să utilizeze drept combustibil biomasa (așa cum sunt peleții sau orice amestec natural de rumegușuri). Utilizarea unei astfel de surse de încălzire îți va oferi un nivel de economisire de până la 11 ori mai avantajos decât în cazul folosirii unor agenți termici costisitori și poluanți, așa cum sunt motorina și curentul electric. Raportat la folosirea gazului natural ca agent de încălzire și obținere de apă caldă menajeră, o centrală economică o să îți permită să ai parte de un nivel de economisire de până la 3-4 ori mai avantajos.

Desigur, dacă vei opta pentru o locuință verde, de tip eco, atunci nivelul de economisire o să fie unul foarte ridicat, astfel încât, o să ai parte de beneficii pe termen îndelungat, în ceea ce privește consumul, dar și gradul de eficiență la protejarea mediului înconjurător. Gândește-te că orice acțiune prin care vei contribui la protejarea naturii se va întoarce la tine sub forma unui aer mult mai curat, a unui mediu mai sigur pentru copii și familia ta, dar și ca o modalitate de securizare a existenței umane pe Terra, pentru o perioadă cât mai îndelungată. Utilizează energia oferită de Pământ în mod gratuit (cea solară sau eoliană), nu consumă în mod excesiv și alege acele produse care îți oferă calitate pe termen lung, pentru că aceasta înseamnă să faci economii!

Natura – bunul cel mai de preț al omului!

Poate că ești de părere că dacă doar tu vei face economii în vederea protejării mediului înconjurător, în timp ce alții vor continua să fie la fel de nepăsători, nu o să conteze foarte mult. Așa cum, încă din copilărie, învățăm cât de bine și util este pentru mai târziu, dacă facem economii, la fel, pe baza exemplului personal, o să poți convinge din ce în ce mai multe persoane. Până la urmă, decât să fim forțați de către natură să facem economii, mai degrabă trebuie să alegem din propria voință această opțiune! Este cât se poate de clar că oamenii sunt cei care au distrus balanța naturală a tot ceea ce ne înconjoară, din dorința de a beneficia de cât mai multe dintre resursele naturii. Din păcate, nivelul de regenerare al Planetei este mult prea scăzut în raport cu creșterea demografică masivă și cu necesitățile omenirii, ceea ce nu face decât să ne îndemne să ne gândim din ce în ce mai mult la economisire, ca la o modalitate de protejare a ceea ce ne înconjoară!

O locuință cât mai puțin consumatoare de combustibil, orientarea către asigurarea unui mediu cât mai puțin poluant, prin mersul pe bicicletă (care ajută și la protejarea propriului buget)sau utilizarea unei cantități mai scăzute de alimente sunt doar câteva dintre modalitățile prin care fiecare dintre noi își poate aduce contribuția la protejarea mediului înconjurător. Mai mult decât atât, chiar interesele noastre proprii sunt mai bine reprezentate atunci când alegem să facem economii. De aceea, pentru că viața noastă să fie întotdeauna mai bună și să avem la dispoziție o planetă cât mai curată, cea mai avantajoasă soluție este să învățăm să economisim!