vivacredit banner
Posturi de blog

Este economisirea o opțiune personală?

Administrarea finanțelor proprii este o chestiune care ne oferă posibilitatea de a hotărî cel mai avantajos mod în care banii proveniți din venitul/veniturile lunare sunt alocați acoperirii anumitor nevoi și necesități ale familiei. De aceea, economisirea este o variantă alternativă și care nu are caracter obligatoriu, așa cum este cazul achitării facturilor de întreținere, energie electrică, gaze, telefon, cablu, etc. Acestea din urmă implică costuri suplimentare, datorate aplicării unor cote de penalizare, în caz de neachitare la timp și depășire a termenilor de plată, ceea ce înseamnă că valoarea lor crește în cazul în care nu sunt plătite conform datei scadente.

În fapt, economisirea este o opțiune individuală, a fiecăruia dintre noi, o alegere care ne poate influența viitorul într-un mod negativ sau pozitiv, așa cum se precizează pe site-ul de comparații împrumuturi Credit247.ro, ceea ce înseamnă că, deși noi nu avem nicio obligație să facem economii, în cazul în care nu reușim să acoperim în mod corespunzător nevoile personale, vom fi nevoiți să apelăm la surse exterioare, ceea ce implică apariția unor situații pe care vom fi nevoiți să le gestionăm cât mai abil pentru a reuși să trecem peste acestea.

Ce se întâmplă dacă nu fac economii?

Mare parte dintre oameni dispun de o sursă de venituri cu caracter stabil/temporar (salariu, pensie, indemnizație de la stat sub formă de ajutor de șomaj sau ajutor social, alocație, venituri din activități independente, etc.), în timp ce restul persoanelor nu beneficiază de o astfel de resursă financiară (dar pot avea câștiguri ocazionale, din donații, moșteniri, muncesc fără să declare sumele câștigate, câștiguri oneroase, etc.). Situația celor care nu dispun de nicio resursă de venituri este greu de discutat, pentru că în astfel de situații, în mod logic, persoanele respective nu-și pot asigura existența din surse proprii de finanțare și apelează la ajutorul celorlalți sau au identificat alte modalități de câștig, care le plasează în categorii sociale diferite.

Pentru cei care au o sursă de câștig lunar, situația se prezintă sub două forme – doresc să economisească sau nu doresc să facă economii. În cel de-al doilea caz, întreaga sumă de bani este împărțită într-un mod care să le permită acestora să-și achite debitele lunare (cele din categoria de cheltuieli esențiale), iar cu restul banilor, aceștia își stabilesc o rată de consum zilnică sau pe un termen mai îndelungat până la primirea următorului salariu. Ceea ce înseamnă că respectivele persoane își vor consuma întreaga resursă financiară, fără să se gândească la potențialele probleme care pot apărea pe neașteptate în viața lor. Chiar și așa, într-o astfel de situație, acestora le este pusă la dispoziție soluția oferită de creditele de consum sau de orice modalitate de creditare (carduri de credit, descoperit de credit, etc.), care implică aplicarea unei dobânzi lunare.

Lipsa dorinței de economisire nu este privită de către aceste persoane că fiind generatoare de motive de îngrijorare, dat fiind faptul că aceștia beneficiază de o sursă de venituri cu caracter de continuitate. Așa cum menționăm, nu există nicio obligație din partea celorlalți de a face economii, ceea ce justifică cât se poate de clar că economisirea este o alegere personală, pe care o facem doar dacă ne dorim sau considerăm că merită să fie luată în considerare. Rezultatul final este că în anumite momente de probleme financiare vom utiliza acele instrumente bancare și nebancare, care sunt generatoare de dobândă și care ne pot determina o situație financiară din ce în ce mai precară pe viitor.

Ce se întâmplă atunci când am făcut economii?

Luarea în considerare a acestei opțiuni ne va oferi întotdeauna acces la un instrument financiar care ne va permite să ne simțim în siguranță de fiecare dată când avem probleme de ordin economic. Orice rezervă de bani ne oferă oportunitatea de a acoperi din fonduri proprii (nepurtătoare de dobândă) astfel de probleme, dar ne și dovedește că atunci când dispunem de bani în plus, anumite dorințe și stabilirea unor obiective specifice este foarte posibilă. Persoanele care au economisit trec mai ușor și cu o încredere mai ridicată de problemele financiare sau de orice natură, pentru că mental se simt încrezătoare și mai bine protejate decât cele care nu au făcut economii.

Economiile pe care le-am adunat ne oferă și alte posibilități, printre acestea numărându-se șansa de a investi și de a atinge independența și prosperitatea financiară. În foarte multe astfel de cazuri, cei care au învățat să economisească au identificat și alte modalități de a face și mai mulți bani (așa cum este diversificarea veniturilor). Persoanele din această categorie și-au însușit și dorința de a prosperă și de a atinge libertatea financiară, nu doar pentru ei înșiși, ci și pentru cei din familiile lor, cărora doresc să le asigure viitorul financiar. În astfel de situații, oamenii se gândesc la alternative de îmbunătățire a gradului de economisire, reușind în acest fel să se îngrijească mult mai bine de tot ceea ce înseamnă banii câștigați.

Importanța economisirii în viață fiecăruia

Fără să ai bani strânși pentru diverse ocazii neașteptate din viața noastră, rezolvarea acestora nu o să fie atât de ușoară și va implica acceptarea și accesarea unor alte resurse financiare, ceea ce poate contribui la înrăutățirea situației noastre financiare. A dispune de o sumă de bani pe care să te bazezi în orice problemă este precum o gură de oxigen atunci când ai cea mai mare nevoie, pentru că doar de tine va depinde când și cum îți administrezi acest ajutor.

*PUBLICITATE

Fără să ai banii aceștia economisiți, în astfel de cazuri, problema va fi cât se poate de clar greu de tranșat, pentru că, și-n situația în care dispui de o sursă de venit care se poate constitui într-o formă de garantare a unui împrumut, acesta poate fi aprobat sau nu (depinzi de deciziile altor persoane). Tocmai de aceea, pentru a nu te confrunta cu astfel de cazuri, mai degrabă alege să începi să faci economii, pentru că nu se știe niciodată când vei avea nevoie de bani pentru a rezolva diversele probleme care se ivesc pe neașteptate în viața noastră!