vivacredit banner
Posturi de blog

Împrumuturi pentru persoanele juridice

Personajele juridice sunt entități cu caracter juridic și comercial ceea ce impune reguli diferite de creditare în comparație cu împrumuturile acordate persoanelor fizice. De aceea, să găsiți cea mai potrivită ofertă pentru afacerea familiei sau pentru o corporație implică îndeplinirea mai multor condiții decât în cazul accesării unui credit de nevoi personale pentru o persoană fizică. Cu toate acestea, oferta de credit persoane juridice s-a diversificat și este în creștere în România, astfel că atât PFA-urile și micile întreprinderi (IMM-urile), cât și corporațiile au parte de o creditare din ce în ce mai avantajoasă.

Care sunt tipurile de credit persoane juridice accesate în România?

În materie de împrumuturi persoane juridice piața din România a devenit destul de maleabilă, astfel că, atât micile afaceri, cât și marile companii pot beneficia de o varietate de credite. În funcție de cifra de afaceri (valoarea care face diferența este de 1 milion de euro), o companie poate obține un credit ipotecar persoane juridice sau un credit imobiliar persoane juridice, pentru achiziționarea unui sediu, de exemplu. Majoritatea societăților se axează pe solicitarea unui credit investiții persoane juridice pentru a-și asigura dezvoltarea infrastructurii. Un nivel ridicat de solicitare se manifestă și pentru un credit auto persoane juridice, dat fiind faptul că multe societăți au început să își “construiască” propria flota auto.

Raportat la dimensiunea afacerii și a companiei, instituțiile bancare și nebancare din România desfășoară diverse programe de acordare de împrumuturi persoane juridice. Desigur, există deosebiri evidente între varietatea creditelor care pot fi accesate de către o persoană fizică în comparație cu una juridică. De exemplu, o companie nu poate accesa decât micro-credite de la o instituție nebancară ifn, în timp ce o persoană fizică poate opta atât pentru credite rapide, cât și pentru credite de nevoi persoanele. În ceea ce privește asemănările se poate constanta că atât persoanele fizice, cât și cele juridice pot accesa împrumuturi în moneda națională sau în orice altă valută de pe piața internațională (dar echivalentul în moneda națională), iar dobânda se calculează raportat la indicele Robor.

În ceea ce privește rata de dobândă, o persoană juridică va plăti dobânzi credite persoane juridice ceva mai accesibile dat fiind faptul că dispune de o putere economică mai mare decât a unei persoane fizice. Trebuie remarcat faptul că, în cazul persoanei fizice, modul de returnare a banilor împrumutați este lunar, în timp ce, o companie poate opta pentru plata trimestrială sau semestrială. De aceea, atunci când doriți să găsiți cea mai potrivită ofertă pentru obținerea unui credit persoane juridice este recomandat să alegeți instituție creditoare în funcție de suma care poate fi creditată, de durata perioadei de rambursare și de valoarea ratei de dobândă.

Care sunt condițiile în care pot fi obținute credite pentru persoane juridice?

Piața de creditare din țară noastră le oferă celor care dețin afaceri și acționează în calitate de persoana juridică posibilitatea de a obține variate tipuri de credite. Chiar dacă sunt mai ușor de obținut decât în cazul unei persoane fizice, analiză riscului financiar este aplicată și asupra companiilor care doresc să obțină un împrumut simplu, așa cum este credit auto persoane juridice. Cu toate acestea, în afara cifrei de afaceri care trebuie să fie una cu o valoare constantă de-a lungul existenței și a garanțiilor solicitate de către bănci, acordarea unui credit investiții persoane juridice depinde și de:

  • Perioada de existența a companiei care solicită un credit ipotecar persoane juridice (sunt preferate firmele care au fost înființate de cel puțin 12 luni);
  • Compania trebuie să prezinte înregistrările fiscale, care trebuie să fie în concordanță cu documentația depusă la ANAF (minin pe un an fiscal);
  • Balanța financiară a companiei care solicită un credit persoane juridice trebuie să prezinte indicatori pozitivi ai evoluției financiare, astfel de indici însemnând că firma este stabilă și prezintă încredere pe piața pe care activează (sunt luate în calcul și portofoliul de clienți, contractele aflate în derulare, dar și cele preconizate a fi încheiate și pentru care există documentație);
  • Istoricul de colaborare cu instituția care acordă împrumuturi persoane juridice – precum în cazul persoanei fizice, o companiei care își are conturile la o anumită instituție financiară și își derulează operațiunile de natură financiară numai prin intermediul acelei bănci o să beneficieze de un nivel de aprobare mai mare și mai rapid decât o companie care abia și-a deschis contul la respectivă instituție;
  • Existența datoriilor, a întârzierilor de plată sau a conturilor cu poprire – este unul dintre criteriile care scot din cursa pentru obținerea unui credit orice companie, indiferent de dimensiunea acesteia și relația cu instituția creditoare.

Desigur, în cazul în care o societate a fost înființată de mai puțin de 12 luni, aceasta nu este eliminată în totalitate de la obținerea unui credit imobiliar persoane juridice, de exemplu. Se schimbă însă, categoria în care este încadrată (ceea ce înseamnă alte criterii de evaluare, dar și modificarea limitelor de împrumut), acestea fiind asimilate companiilor de tip start-up (la început).

Pot fi obținute credite persoane juridice fără garanții?

Creditele pentru persoanele juridice nu impun alte condiții decât cele pentru persoanele fizice, cel puțin în ceea ce privește creditarea pe termen scurt. Acest lucru înseamnă că ambele categorii de persoane pot obține împrumuturi cu o valoare mai mică fără să fie nevoie să constituie garanții în acest sens.

*PUBLICITATE

Dar, așa cum se întâmplă și-n cazul unui credit ipotecar sau imobiliar pentru persoane fizice, atunci când discutăm despre credit ipotecar persoane juridice sau orice alt timp de împrumut cu o perioadă de derulare mai îndelungată de 60 de luni, depunerea de garanții este o condiție obligatorie pentru obținerea banilor împrumut.

Dacă ai nevoie de un credit persoane juridice pentru afacerea ta este important să dispui de o situație financiară cât mai clară pentru a-l obține foarte rapid. Piața este foarte bogată în oferte de împrumuturi persoane juridice, în acest sens existând o mulțime de instituții bancare (dar și nebancare) care le oferă bani cu împrumut companiilor.

Firmele mici vor avea disponibile micro-creditele și creditele pentru întreprinderi mici și mijlocii, în timp ce marile companii și corporații vor beneficia de împrumuturi cu garanții și raportate la cifra lor de afaceri. Important este că întotdeauna să găsiți cea mai potrivită ofertă care să vă ofere maximul de avantaje pe termen îndelungat!