vivacredit banner
Posturi de blog

Învață cum să economisești ca să strângi bani la fiecare sfârșit de lună!

În fiecare lună îți încasezi salariul, dar, de câte ori poți spune că la sfârșit de lună ai reușit să economisești ceva? Cu siguranță că ți-ai propus acest lucru, dar, oare de ce nu reușești acest lucru? Poate pentru că atunci când ajungi la sfârșitul lunii nu mai ai banii necesari pentru a-i stoca într-un cont sau “la ciorap”, din simplul motiv că ai cheltuit fără să mai iei în calcul acest aspect? Cum poți face ca să reușești în acest demers, mai ales că îți place atât de mult să te bucuri de cele mai bune oferte din România? Este foarte important, pentru a reuși în această “tentativă”, să-ți stabilești exact suma pe care să o economisești și mai ales, să nu mai aștepți până la sfârșitul lunii pentru a depune respectiva sumă într-un cont de economisire. Pur și simplu, depune banii imediat ce ai primit salariu, exact așa cum procedezi cu cheltuielile esențiale. Pare simplu, nu-i așa?

Cât de simplu este să economisești atunci când știi ce ai de făcut?

Planificarea reprezintă cea mai simplă și utilă soluție pentru a reuși să economisiți, dar în lipsa acesteia o să simți cât de dificil este să faci economii. De aceea, în momentul în care salariul a intrat în cont sau pe card, prima ta grijă (mai înainte de toate) este să-ți redirecționezi suma stabilită pentru a fi economisită în contul de economii. În acest mod o să fii sigur/sigură că banii destinați acestei operațiuni vor ajunge acolo unde le este locul; asimilarea economisirii că o cheltuiala esențială îți va facilita (mai ales, din punct de vedere mental) depunerea banilor, mai ales că îi poți consideră ca fiind “cheltuiți”.

În fapt, această modalitate reprezintă o strategie de economisire, așa că, aceasta trebuie să fie unul dintre modurile pe care trebuie să le iei în considerare pentru a fi sigur/sigură că vei reuși să-ți atingi obiectivul instant și să nu mai fie nevoie să aștepți până la finalul lunii. Desigur, poate exista o problemă, în sensul că îți vei fi limitat nivelul de cheltuieli din respectiva lună, în lipsa sumei pe care, din punct de vedere practic, în caz de necesități financiare, ai putut-o utiliza. În plus, atunci când nu ai depus de prima dată banii destinați economisirii din respectiva lună, există șanse (potențiale și virtuale) de a reuși să acumulezi mai mulți decât nivelul fixat, mai ales dacă ai stabilit și o strategie de economisire pentru luna în curs.

*PUBLICITATE

Atât timp cât știi ce ai de făcut este cât se poate de clar că o să reușești să ai parte de succesul financiar pe care ți-l dorești, așa că, ia în calcul următoarele oportunități de a-ți crește nivelul economisirii în fiecare luna:

  • Ia în considerare orice modalitate de a economisi – nu doar promoțiile de reduceri de la cumpărături îți pot oferi niște bani în plus, ci și alte moduri prin care poți pune bani de-o parte pe termen lung, așa cum sunt cardurile de fidelitate din partea acelor magazine din care, în mod obișnuit, îți faci cumpărăturile (unde poți aduna puncte de fidelitate, puncte bonus, o parte din banii pe care îi lași în respectivele magazine, etc.);
  • Plătește cu banii în numerar cumpărăturile pe care le faci lunar – există tentația de a plăti cu cardul (mai ales dacă ai card de cumpărături) pentru că reprezintă o modalitate mult mai simplă de a-ți face cumpărăturile, dar, atât timp cât știi că ai banii din salariu pe card, inexistența unei limite îți va da planurile peste cap în ceea ce privește posibilitatea de a strânge cât mai mulți bani în cursul lunii. De aceea, banii în numerar îți limitează “câmpul de acțiune” și te poate determina să-ți impui anumite bariere pentru a câștiga ceva bani în plus pentru contul de economii.
  • Plătește-ți facturile atunci când sunt emise pentru a știi exact care este suma rămasă pentru restul lunii – nu doar că o să scapi de grija acestora, dar atât timp cât plătești în momentul recepționării acestora o să știi cu siguranță care este suma care îți rămâne la dispoziție pentru restul lunii. În acest moment o să îți poți stabili cu exactitate care sunt acele nevoi pe care le poți satisface sau pe cele care nu le poți duce la îndeplinire în respectivă luna, dar o să ai posibilitatea și de configura modul de cheltuieli.
  • Determină-ți nevoile de hrană și alimentare pentru fiecare lună – în general, cu siguranță că ai observat că o mare parte din bugetul tău merge către achiziționarea de hrană (35%-40%), dar, atât timp cât știi câte mese poți pregăti acasă și de câte mese luate în oraș, la serviciu sau la în altă parte, vei știi și câți bani poți strânge din aceste economisiri. Este mult mai bine să gătești acasă, decât să mănânci în localuri în care vei cheltui o parte importantă a banilor tăi (în general, valoarea alocată meselor luate în oraș este de 5%, iar ponderea din bugetul alocat mâncării lunare, în cazul în care mănânci/comanzi mâncare în mod frecvent la serviciu este de aproximativ 15%).

În cazul în care ți-ai fixat așa cum trebuie aceste obiective de economisire, urmează-le cu promptitudine și, pentru mai multă siguranță, alocă imediat ce ai încasat salariul, procentul stabilit sau suma fixată pentru a fi economisită în contul de economii. Doar în acest mod poți fi sigur/sigură că banii ajung acolo unde le-a fost destinația și nu o să mai stai cu neliniștea și teama că nu vei reuși să economisești la sfârșitul lunii. În plus, dacă reușești să mai faci economii la celelalte cheltuieli curente, atunci, nu-ți rămâne decât ca acești bani să ajungă lângă ceilalți economisiți. Știind ce ai de făcut o să-ți fie mult mai simplu și mai facil să poți strânge bani în fiecare lună, ceea ce îți va facilita avantaje pe termen îndelungat. Depinde doar de tine să reușești în acest demers, fiindcă, ca de obicei, tu ești singurul/singura care știe cum îi este mai avantajos să-și gestioneze banii obținuți din salariu, în fiecare lună!