vivacredit banner
Posturi de blog

Învață să economisești, nu să cheltuiești

Vârsta este unul dintre factorii care pot influența pozitiv sau negativ nivelul de economisire, pentru că oamenii, raportat la acest element, pot fi influențați foarte ușor. În plus, atunci când ești tânăr, dorința de a face economii este mult mai scăzută în comparație cu a celor care au împlinit o vârstă a maturității depline (în jurul a 30 de ani). Cu toate acestea, precum alte caracteristici umane și economisirea poate fi învățată, așa cum și comportamentul de a face economisi și de a avea parte de o viață cât mai echilibrată din punct de vedere financiar se pot educa.

Un primi pas pentru a înțelege mai bine necesitatea economisirii este legat de tabelele de comparație, care îi permit unei persoane să înțeleagă mult mai rapid și mai bine avantajele oferite de către economisire în raport cu risipă. Pentru că, atât timp cât îți dorești să ai parte de o situație financiară cât mai avantajoasă este nevoie să depui toate eforturile pentru a-ți asigura cadrul necesar atingerii acestui obiectiv!

De ce este atât de avantajos să înveți să faci economii, nu să-ți cheltui banii câștigați?

*PUBLICITATE

Ești tânăr, abia te-ai angajat, îți place atmosfera de la muncă și consideri că de acum înainte vei avea parte de același “ritual” zilnic până la vârsta pensionarii, atunci când statul îți va plăti o pensie proporțională cu salariul încasat. Adevărul este că până atunci mai ai foarte mult de așteptat, iar noile condiții de pensionare nu îți mai oferă niciun fel de siguranță în ceea ce privește viitorul tău financiar. De aceea, ideal ar fi să te gândești la soluții care să îți ofere un plus de stabilitate la bătrânețe, așa cum este o pensie privată și acumularea de bani într-un cont de economii.

Evoluția ta ulterioară, din punct de vedere profesional nu îți este garantată decât de propria persoană, ceea ce înseamnă că o să fie nevoie să-ți asiguri o pregătire profesională cât mai bună pentru a putea obține un loc de muncă cât mai bine remunerat. De asemenea, așa cum se întâmplă, statutul tău social se poate schimba, vei ajunge să ai o familie (ceea ce înseamnă multiplicarea responsabilităților, mai ales din punct de vedere financiar), așa că o rezervă financiară, pe care să te bazezi “la bine și la rău” nu este doar recomandată, ci este esențială pentru a-ți asigura viitorul tău, dar și pe al celor care sunt în responsabilitatea ta.

Dacă viitorul acesta ți se pare puțin cam improbabil să se manifeste în cazul tău, atunci o să îți cheltui banii pentru a-ți asigura plăcerile zilnice, care nu vor face decât să se constituie într-un ritual pe care îl vei urma zi de zi. În acest mod își vor face apariția viciile, ceea ce înseamnă un factor distructiv pentru orice persoană care, mai târziu, își va dori să înceapă să economisească. Pentru că nu ai luat în calcul apariția unor nevoi mai numeroase și mai extinse decât în momentul în care te-ai angajat, o să ai parte de multiple provocări din punct de vedere financiar. Mai ales că trebuie să îți corijezi un comportament care este orientat către risipă, iar nu către economisire, caz în care o să-ți fie foarte greu, mai ales dacă decizia este luată într-o etapă a vieții cât mai târzie.

Pentru a evita astfel de cazuri este timpul să acționezi încă de pe acum pentru a-ți asuma poziția de viitoare persoană care dorește să economisească. În primul rând ai nevoie să-ți fixezi în mod clar care sunt obiectivele financiare pe care trebuie să le îndeplinești, pentru că numai în acest mod o să poți stabili care este suma ce poate fi economisită lunar. Este foarte important ca tot ceea ce ține de responsabilitățile tale față de locuință, asigurarea traiului zilnic și facturi să fie respectat. Abia apoi poți să te gândești la ceea ce poți economisi; desigur, în cazul în care îți dorești un nivel de responsabilizare și mai ridicat, atunci poți opta pentru asimilarea sumei pe care intenționezi să o economisești ca pe o “factură” ce trebuie achitată, ceea ce te va scuti de orice problema ulterioară de genul “puteam sau nu să fac economii luna această?”.

Pasul doi este legat de respectarea înțelegerii pe care o ai cu ține, astfel încât să îți onorezi în fiecare luna promisiunea. Este foarte dificil să faci economii atunci când nu ești dispus/dispusă să economisești și iei totul ca pe o obligație, dar și mai dificil îți va fi atunci când te vei găsi într-o situație financiară neplăcută, căreia nu îi vei putea face față. Renunțarea ta de acum la anumite tabieturi și vicii nu este un efort prea mare atât timp cât conștientizezi posibilitățile care ți se deschid din momentul în care începi să faci economii. Dacă, vreun moment, consideri că a face economii este prea greu pentru ține, atunci nu poți decât să aplici metoda de la primul pas, în care să consideri suma pe care intenționezi să o economisești drept o cheltuială esențială și să o tratezi ca atare.

Ultimul pas este legat de menținerea pe aceeași linie pe care ai ales să mergi; nu este ușor, dar nici atât de dificil să strângi bani, mai ales atunci când o sursă de venituri stabilă sau poți obține câștiguri suplimentare din diverse activități. Mai este să te menții pe linia aceasta, pe drumul care să te conducă către siguranța ta financiară, pentru că, vor fi o mulțime de atracții cărora vei fi tentat să le dai curs. Gândește-te că mai târziu vei avea parte de o bătrânețe liniștită, în care nu va mai fi nevoie să muncești pentru a te întreține și în care te vei bucura de plăcerile vieții, așa cum îi stă bine unei persoane care nu mai are decât responsabilitatea de a se desfăta.

Desigur, economisirea îți permite să ai parte și de o mulțime de bucurii chiar și-n perioada aceasta, tot ceea ce trebuie să faci fiind să găsești întotdeauna soluții care să-ți permită să economisești suma stabilită. De aceea, diversificarea veniturilor este o opțiune pe care este indicat să o iei în calcul, dacă vrei să te distrezi și să cheltuiești în timp ce economisești!