vivacredit banner
Posturi de blog

Lucruri despre buget de care nu ți-au spus părinții

De foarte multe ori spui: dacă aș avea bani, atunci aș fi făcut ceva. Și indiferent cât de mult câștigi ajungi să repeți această frază la nesfârșit pentru că banii par să nu îți ajungă niciodată. Nu economisești niciodată și uneori nu îți plătești facturile la timp. Majoritatea tinerilor au probleme financiare deoarece nu au o educație financiară adecvată. Părinții au lăsat acest lucru în baza școlii, iar aceasta din urmă nu a oferit o educație practică. În plus, ești supus în mod constant de o presiune socială de a ieși în locuri scumpe și de a cumpăra cât mai des produse noi. Din acest motiv trebuie să te educi singur și să îți impui un buget. Dacă vrei să începi fără datorii mari, refinanțează creditele actuale și ia un împrumut rapid doar cu buletinul pentru a plăti facturile restante.

Dacă te întrebi în fiecare lună unde sunt banii, de ce ai rămas iar fără ei, ce să fac pentru a cheltui mai puțin și ești neplăcut surprins atunci când îți verifici contul, atunci ai o problemă financiară. Degeaba îți promiți că vei cheltui mai puțin luna viitoare sau că vei economisi, pentru că nu o vei face. Dacă nu îți schimbi stilul de viață, atunci te vei izbi mereu de aceeași problemă: nu ai destui bani. Asta înseamnă că nu vei investi niciodată, chiar dacă realizezi că este o metodă foarte ușoară de a câștiga bani, nu vei cumpăra apartamentul pe care ți-l dorești și nici nu vei putea fi spontan și să mergi într-un city break la o săptămână – două după ce ai luat salariul.

Totuși, poți să rezolvi această problemă dacă îți schimbi modul de a cheltui. Bugetul are rolul de a te responsabiliza. Nu trebuie să tai din toate cheltuielile și nici să fie foarte restrâns, cel puțin de la început, atunci când încă te obișnuiești cu acest stil de viață, ci poți să îl lași mai relaxat. Însă, trebuie să te asiguri că plătești tot ce este obligatoriu și că îți vor rămâne bani pentru mâncare. Bugetul ține de educație. Da, ar fi fost mai ușor dacă părinții te-ar fi învățat să faci asta când era mic. Dar dacă nu s-a întâmplat, atunci trebuie să te autoeduci. Îți va fi ușor să faci acest lucru pentru că vei avea satisfacții rapide, cum ar fi faptul că vei rămâne cu bani în buzunar la finalul lunii. În cazul în care ai nevoie de puțin ajutor financiar la început, ia un împrumut rapid doar cu buletinul.

Ca să construiești un buget trebuie să analizezi cheltuielile. Poți face un jurnal sau scoate un desfășurător de la bancă. Vezi cât de mult dai lunar pe facturi și pe rate la bancă. Socotește cât de mult te costă lunar cafeaua gata preparată pe care o bei și ieșirile în oraș. Nicio plată nu trebuie ignorată. Apoi încearcă să renunți la unele servicii și cumpărături. Cafea poți să o prepari acasă dar și mâncarea, poți ieși cu prietenii în locuri mai scumpe și ar trebui să închizi toate abonamentele pentru servicii de care nu te folosești. Apoi împarte pe categorii venitul lunar în funcție de importanță. Plătește în fiecare lună facturile și ratele, ai nevoie de mâncare, deci trebuie să fie printre primele priorități, iar restul împarte-i între economii și timp liber.

Nu te gândi că ești obligat să faci această schimbare. Ea este o alegere. Dacă o vezi ca pe o obligație, atunci nu îți vei însuși acest stil de viață. Asumă-ți responsabilitatea pentru alegerile făcute, pentru că numai așa vei învăța din greșeli. În plus, la început vei avea unele scăpări. Trebuie să fii conștient că le-ai comis tu și nu îți pune problema că ai fost îndemnat sau că ai cedat în fața unei presiuni. Când înțelegi că tu ești singurul responsabil pentru starea ta financiară, atunci îți va fi mai ușor să faci o schimbare. Acest lucru cu siguranță nu te puteau învăța părinții cu privire la bani, deoarece tu ești singurul care poate lua decizii în această privință.

Trebuie să te întrebi la fiecare tranzacție mai mare dacă se merită.  Când vei face tranziția vei avea multe oportunități de a-ți pune această întrebare. Iar ezitarea nu trebuie să te sperie. De fiecare dată când ești tentat să cumperi bilete la concert sau haine vezi dacă chiar merită investiția. Încetul cu încetul vei învăța să alegi între ce este bine pentru sănătatea ta financiară și ce nu. Desigur, dacă ți s-a stricat mașina dar vrei să și economisești, ia un împrumut rapid doar cu buletinul.

Fă un plan pentru a-ți atinge scopurile financiare. Toată lumea îți spune că trebuie să ai aceste scopuri și că trebuie să le atingi, dar nimeni nu îți spune cum. Ei bine, răspunsul tot tu îl ai. Dacă vrei să economisești o anumită sumă de bani sau să faci o investiție majoră, cu siguranță nu o vei face într-o lună două. Din acest motiv ai nevoie de un plan. Odată ce ți-ai făcut ordine în finanțe vei vedea și cât de repede poți ajunge acolo unde îți dorești. Raportându-te la venitul lunar sau la bonusuri, împarte pe o perioadă mai lungă contribuția către scopul tău. Dacă crezi că nu vei ajunge acolo foarte repede, atunci măcar știi că trebuie să câștigi sau să economisești mai mult.

Dacă nu reușești să faci aceste lucruri de unul singur, consultă un expert. Bugetul este un lucru personal și în ciuda faptului că  există rețete care sunt bune pentru toată lumea, tu poți fi o excepție.  Nu este o rușine că ceri ajutorul. Experții financiari înțeleg cum funcționează fiecare persoană în parte și din discuțiile pe care le avea cu tine va vedea cum relaționezi cu banii. Prin urmare, sfaturile lui vor fi mult mai aplicate și personalizate. Ia un împrumut rapid dor cu buletinul pentru a plăti aceste consultații care te vor ajuta să îți faci ordine în viața financiară.

*PUBLICITATE

Lipsa educației financiare duce întotdeauna la probleme. Din acest motiv, trebuie să îți asumi responsabilitatea propriilor fapte și să te educi singur pentru a avea o viață lipsită de griji. Odată ce ai trecut de șocul inițial este foarte ușor să îți impui un anumit stil de viață, fie el bazat pe economie.