mogo banner
Posturi de blog

Planificarea finanțelor la nivel personal – eficiență în construirea unui viitor sigur financiar!

Într-o societate în care goana după bani reprezintă lait-motivul fiecărei zilei din viața noastră, uităm de cele mai multe ori că oricât de mult am câștiga, atât timp cât cheltuim la fel de mult, șansele de a ne asigura viitorul financiar sunt foarte scăzute. Avem nevoie de planificarea finanțelor pentru că numai în acest mod ne putem stabili niște limite în felul în care cheltuim banii, putem să știm care sunt obiectivele realizabile și care suscită un nivel mai ridicat de economisire, precum ne putem determina încă de pe acum nivelul de confort de care ne vom bucura la bătrânețe.

Zilnic sunt beneficiarii unor oferte 2018 care ne prezintă avantajul de a cumpăra acum, iar nu mai târziu și care sunt concepute într-o asemenea formă încât ne determină să acționăm la nivel instinctual. De aceea, în lipsa unei planificări financiare corespunzătoare, șansele noastre de a determina în mod voluntar existența actuală și pe cea viitoare (la nivel financiar) sunt anihilate de modulațiile societății de consum în care ne desfășurăm viața.

Privește planificarea financiară ca pe o șansă unică de a strânge bani!

Fără un plan al modului în care să economisim și să ne reducem nivelul cheltuielilor ne vom confrunta cu:

  • Un consum mult mai ridicat comparativ cu nevoile noastre reale;
  • Tendința de a face risipă pentru că nu știm în mod exact care ne sunt necesitățile și dacă modul în care ne consumăm banii este bazat pe utilitatea produselor sau nu;
  • Cheltuieli bazate pe false dorințe și care nu ne oferă niciun plus de valoare pe termen mediu și lung;
  • Gestiune ineficientă a modului de repartizare a banilor câștigați;
  • Ineficiență în ceea ce privește nivelul de economisire;
  • Lipsuri financiare în momentele în care survin situații neașteptate în viața noastră.

În momentul în care am înțeles în mod complet cât de avantajos este să avem în fiecare lună un plan de cheltuiere a banilor câștigați, deja putem considera că am realizat cel mai dificil pas pe drumul viitor al economisirii. Trebuie să ne analizăm nu doar cheltuielile pe care le facem în fiecare luna și pe care le achităm în virtutea obligativității de plată a acestora, ci trebuie să încercăm să identificăm în mod activ acele opțiuni care să ne permită să eficientizăm nivelul acestora și să obținem un plus de bani prin economisirea anumitor elementele care sunt implicate în aceste cheltuieli.

*PUBLICITATE

De exemplu, este nevoie să stabilim cu exactitate dacă actualul abonament de televiziune poate fi mai rentabil într-un pachet de servicii multiplu, care să conțină și telefonie (mobilă sau fixă) și servicii de date (internet). În cazul în care formulă pe care o considerăm mai avantajoasă ne oferă și alte facilități, precum valori mai scăzute ale facturii în anumite luni sau chiar și luni de grație, atunci, cu siguranță, pe plan lung, schimbarea opțiunii actuale de cablu cu una compusă și completă se impune de la sine. În caz contrar, dacă nu avem nevoie de acele opțiuni suplimentare și actualul abonament poate fi renegociat într-o formulă personalizată (un număr de canale pe care le urmărești în mod frecvent, dar la un preț mult diminuat față de pachetul actual) atunci poți opta pentru această formulă.

Ceea ce este foarte important de reținut în ceea ce privește planificarea financiară este că nu doar o să trebuiască să-ți stabilești un mod de consum al banilor câștigați pe categorii de cheltuieli (esențiale, ocazionale sau dispensabile), ci trebuie să încerci să identifici în permanență cele mai utile moduri în care poți ajunge la scăderea acestor indici de consum lunar. Numai în acest mod o să poți obține un control eficient al modului în care îți aloci și distribui veniturile în fiecare lună, această fiind o modalitate și de a-ți stabili nivelul de economisire pe care îl poți atinge în cursul unui an, de exemplu.

Pentru a reuși în ceea ce ți-ai propus nu ai nevoie numai de strategii de reducere a consumului sau de tehnici de evitare a acelor cheltuieli care sunt rezultatul unei “rătăciri de moment” (așa cum sunt promoțiile de reduceri la cantități mari de produse), ci ai nevoie de foarte multă determinare și de stabilirea unui scop precis pentru care ți-ai întocmit această planificare financiară.

Stabilește-ți obiecte pe termen lung și urmărește să le atingi de fiecare dată!

Asigurarea unui nivel de trăi mai bun la bătrânețe, după pensionare, acumularea de bani pentru a le oferi celor din familie diverse cadouri sau pentru a le oferi vacanțe ori pentru îndeplinirea anumitor dorințe, strângerea de bani pentru asigurarea unui nivel de confort cât mai ridicat din punct de vedere al sănătății (pentru cazarea într-un azil, sub supraveghere medicală de specialitate) și câte și mai câte astfel de obiecte pot fi setate atunci când ai un plan de cheltuire în mod inteligent al banilor câștigați. Chiar dacă ți se pare că ai destul timp pentru a acumula, dar și pentru a cheltui așa cum o făceai înainte, imaginează-ți că nimic nu este sigur în existența noastră, așa că începe chiar de acum să-ți organizezi finanțele și să-ți planifici cât mai eficient cheltuielile.

Nu uita că în acest mod vei elimina o mare parte din riscurile potențiale de pierdere a banilor în diverse scheme inutile de consum și că vei putea să gestionezi mult mai eficient tot ceea ce ține avantajul de a avea bani la dispoziție. Nu o să mai fie nevoie să soliciți ajutorul nimănui din punct de vedere financiar, pentru că o să ai bani pe care te poți baza în orice situație; așadar, siguranța ta și a viitorului sunt oferite de către acumulările financiare realizate de-a lungul vieții.

Planificarea financiară o să te ajute să-ți descoperi multe dintre calitățile pe care le-ai ținut ascunse în ceea ce privește chibzuință financiară, așa că, acum este momentul să începi să te bucuri de un consum echilibrat al banilor tăi câștigați și să te orientezi către identificarea acelor soluții financiare care să-ți ofere o existență lipsită de griji. Planificându-ți modul de cheltuire al banilor, o să-ți planifici mult mai ușor viitorul, astfel încât, pe termen lung o să fii cu adevărat câștigat!

NOUTĂȚI ȘI OFERTE

Cu abonamentul sunteți de acord să primiți știri și promoții de la noi și de la partenerii noștri.

Reclamă