vivacredit banner
Posturi de blog

Posibilități de economisire pentru studenți –cât de mult poate economisi un student din România?

Perioada studenției reprezintă una dintre cele mai frumoase etape ale vieții, fiind marcată de momente unice. Dar, atunci când ești student, una dintre cele mai mari probleme este lipsa banilor, de aceea, nu mulți dintre cei care au fost studenți își aduc aminte cu plăcere de respectiva perioadă. Cu toate acestea, atunci când ești student, poți să faci economii, mai ales dacă ești angajat part-time sau ești bursier. În astfel de cazuri, să economisești nu doar că este posibil, dar este și recomandat, mai ales că în această perioadă, multe dintre costuri sunt suportate de stat și de către părinți. În situația în care ești student la o facultate privată sau cu taxă, aceasta poate constitui o adevărată provocare căreia trebuie să-i faci față și care își va pune amprenta pe viitorul tău financiar și pe modul în care vei învața să economisești mai târziu.

Pot face economii din bursă sau dintr-un salariu part-time?

A fi student echivalează pentru mulți cu o perioadă plină de privațiuni, în care lipsa banilor este un element marcat al fiecărei săptămâni. Cu toate acestea, în cazul în care ai spirit de inițiativă și îți place să înveți, câștigarea unei burse de merit reprezintă una dintre posibilitățile prin intermediul căreia poți pune și ceva bani “la ciorap”. În situația în care te-ai angajat part-time, cu un program de 4 sau 6 ore, mai poți câștiga echivalentul unei jumătăți de salariu minim pe economie, acest lucru însemând un salariu de aproximativ 750-800 lei pe lună. Adunați la o bursă de merit care este răsplătită cu sume între 650 și 800 lei, atunci vei aduna undeva între 1400-1600 lei lunar. Pentru un student este un venit mai mult decât decent care îți va permite să economisești, mai ales dacă știi cum poți face cumpărături în mod inteligent.

Mâncarea este unul dintre elementele care îți va permite să aduni bani și mai târziu, cu banii economisiți, în momentul în care ai terminat facultatea și te-ai angajat cu normă întreagă să ai suma necesară achiziționării unui apartament în rate (mai ales că există atât de multe oferte credite de calitate dintre care poți alege). Așadar, pentru a face economii la mâncare, poți alege să mănânci la cantinele studențești, unde prețurile sunt concepute pentru studenți (tarife mult mai mici) sau poți apela la varianta de a-ți găti de unul singur/singură. În acest caz, poți face cumpărăturile săptămânal dintr-un hypermarket, acolo unde poți profita de promoțiile și reducerile regulate.
Având în vedere că transportul este o chestiune care nu implică foarte mulți bani (ai 50% reducere la cheltuielile pe mijloacele de transport orășenești), iar pentru transportul feroviar există decontare de 100%. În plus, în cazul în care stai la cămin, cheltuielile lunare (în care sunt incluse utilitățile, energia electrică și alte cheltuieli) au o valoare situată între 75 și 80 lei în perioada de vara și 150-175 lei iarna. Așadar, costurile legate de transport și cămin nu-ți vor scoate din buzunar mai multe de 200-230 lei în perioadele de iarnă (atunci când valoarea facturilor este cea mai ridicată).

*PUBLICITATE

Dacă îmi place să mă distrez, atunci mai pot și să economisesc?

Distracția este unul dintre aspectele cele mai captivante ale vieții de student și un element definitoriu al acestei perioade. În astfel de cazuri, dacă îți dorești să îmbini distracția la maxim cu economisirea este recomandat să participi la petrecerile studențești unde prețurile sunt mai mici decât în cluburi sau la alte tipuri de evenimente. În cazul în care lucrezi într-un bar sau într-un pub, atunci nu doar că vei avea parte de o atmosferă distractivă, dar vei primi pe lângă salariu și bacșișuri, ceea ce înseamnă un plus la economiile pe care le poți realiza lunar.

Ce se întâmplă în cazul unui student la taxă – mai poate economisi?

Plata unei taxe anuale pentru facultate înseamnă niște costuri pe care, în mare măsură, le acoperă părinții. Cu toate acestea, în cazul în care ești student la taxă, mai mult ca sigur că îți dorești să contribui și tu la aceste cheltuieli, astfel că este esențial să te angajezi pentru a economisi bani pentru plata taxei. Așadar, în acest caz, trebuie să manifești o atenție sporită la modul în care îți faci cumpărăturile, la tot ceea ce înseamnă extra-cheltuieli și să fii atent la cele mai avantajoase oportunități care să-ți permită să economisești.

Evita să mănânci la cantină de la serviciu, mai ales dacă lucrezi într-o zonă care este cunoscută pentru că este frecventată de către angajați care sunt plătiți cu salarii peste media de salarizare (prețurile vor fi ajustate pentru buzunarele acestora). În acest caz, apelează la mâncarea de acasă, iar pentru masa de seară mergi la o cantină studențească. Pentru că abonamentul la telefon poate beneficia de promoțiile organizate de către companiile de telefonie mobile pentru student, alege un astfel de abonament (în care ai inclus atât trafic de date, cât și de minute). Este una dintre cele mai avantajoase modalități prin care poți economisi în mod inteligent, dar și ocazia de a beneficia de pe seama statutului tău.

Deschide un cont bancar special pentru studenți care este orientat către acumulare pe perioada studenției și care beneficiază de facilități dedicate precum comisioane de administrare scăzute, interogare card zero, dobândă preferențialăla depozitul de economii și multe astfel de avantaje. Chiar dacă nu poți economisi sume mari de bani lunar, măcar poți strânge bani pentru a-ți plăți o parte din studii, iar acest obiectiv este foarte important pentru o persoană care își dorești să învețe să economisească.

Fii întotdeauna un student responsabil care știe importanța banilor și a economisirii!

Chiar dacă este o perioadă în care beneficiezi de anumite facilități și avantaje din partea celorlalți (a societății și a familiei), profită în sens pozitiv și găsește surse de finanțare care să-ți permită să economisești. În acest mod îți vei stabili un comportament financiar adecvat încă din perioada studenției, ceea ce îți va fi de folos în viitor, atunci când vei fi independent din punct de vedere financiar și când vei fi deprins deja instrumentele necesare economisirii pe termen lung.