vivacredit banner
Posturi de blog

Poți trăi fără datorii?

Desigur, deși probabil că ai chiar acum niște datorii fără să fii conștient de asta. Este o idee bună să nu ai datorii? Asta depinde de stilul de viață și personalitatea fiecăruia dintre noi. Să vedem ce înseamnă toate astea, având în vedere că un împrumut rapid poate fi obținut foarte ușor și multă lume apelează la aceste servicii.

Dacă privești în jur vei observa că împrumuturile sunt baza finanțării economiei de azi. Fără credite nu ar fi posibile nici un fel de construcții sau investiții majore și nici măcar funcționarea de zi cu zi a statelor. Toate companiile multinaționale majore și țările puternice au datorii foarte mari, fără ca acest lucru să le influențeze în vreun fel. Unele țări profită chiar de dobânzile favorabile de azi pentru a emite obligațiuni cu maturitate în 50 sau chiar și 100 de ani, care vor fi plătite de nepoții noștri!

Paradoxal, națiunile cele mai bogate au și cele mai mari datorii, în timp ce țările mai sărace din Europa de Est sau America de Sud stau cel mai bine la acest capitol. Pare a exista chiar o legătură directă între nivelul de îndatorare al unei țări și standardul de viață al acesteia.

În țările dezvoltate, creditele sunt un lucru normal și ar fi de neconceput ca cineva să nu apeleze la ele. Tinerii iau împrumuturi de studii pe perioadă lungă și folosesc toată viața diverse tipuri de creditare. La noi, unde educația financiară lasă de dorit, mulți oameni au însă impresia că un credit este ceva rău, care trebuie evitat cu orice preț.

Datoriile sunt peste tot și ne-am obișnuit atât de mult cu ele încât nici măcar nu le mai observăm. Orice serviciu de care ai beneficiat fără a-l fi plătit în avans este o datorie, la fel ca și penalizările acelea mici care se adună când nu achiți o factură la termen.

Până la urmă, este important ce-ți dorești în viață. Oricât si fi de calculat și de strângător, îți va fi practic imposibil să pui deoparte întreaga sumă necesară pentru a cumpăra o mașină sau o casă. Creditul este soluția și pentru a deschide o afacere sau a oferi o educație de calitate copiilor tăi. Împrumuturile nu fac decât să-ți deschidă niște posibilități pe care nu le-ai avea fără ajutorul lor.

Există mai multe tipuri de datorii. Un împrumut pe termen lung de la o bancă reprezintă un angajament important, el va influența bugetul tău mulți ani de acum încolo și poate fi o sursă importantă de stres. Dacă apelezi în schimb la credite nebancare pe o perioadă scurtă, efectul este minim și presiunea rambursării nu se manifestă decât pe termen foarte scurt. De regulă, vei da banii înapoi în maxim o lună și ai scăpat de stres și de acumularea dobânzilor.

*PUBLICITATE

În concluzie, poți trăi fără datorii? Da, doar că s-ar putea să nu fie neapărat cea mai bună idee. Împrumuturile sunt un element de bază în lumea modernă și un instrument foarte util pe care îl poți folosi în anumite situații. Este preferabil să fii un om bogat cu datorii decât un om sărac fără datorii.