vivacredit banner
Posturi de blog

Sfaturi financiare pentru părinții singuri

Creșterea unui copil este o sarcină dificilă și costisitoare chiar și pentru o familie normală dar poate deveni un adevărat coșmar pentru un părinte singur. Dacă nu îți ajung banii și abia reușești să reziști de la un împrumut rapid la altul, iată câteva sfaturi pentru asigurarea unui viitor financiar solid pentru tine și copilul tău.

Trebuie să pui răul înainte pentru că responsabilitatea pe care o ai este foarte mare. Dacă suferi un accident, cine se va ocupa de copil? Găsește o rudă sau persoană de încredere care să ia deciziile importante în cazul în care tu nu poți să o faci. Va fi nevoie de o procură notarială în acest sens, poți face una în plus care să împuternicească pe altcineva să decidă ce este de făcut în situația specifică în care tu ești în spital și există mai multe opțiuni de tratament.

Planifică-ți bugetul pe o perioadă cât mai lungă. Ca părinte singur s-ar putea să beneficiezi de anumite ajutoare din partea statului. Valoarea acestora se va diminua în timp, nu aștepta să ajungi acolo și caută de acum soluții pentru a compensa venitul pierdut. Va trebui să găsești surse suplimentare de câștig sau să-ți reduci cheltuielile. Încearcă să faci economii la facturi, să achiți toate restanțele și să renunți la credite auto sau imobiliare.

Chiar dacă dispui de resurse limitate, este obligatoriu să construiești o plasă de siguranță cât mai solidă. Dacă o persoană normală ar trebuie să aibă rezerve echivalente cu trei salarii lunare, în cazul tău se recomandă să fie cel puțin duble, adică șase. Plasează banii într-un cont de economii sau unul de depozit, în nici un caz nu e bine să investești acești bani, oricât de mic ar fi riscul.

Sfatul nostru este să închei și o asigurare de viață. Costurile nu sunt foarte mari dar beneficiul poate fi uriaș, în cazul în care tu pățești ceva, copilul va primi o sumă importantă. Dacă ai posibilitatea, explorează și alte opțiuni, firmele de asigurare au produse speciale pentru asemenea cazuri, care garantează moștenitorului tău o indemnizație lunară sau plata studiilor. O asigurare de sănătate foarte cuprinzătoare este și ea o idee foarte bună, care te salvează de posibile cheltuieli medicale exorbitante.

Investește cât mai mult în copilul tău, dar nu te neglija nici pe tine. Dacă vei avea de ales la un moment dat între constituirea unui fond de studii pentru cel mic sau unul de pensii pentru tine, este de multe ori mai bună a doua variantă. Un student poate ajunge la facultate și fără bani, mai ales dacă învață bine și primește o bursă. Resursele și veniturile tale se vor diminua însă ireversibil în timp.

*PUBLICITATE

Învață-ți copilul să se comporte responsabil încă de mic. Explică-i faptul că nu poate avea mereu toate lucrurile pe care și le dorește și cât de importantă este planificarea financiară. Încurajează-l să câștige și el niște bani din mici job-uri pentru un ban de buzunar în plus, astfel învață o lecție importantă și presiunea pe resursele tale se diminuează puțin.