În luna Martie 2020, în România existau 366, 546 de persoane aflate în șomaj (un procent de 5, 8%). Raportul era de 250.882 bărbați (2, 88%) și 115.664 femei (2, 92%). Din nefericire, în luna Aprilie 2020, numărul total al persoanelor aflate în șomaj tehnic din cauza pandemiei era de peste 1 milion. Ce pot face acești oameni în contextul în care se anunță o criză economică iminentă?
Ce înseamnă șomajul pentru o persoană care și-a pierdut locul de muncă?
La nivelul țărilor Uniunii Europene, procentul șomerilor era de 7, 3% în luna Februarie 2020. Aproape 14 milioane de persoane se află într-o stare de incertitudine financiară într-o perioadă de instabilitate economică mondială. Astfel, în acest moment a fi șomer înseamnă:
- Un venit limitat la indemnizația de șomaj;
- Perspective limitate în privința găsirii unui loc de muncă în conformitate cu pregătirea profesională;
- Adaptarea stilului de viață la un nou model în care există numeroase privațiuni;
- Imposibilitatea stabilirii unor planuri de viitor, ca urmare a lipsei unei surse de venit stabil și încasat cu regularitate;
- Imposibilitatea realizării de economii pentru viitor și lipsa posibilității de stabilire a unui plan privind pensionarea.
Ce pot face persoanele aflate în șomaj? Cum își pot îmbunătăți situația materială și să-și găsească un loc de muncă potrivit?
Sfaturi utile pentru o persoană care și-a pierdut locul de muncă
Pierderea locului de muncă echivalează cu începutul unei perioade de limitări pentru persoana în cauză. În acest moment, primul lucru pe care îl are de făcut aceasta este de a se înscrie pe listele ANOFM. Această acțiune îi oferă acces la indemnizația de șomaj (valoarea acesteia este de 75% din IRS – indicatorul de referință social), dar îi și permite să obțină acces la listele cu locurile de muncă disponibile.
Astfel, în funcție de perioada lucrată, o persoană primește 75% din 500 Lei (valoarea IRS) dacă a lucrat minim 1 an sau 75% plus un procent stabilit în funcție de perioada lucrată. Acesta este de 3%/5%/7%/10% din valoarea venitului brut ce a fost realizat lună de lună în ultimul an. Din punct de vedere financiar și psihologic este o etapă foarte grea. Așadar, iată ce poți face pentru a reuși să treci peste această perioadă:
- Reducerea cheltuielilor este esențială – renunță la acele servicii de care nu mai ai nevoie (de exemplu, la cablu TV, din moment ce poți urmări toate programele online). Este recomandat să economisești cât de mult posibil, astfel încât valoarea facturilor să se reducă în mod considerabil.
- Trebuie să îți stabilești un plan de cheltuieli – este cât se poate de clar că stilul tău de viață nu va mai fi același ca în trecut. Trebuie să renunți la multe dintre activitățile pe care le făceai în trecut. În plus, trebuie să îți stabilești modul de consum al venitului (este clar că trebuie să te gândești să faci chiar și economii din ceea ce primești de la stat).
- Orientează-te către ofertele promoționale la produsele perisabile și neperisabile – vei obține posibilitatea de a face stocuri de produse care să îți fie utile pe întreaga perioadă de șomaj.
- Poți obține bani în plus – fie lucrezi online, fie prestezi diverse servicii în această perioadă. Chiar dacă nu au caracter permanent, astfel de activități îți pot aduce bani la bugetul personal. Desigur, poate reprezenta și o modalitate de a te reorienta profesional, ceea ce înseamnă că ai la dispoziție niște oportunități pentru găsirea unui nou loc de muncă. Poți chiar să vinzi o parte din obiectele care nu-ți mai sunt de folos pentru a câștiga bani.
- Caută-ți un nou loc de muncă – aceasta este una dintre activitățile pe care trebuie să le prestezi în fiecare zi. Chiar dacă nu vei găsi unul pe măsura pregătirii și experienței tale de muncă. Poți să te califici la locul de muncă sau poți urma cursuri de reconversie profesională. Scopul tău imediat este acela de a-ți îmbunătăți nivelul financiar.
Trebuie să-ți păstrezi o stare de optimism, pentru că, a fi în șomaj, nu este decât o stare temporară.
Pot obține bani împrumut cu indemnizația de șomaj?
În cazul în care intervin situații financiare pentru care nu ești pregătit, există și posibilitatea de a face un împrumut. Chiar dacă băncile nu îți vor oferi bani împrumut, IFN-urile îți oferă credite nebancare adaptate nevoilor tale. Așadar, din acest punct de vedere, știi că beneficiezi de ajutor bănesc care poate fi obținut cu maximă rapiditate. În plus, un astfel de credit poate fi obținut și de persoanele cu un istoric de credit negativ.
*PUBLICITATECum poate să obțină un șomer slujba visurilor și să-și îmbunătățească venitul?
Acum este momentul să încerci să îți găsești locul de muncă la care ai visat. În plus, poți să faci și altceva decât să muncești în domeniul pe care îl cunoști. Practic, ți se oferă perspective nenumărate de care ar trebui să profiți:
- Reorientarea către un alt domeniu de activitate – o provocare care îți poate oferi o nouă șansă de a face ceva complet diferit de ceea ce ai făcut până acum;
- Deschiderea propriei afaceri – este o oportunitate de a beneficia de fonduri din partea statului și de a-ți pune în valoare anumite aptitudini sau hobby-uri;
- Muncește online – este o modalitate utilă de a combina plăcerea de a munci cu posibilitatea de a te bucura de timp liber, aceasta este o oportunitate care îți oferă acces la slujba de vis;
- Folosește această perioadă pentru a-ți îmbunătăți aptitudinile – participă la cursuri, la seminarii, la webinarii și la orice formă de creștere a abilităților de muncă. Investind în tine, vei beneficia de noi posibilități de dezvoltare, care îți vor oferi acces la un loc de muncă cu un venit mai bun decât precedentul.
Este foarte important să cauți un loc de muncă atunci când ești în șomaj. Privește această perioadă ca pe o modalitate de perfecționare. Trebuie să rămâi în permanență în contact cu ceea ce ține de domeniul tău de activitate. În plus, te poți orienta și către domenii conexe, care îți oferă posibilitatea de a te dezvolta. Chiar dacă nu obții acces la slujba visurilor tale, în mod cert îți vei îmbunătăți venitul.