vivacredit banner
Posturi de blog

Situația financiară din România în timpul stării de urgență datorate pandemiei

Pandemia de coronavirus COVID-19 nu înseamnă doar o criză la nivelul sănătății. Ea se răsfrânge asupra economiei, a sectorului financiar și se întinde către toate domeniile vieții. Cu toate acestea, privind dincolo de pandemie, ne așteaptă o recesiune economică, ale cărei contururi devin din ce în ce mai vizibile. Ce se va întâmpla cu românii și ce pot face ei pentru a trece cu bine peste această criză dublă (de sănătate și economică) vom încerca să aflăm în cele ce urmează!

Ce înseamnă pandemia de coronavirus pentru România?

Restrângerea libertății de mișcare și distanțarea socială au avut ca efect imediat suspendarea sau închiderea activității mai multor companii din România. Aproximativ 23 % dintre firme au optat pentru închiderea totală a activității, în timp ce 37% dintre societăți au mers pe o diminuare a nivelului activității.

Nivelul de risc pentru societățile comerciale este maxim pentru aproximativ 280,000 de companii și mediu pentru 27,000 de instituții comerciale. Aproximativ 370,000 de societăți sunt la o cotă redusă și foarte redusă de risc.

În momentul actual au fost înregistrate peste 500,000 de cereri de șomaj. Numărul lor s-ar putea dubla în cel mai scurt timp. Au fost afectate aproape toate sectoarele economice, atât din mediul privat, cât și din sectorul public. Singurele afaceri care produc profit în acest moment sunt cele de livrare de produse și din domeniul online. Micile afaceri (IMM-uri) sunt cele mai grav expuse în acest timp de criză.

Problema cea mai mare este dată de lipsa planurilor de salvare a afacerilor (peste 70% dintre cei care se ocupă de afaceri au declarat acest lucru). Desigur, șomajul tehnic, susținerea din partea statului și o serie de măsuri economice aplicate de urgență nu sunt de folos decât pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, economia românească trebuie susținută la un nivel mai ridicat.

Tendința actuală este de declarare a insolvenței și solicitarea falimentului pentru afacerile mici și mijlocii. Este cât se poate de clar că după traversarea acestei perioade și revenirea la normal, multe companii vor trebui să-și regândească planul de afaceri. Cele care presupun interacțiunea intensă cu oamenii (în special în domeniul HORECA) vor trebui să identifice alternative și soluții cât mai viabile pentru a se menține pe lini de plutire.

PFA-urile sunt la fel de vulnerabile în această perioadă și la fel vor rămâne și după trecerea pandemiei. Vânzările online sunt profitabile, la fel cum și comutarea activității în mediul online (munca de acasă) ajută multe companii să reziste. Societățile de curierat și transport mărfuri sunt pe plus în această perioadă și este de așteptat ca linia ascendentă din pandemie să se mențină pentru cel puțin 2 ani (în care se va impune păstrarea măsurilor de distanțare socială).

Ce se întâmplă în sectorul de creditare bancară și nebancară din România?

Companiile bancare și nebancare încearcă să le ofere clienților soluții pentru a trece peste aceste momente. Chiar înainte de activarea planului BNR de amânare a plăților pentru persoanele cu probleme financiare datorare COVID-19, băncile au luat astfel de măsuri. De exemplu, acestea le-au oferit clienților posibilitate amânării până la 3 luni a ratelor. BNR le oferă acestora alternativa amânării plății până la 9 luni.

Societățile nebancare s-au orientat către acordarea de împrumuturi mult mai rapide. În plus, valoarea dobânzii este mai accesibilă, iar împrumuturile fără dobândă (0%) sunt o soluție perfectă pentru cei care au nevoie de bani pe termen scurt. Cu siguranță că obținerea exclusivă online a banilor împrumut este cel mai apreciat beneficiu oferit pe timp de pandemie de către instituțiile IFN. Planul BNR de amânare a plății ratelor se aplică și în cazul societăților nebancare.

*PUBLICITATE

Ce spun angajatorii și angajații din România despre ceea ce se întâmplă în timpul pandemiei și post criză COVID-19?

Aceasta este o perioadă dificilă atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. În ciuda efectelor și previziunilor negative, aproximativ 54% dintre angajatori intenționează să finanțeze afacerile din România. Procentajul angajaților care consideră că vor fi disponibilizați și își vor pierde locurile de muncă este de 34, 5%.

Un procent de 32, 6% consideră că viitorul lor este într-un spectru gri (salariile le vor fi micșorate sau vor trebui să-și ia concedii fără plată pe o perioadă determinată). Îmbucurător este faptul că aproape 33% dintre angajați cred că viitorul financiar nu le va fi afectat de această pandemie.

În privința economiilor, mare parte dintre români nu sunt pregătiți pentru extinderea stării de urgență (aproximativ 60%). Numai 21 % dintre aceștia se pot autosusține financiar pentru prelungirea până în Iunie a perioadei de stat acasă. În schimb, aproape 25% dintre români se simt în siguranță din punct de vedere financiar.

Soluții pentru a trece cu bine peste criză financiară post pandemie

  • Sprijin financiar din partea Uniunii Europene sub forma unor fonduri nerambursabile pentru afacerile românești;
  • Relocarea fondurilor europene către domeniile care au nevoie de susținere imediată și necondiționată;
  • Intensificarea exporturilor de mărfuri românești și creșterea producției interne;
  • Acțiuni solidare din partea companiilor prin deblocarea plăților către parteneri, furnizori și terțe părți (nu crearea unui fond la nivel intern destinat gestionării crizei);
  • Păstrarea unui număr cât mai ridicat de angajați, chiar dacă va fi vorba despre sacrificii din partea ambelor părți (angajatori și angajați);
  • Refacerea planurilor de afacere, stabilirea unor obiective cât mai realiste și o participare cât mai implicată din partea tuturor părților.

Pe plan personal, fiecare dintre noi trebuie să învețe să-și gestioneze banii. Reducerea cheltuielilor înseamnă adaptarea la noua situație financiară. Maximizarea veniturilor prin eficientizarea activității pe care o putem presta în timpul liber sau online.

Timpul liber de care dispunem în această perioadă trebuie convertit în bani. Platformele de muncă online constituie o soluție pentru unii dintre români. Munca de acasă în mediul online poate să ne aducă bani, chiar dacă înseamnă o reconversie profesională pe termen scurt.

În această perioadă de pandemie nu doar gestionarea banilor este importantă, ci și acumularea lor. Este esențial să identificăm acele oportunități de muncă reprezentative pentru capacitatea nostra de lucru. Nimeni nu a fost pregătit pentru o astfel de pandemie, de aceea trebuie să învățăm din mers, să ne adaptăm și să supraviețuim din punct de vedere financiar. Soluțiile sunt la îndemâna noastră, așa că suntem mai puternici decât coronavirusul! Și nu uitați: ca să fie bine, stați acasă!