vivacredit banner
Posturi de blog

Top 5 bănci din România

Realizezi venituri și te gândești care este banca potrivită la care să-ți deschizi un cont? Ai nevoie de un împrumut ipotecar sau imobiliar ori de un credit auto și nu știi ce unitate bancară îți oferă dobânda cea mai avantajoasă? Vrei un card de credit sau o refinanțare în condiții mai accesibile? Cu siguranță că deja ai auzit de multe dintre băncile românești, dar, oare știi cu adevărat care este cea mai bună pentru tine?

Cum să-ți alegi banca cu care să colaborezi!

În România activează 34 de bănci și instituții bancare. Acestea acoperă diverse segmente de piață și se adresează anumitor tipuri de clienți (cum este BCR-Banca pentru Locuințe și Aedificium Banca pentru Locuințe) sau tuturor clienților (marea majoritate). Alegerea unei bănci nu este o operațiune simplă, chiar dacă, așa pare la prima vedere. Iată care sunt aspectele pe care trebuie să le iei în considerare:

*PUBLICITATE
  • Tipurile de conturi disponibile – de la contul de salariu și până la cel de economii și descoperit de cont, majoritatea băncilor îți pun la dispoziție astfel de opțiuni. Gândește-te că o bancă valoroasă îți oferă posibilitatea personalizării serviciilor oferite, dacă te dovedești un client loial. Iar această loialitate se va observa la nivelul dobânzii mai scăzut atunci când optezi pentru un descoperit de cont sau pentru un credit de card ori la comisioane de administrare mai avantajoase.
  • Comisioanele și dobânzile percepute – acesta este unul dintre criteriile esențiale în departajarea instituțiilor bancare. Cu cât sunt mai reduse, cu atât este mai bine pentru client (în general, printre aceste comisioane se numără cele pentru retragerea de la ATM, de la ghișeul bancar, pentru transferuri sau administrarea conturilor). În general, o bancă de top își armonizează dobânzile în raport cu recomandările BNR, fără să aplice cote mărite în mod disproporționat.
  • Valoarea dobânzii acordate la depozitele de economii – este un argument de care trebuie ținut cont, pentru că, orice diferență de dobândă în plus, este în avantajul clientului. Aici apare un paradox, în sensul că băncile mici acordă dobânzi mai mari în comparație cu cele de top. Poți alege să-ți deschizi depozite și conturi de economii la o astfel de bancă (așa cum sunt Libra, Garanti sau Alpha Bank, care oferă dobânzi între 0,75% și 3,50% pentru depozitele pe o lună și 12 luni).
  • Rețeaua de sucursale și ATM-uri – este un factor care influențează decizia ta, pentru că, pe măsură ce rețeaua este mai extinsă, ai posibilitatea de retragere a banilor tăi. Băncile mici nu oferă ATM-uri decât în regiunile și orașele importante. În schimb, instituțiile bancare mari acoperă mare parte din teritoriul României.
  • Siguranța banilor – în țara noastră, statul garantează depozitele de până la 100,000 de euro. O bancă care inspiră încredere va dispune nu doar de sisteme de securitate avansate, ci și de lichidități. De altfel, acesta este un argument de luat în calcul de orice client care dorește să-și retragă banii oricând are nevoie.
  • Deschiderea către client – printre elementele care pot fi luate în considerare la această categorie se numără recompensarea loialității clienților, opțiunile tehnologice oferite clientului, simplificarea procesului de creditare sau personalizarea anumitor servicii.
  • Încrederea și reputația pe piața financiară – băncile care au susținere externă (fac parte din grupuri internaționale puternice) inspiră încredere clienților. Cu toate acestea, două exemple de bănci autohtone ne indică faptul că reputația poate fi construită rapid dacă le oferi clienților produsele pe care aceștia și le doresc: CEC și Banca Transilvania.

Desigur, este foarte posibil ca o bancă să nu întrunească toate aceste criterii. Însă, cu cât bifează mai multe dintre ele, cu atât este mai potrivită pentru nevoile tale.

Cât de mult contează expunerea internațională pentru o bancă?

Multe dintre instituțiile bancare ce activează pe piața românească sunt membre ale unor societăți bancare internaționale. BCR, BRD, Raiffeisen, BNP Paribas sau ING sunt doar câteva dintre exemple. În 2020, BRD beneficiază de o expunere internațională puternică, figurând în Top 500 branduri internaționale (pe poziția 434). Una dintre băncile românești, Banca Transilvania se bucură de ascensiune fulminantă, ajungând până pe poziția 339 în acest top. Încrederea de care se bucură aceste branduri la nivel internațional se reflectă și în cifrele din România.

Top 5 bănci din România

În anul 2018, top 5 bănci din România (pe baza activelor deținute) era:

  1. Banca Românească
  2. Banca Comercială Română
  3. BRD
  4. Unicredit
  5. Raiffeisen Bank

Banca Românească (clasată printre cele mai bine cotate instituții bancare la nivel internațional) avea o cotă de piață de 16, 48%. Aceasta era secondată de Banca Comercială Română, cu o cota de 15,05% și de BRD – Groupe Societe Generale, cu o cota de 12%. Următoarele instituții bancare aveau o cotă de piață de 9, 21% (Unicredit) și 8, 88% (Raiffeisen Bank).

În anul 2019, topul se menține, iar Banca Transilvania a reușit să-și îmbunătățească și cota de piață în primele trei trimestre ale anului. A înregistrat o creștere de peste 26%, așa că, mai mult ca sigur o să figureze și în 2020 în Top 3, foarte posibil, chiar pe primul loc. De altfel, dacă ne raportăm la nivelul dobânzilor oferite clienților din România, Banca Transilvania este în Top 3, după CEC și Libra Bank.

CEC ocupă locul 7 în topul băncilor din țara noastră, dar punctează la dobânzile la depozit (până la 4, 10% pentru depozitele la termen de 12 luni). Libra Bank o secondează în acest top, cu dobânzi de până la 3, 5% pe an, alături de Banca Transilvania, tot cu 3, 5% la 12 luni.  Dacă în topul general, BCR, BRD și Unicredit ocupă locul secund, locul trei și locul patru, atunci când vine vorba de depozite la termen în Lei, acestea sunt pe ultimele locuri.

Recomandarea noastră este să optezi pentru o instituție bancară care să îți ofere siguranță și încredere în toate segmentele care te interesează. O bancă orientată către client este de preferat uneia mari, la fel cum și o societate bancară care oferă credite și celor cu venituri mai mici este de preferat uneia care pune accentul pe veniturile medii și mari. Având în vedere că există opțiuni pentru fiecare, alege întotdeauna o bancă potrivită pentru banii și nevoile tale financiare.