vivacredit banner
Posturi de blog

Trucuri cu ajutorul cărora vei economisi bani lunar

Ții minte momentele acelea când erai copil și le cereai părinților diverse sume de bani pentru a-ți putea achiziționa anumite articole, în mare parte jucării, unele mai scumpe, altele mai ieftine, iar când aceștia răspundeau ”Nu avem suficienți bani” tu te gândeai ”Abia aștept să mă fac om mare să îmi pot luat tot ce doresc”?

Ei bine, timpul a trecut și iată-te și pe tine un adult responsabil, așa cum erau și părinții tăi atunci, și ghici ce: cel mai adesea ajungi și tu la concluzia lor, aceea că nu ai suficienți bani încât să îți poți permite să achiziționezi chiar tot ce ai vrea. Desigur, spre deosebire de acum 20 de ani, tu poți apela la site-uri care compară credite România , cu ajutorul cărora poți accesa rapid un împrumut de nevoi personale, dar chiar și așa, parcă ți-ai dori ca la final de lună balanța contului bancar să arate numere ceva mai mari.

Bineînțeles că și tu, ca majoritatea angajaților din prezent, cauți diverse metode prin care să reușești să economisești din ce în ce mai mulți bani de la un salariu la celălalt, pentru a putea să capeți o oarecare independență financiară. Totodată, parcă este bine să știi că ai anumite sume de care să te poți folosi atunci când se ivește vreo nevoie urgentă. Dar cum să faci să pui bani deoparte lunar? Ei bine, citește sfaturile ce urmează să fie enumerate în continuare, pentru a afla.

Fă-ți o listă înainte de a face cumpărăturile lunare

Probabil că și tu, așa cum obișnuim cu toții, mergi în hipermarketuri o dată pe lună pentru a-ți face aprovizionarea pentru luna care urmează. Astfel, toate produsele folosite pentru curățarea parchetului, a gresiei, a băii ori detergentul de rufe, de vase și așa mai departe sunt achiziționate în timpul acestor vizite. Cum managerii magazinelor de genul acesta știu că ai lor clienți în general sunt ușor de dezorientat de la ținta cu care au plecat în cap, vin cu oferte care mai de care mai atrăgătoare și amplasate strategic, făcându-te astfel să îți pui în coș și articole de care nu ai nevoie și să cheltui mai mulți bani decât plănuiai.

Pentru a evita situațiile de genul acesta ar fi ideal ca înainte de a pleca spre hipermarket să îți notezi clar pe o listă toate produsele de care ai nevoie și, mai important, să respecți lista. Chiar dacă se poate ca ceva care este la promoție să îți sară în ochi și să te gândești că se poate să ai nevoie de el peste câteva luni, încearcă să te rezumi la articolele de pe listă.

Refinanțează împrumuturile

Cu toate că în general toate sfaturile experților în finanțe proprii spun că ratele nu ar trebui să reprezinte un cuantum mai mare de 30 % din venitul net lunar personal, de cele mai multe ori adevărul este altul. Așa că, în funcție de tipul de împrumut pe care l-ai făcut, se poate să ai parte de oarecare reduceri dacă te decizi să alegi o refinanțare a unui credit ce este deja în curs.

Fă-ți toate abonamentele la același operator

Cel mai probabil în locuința ta ai un abonament la internet, unul separat pentru televiziune și altul la telefonie mobilă. Dacă alegi să mergi pe mâna unui operator de servicii ce furnizează toate aceste trei tipuri de abonament, se poate să primești o reducere de cheltuieli lunară generală de până la 30 %, deci o sumă destul de importantă.

Modifică-ți tipul de abonament mobil

Poate că atunci când ți-ai cumpărat ultimul telefon mobil ai ales să o faci prin intermediul unui operator de servicii, care automat ți-a făcut o ofertă destul de mare de abonament. În prezent, dacă nu ești sub perioadă contractuală, poți scădea valoarea acestuia până la minimul de 7 Euro pe lună, care se regăsește în portofoliile tuturor operatorilor. În plus, dacă nu ești mulțumit de minutele acestui tip de contract, poți oricând migra către cartelă, ofertele de 5 Euro venind atât cu minute gratuite cât și cu trafic suficient de internet.

Monitorizează-ți consumul de energie electrică

În primă fază, schimbă toate sursele de iluminat din locuință cu unele ecologice. Acestea au consumurile reduse cu până la 50 %. Dacă nu ți se pare suficient, încearcă pe cât posibil să închizi televizorul când pleci din cameră, sau să stingi lumina atunci când nu ai nevoie de ea. Aceste mici schimbări îți pot aduce schimbări substanțiale în contul de cheltuieli.

*PUBLICITATE
Pune lunar bani deoparte

Fă-ți un cont de economii, și setează din sistemul băncii ca lunar, atunci când îți intră în cont salariul, să ți se transfere automat o anumită sumă sau procent din acesta în cel de economii. Ai grijă ca banii respectivi să nu fie prea mulți, încât să te vezi nevoit ca după doar două săptămâni să apelezi la ei, dar nici prea puțini, să nu se simtă că i-ai pus deoparte. Undeva între 50 și 100 Lei lunar ar fi ideal. În felul acesta, în fiecare an vei reuși să acumulezi între 600 și 1200 Lei, niște sume decente, dacă ne întrebi pe noi.
Adună tot restul

Păstrează fiecare monedă și bancnotă de 1 Leu, iar de fiecare dată când ajungi seara acasă, pune-i într-un loc și nu te atinge de banii respectivi până la finalul lunii. Vei observa că în decursul a patru săptămâni vei ajunge să ai peste 50 Lei strânși. Nu reprezintă o sumă uriașă, dar dacă te gândești că altfel acești bani cel mai probabil ar fi rămas la casa de marcat, din comoditatea de a-i mai lua, practic e ca și cum ai economisi din nimic.

Așadar, sfaturile ce au fost enunțate aici sunt unele care luate individual nu reprezintă un procent prea mare salvat din salariul net. Însă dacă le aduni pe toate, vei vedea că la finalul fiecărei luni, în contul tău vor rămâne mai mulți bani decât erai obișnuit. Deci urmează-le și nu vei avea ce pierde, ci doar de câștigat.