vivacredit banner
Posturi de blog

Viitorul finanțelor personale – sfaturi pentru menținerea în siguranță a banilor în anii următori

Traversăm o perioadă în care viitorul financiar pare foarte sumbru. Este momentul ideal pentru a lua decizii concrete pentru finanțele noastre. Criza mondială a sănătății va fi urmată în mod cert de una economică, ale căror semne deja se arată (aproximativ 1 milion de români au contractele de muncă suspendate). Gestionarea corectă a situației financiare personale devine un obiectiv vital în această perioadă. Care sunt așteptările noastre de la viitor, ce putem face și cum vom proceda?

Pregătim viitorul financiar dintr-un prezent nesigur!

Atunci când este vorba de bani, orice decizie trebuie luată în mod asumat. Ceea ce înseamnă o analiză obiectivă, care să nu fie bazată și afectată de emoțiile și trăirile din acest moment. Dacă te afli în șomaj tehnic și viitorul locului tău de muncă este unul incert, atunci este indicat să te gândești la un alt loc de muncă.

În cazul în care activezi într-un domeniu cu posibilități limitate de angajare, reconversia profesională este o opțiune pe care o poți lua în calcul. Indicat este să depui toate eforturile care țin de tine pentru a obține bani (chiar dacă există programe guvernamentale de asistență financiară, acestea sunt pe termen scurt).

Ai nevoie de un plan de siguranță financiară pe termen scurt și mediu. Ceea ce înseamnă că trebuie să îți setezi anumite obiective financiare, pe care să le respecți întocmai. Economisire, extindere opțiuni financiare, reducerea maximă a cheltuielilor – acestea sunt cuvintele pe care trebuie să ți le fixezi în minte de acum înainte.

14% dintre români au reușit să facă economii până în acest moment. Un procent de 53% dintre cetățenii români fie nu-și pot asigura cele necesare traiului zilnic (17%), fie ceea ce câștigă abia le ajunge pentru acest lucru (36%). Peste un sfert dintre români figurează cu datorii de natură financiară, au credite în derulare și finanțele lor sunt în pericol. Este cât se poate de clar că viitorul lor este destul de dificil din punct de vedere financiar.

Stabilește-ți obiective financiare pentru tot ceea ce faci!

Banii îți asigură stabilitate pe toate planurile. Nu este ușor să îți administrezi banii atunci când te afli într-o poziție de presiune financiară. De aceea ai nevoie de economii pe care să te bazezi, astfel încât să nu iei decizii care să te afecteze mai târziu. Este important să îți asiguri viitorul din punct de vedere financiar, așa că orientează-te către soluții cât mai utile nu doar acum, ci și în viitor.

*PUBLICITATE

Dacă ai un venit stabil și dispui de capacitate de adaptare caută soluțiile care te avantajează pe termen lung – de exemplu, dacă stai în chirie, atunci este mai indicat să optezi pentru o locuință personală. Desigur, chiria îți permite să nu te legi de o locuință, astfel încât, în momentul în care beneficiezi de o oportunitate financiară mai bună să poți pleca fără regrete.

Dar, gândește-te pe termen lung: plătești chirie pentru un bun pe care doar îl folosești, iar perioada activă a vieții este limitată. Ce vei face după pensionare? Un bun imobil propriu este indicat, mai ales dacă beneficiezi de un credit scoring ridicat și de un istoric de credit pozitiv. Iar împrumuturile ipotecare (inclusiv “Prima Casă”) sunt foarte avantajoase din orice punct le-ai privi (avans, rată lunară, termen de rambursare, etc).

Ai nevoie de economii pentru a-ți asigura viitorul din punct de vedere financiar!

Economiile îți permit să-ți gestionezi mai eficient modul de a-ți face cumpărăturile, de exemplu. Atunci când dispui de extra bani poți să-ți faci stocuri de produse atunci când acestea sunt disponibile la prețuri atractive. Desigur, este vorba despre acele bunuri care nu sunt perisabile. Chiar și așa, atunci când faci cumpărături în mod organizat, ajungi să economisești 24% pe an. Iată și alte motive pentru care este indicat să începi să faci economii:

  • Te protejezi în cazul pierderii locului de muncă sau în dacă are loc un accident care îți reduce temporar ori total capacitatea de muncă – trebuie să iei în calcul acest lucru pentru a te asigura că banii îți ajung și că nu vei avea nevoie de împrumuturi pentru a trece cu bine peste această perioadă.
  • Nu vei avea nevoie de credite – economiile tale funcționează ca un fond de urgențe (chiar poți să-ți constitui în mod separat și un astfel de fond) pe care le poți folosi în situațiile în care, în alte condiții, ai fi optat pentru un împrumut rapid, de exemplu. Printre aceste situații se numără urgențele medicale, cele de natură auto, defectarea unui obiect electrocasnic, etc.
  • Beneficiezi de un stil de viață așa cum dorești – persoanele care au bani își permit să vadă altfel viitorul.

Viitorul tău financiar depinde de alegerile pe care le faci acum. Așa că, primul lucru pe care îl poți face pentru a-ți menține banii în siguranță este să începi să faci economii!

Modalități de menținere în siguranță a banilor

Depozitele de economii îți oferă prima posibilitate de a le oferi banilor tăi siguranță. Cu toate acestea, nivelul cel mai ridicat al dobânzii pe piața bancară din România este de 4,6% la depozitele cu termen de 12 luni.  Dacă îți dorești să-ți îmbunătățești situația financiară, iată care sunt instrumentele ce te pot ajuta:

  • Investițiile în obligațiuni de stat – statul este cel mai bun debitor, așa că îl poți credita cu încredere. Astfel de titluri sunt emise în diferite situații, fiind un instrument util de a-ți folosi banii pentru a genera venituri suplimentare;
  • Investițiile în metale prețioase – este o modalitate prin care poți utiliza în interesul tău avantajele oferite de stabilitatea metalelor prețioase. Aurul și diamantele sunt cele mai bune moduri de a-ți ține banii în siguranță;
  • Achiziția de imobile și terenuri – chiar dacă există un risc mai ridicat în privința deprecierii valorii acestora, poți profita de prețurile în scădere din perioadele de criză;
  • Investițiile în operele de artă – reprezintă o modalitate de asigurare a viitorului din punct de vedere financiar, dar este nevoie de ajutorul unor persoane avizate.

Achiziționarea de acțiuni, tranzacționarea pe piața bursieră și alte instrumente financiare de acest gen implică un nivel ridicat de risc. Iar tu nu trebuie să-ți riști banii. Așa că, dacă vrei să te bucuri de un viitor financiar cât mai luminos, acum este timpul să acționezi. Dar trebuie să o faci asigurându-te că fiecare pas este realizat în maximă siguranță din punct de vedere al finanțelor!