vivacredit banner
Posturi de blog

7 modalități eficiente pentru a economisi bani

Poate că și tu ca și mine te-ai gândit de foarte multe ori cum ai putea începe să economisești bani pentru unele nevoi personale sau cazuri de urgență. Poate că îți dorești să pleci într-o vacanță mai prelungită anul acesta, poate că îți dorești un televizor nou, să urmezi cursuri mai deosebite care te-ar putea ajuta în carieră și așa mai departe. Nevoile sunt multiple și fiecare dintre noi știm cel mai bine care sunt acelea.

Aș îndrăzni să spun că foarte puțini sunt aceia care nu au nevoi suplimentare și consideră că tot ce au le este suficient pentru a trăi decent de la lună la lună. Dacă ai deschis acest articol, cel mai probabil nu te încadrezi în categoria specială de mai sus și chiar ești interesat să afli metode simple de a economisi bani fără a-ți schimba prea mult stilul de viață. Reține totuși că simplu nu este mereu atât de simplu și fiecare dintre noi trebuie să facem unele sacrificii. Este important să analizăm exact care sunt acele sacrificii și dacă le putem implementa în viețile noastre de acum în colo pentru a ne atinge obiectivele. Așadar, care sunt cele mai simple modalități de a economisi bani?

Pune banii „la ciorap”

Poate că colega ta de la birou ți-a zis deja că economisește bani prin metoda clasică și anume strângând anumite sume lună de lună într-un plic special (ciorap) depozitat în propria locuință. Așa știe sigur că banii sunt mereu în posesia ei, iar în caz de forță majoră poate apela la „plicul magic”. Te-ai gândit la această posibilitate? Crezi că ai putea rezista tentației de a ști că dispui de anumite sume de bani fără să îi folosești? Dacă ai mâna largă, poate că ar fi mai bine să lași un alt membru al familiei să se ocupe de acel plic. În plus, nu uita niciodată de obiectivul tău de a economisi nu de a cheltui.

*PUBLICITATE

Schimbări în gospodărie

O metodă eficientă de a economisi bani este și aceea de a face tot posibilul pentru a mai reduce cheltuielile facturilor la curent, apă și gaz. Poate că atunci când stai în casă îți place să lași televizorul pornit în timp ce tu te ocupi de altceva, doar să mai auzi voci prin casă. Ei bine, ți-ar fi de ajutor dacă ai începe să reduci timpul în care televizorul stă pornit. În plus, nu lăsa lumina aprinsă într-o încăpere dacă nu stă nimeni acolo și nu lăsa lumina aprinsă pe timp de zi dacă nu este absolut necesar. Ai, de asemenea, grijă să nu ai probleme cu instalațiile sanitare care ar putea duce la un consum de apă inutil. Cât despre gaz, îți recomandăm să nu lași centrala de apartament să meargă atunci când nu ești acasă. Sunt sfaturi simple, dar care se vor traduce în facturi mai mici în lunile următoare. Asta înseamnă mai mulți bani economisiți pentru tine.

Mărirea de salariu

Dacă te numeri printre cei norocoși care mai primesc câte o mărire de salariu din când în când, pentru o perioadă, până îți atingi obiectivul, poți să pui de-o parte diferența de bani care îți revine în plus în urma măriri de salariu. Dacă te-ai putut descurca cu salariul vechi, vei putea să încerci să faci la fel și în perioada următoare doar că, în final, vei economisi și niște bani.

Redu costurile de transport

Cu siguranță acesta este un subiect destul de delicat. Știm foarte bine condițiile pe care transportul în comun ni le oferă, iar dacă avem mașină și ținem la confortul personal, vom exclude din start posibilitatea de a începe să folosim autobusul sau metroul. Cu toate acestea, pentru o perioadă, reducerea costurilor cu combustibilul ne va ajuta să economisim mai repede suma de bani pe care dorim să o obținem.

Reducerile

Perioada de reduceri este o binecuvântare pentru mai toți dintre noi. Practic, în acele perioade ajungi să plătești un preț mult mai aproape de adevăr pentru un produs decât în orice altă perioadă a anului. Așa că obișnuiește-te să urmărești reducerile disponibile atât în supermarketuri, cât și în magazinele de îmbrăcăminte sau electronice. Mai mult, dacă nu ai nevoie de ceva, nu trebuie să cumperi chiar dacă sunt reduceri. Uită de expresia „nu se știe niciodată”, aceasta nu face nimic altceva decât să îți creeze „găuri” substanțiale în buget atunci când nu este necesar. Dacă ai nevoie de o unealtă de bricolaj, cu siguranță există un prieten bun care are unealta respectivă și ți-o poate împrumuta pe perioada în care ai nevoie de schimbări prin casă. Doar ai grijă să nu strici unealta sau obiectivul respectiv, așa reduci costuri și neplăceri ulterioare.

Nu renunța!

Am spus încă de la început că de acum ai o responsabilitate, ai niște obiective pe care tu le știi foarte bine și pe care vrei să le împlinești. Nu trebuie să te copleșească aceste demers și nici să te streseze peste măsură. Trebuie să devină o parte din tine pentru atâta timp cât ai nevoie. Ori de câte ori simți că nu mai poți și că ai devenit prizonierul propriilor bani, gândește-te la linia de sosire care este mult mai aproape de tine decât era atunci când te-ai apucat de economisit. Economisește bani nteligent. Nu te angaja să duci mai mult decât poți. Ai o limită și doar tu știi care este aceea. Nu o depăși. Câteodată, pașii mici sunt mult mai siguri pentru atingerea obiectivelor.

Nu te compara cu alte persoane

Suntem diferiți, iar fiecare persoană economisește bani după un stil și reguli proprii. Nu încerca să copiezi stilul altor persoane, ci adaptează metodele care ți se par fezabile propriului tău stil de viață. Mai citește punctul 6 și o să înțelegi de ce insistăm pe alegerea unui stil confortabil de economisire.

Suntem curioși să află și alte metode de economisire pe care le-ai încercat și au funcționat pentru tine și dacă crezi că sfaturile noastre îți vor fi de ajutor în atingerea obiectivelor tale.

Până atunci îți urăm succes în această nouă călătorie.