vivacredit banner

Credit auto

Știi toate noutățile de la ultimul Salon auto? Poți discuta ore întregi despre diferențele de motorizare dintre două mașini, alte câteva ore în general despre diferențele între motoarele pe benzină și cele dieel și știi clar că paradisul e un loc cu multe mașini de ultimă generație, cu vopsea metalizată și jante tunate?

Probabil că vrei și propria mașină aici pe pământ, în acest caz și te doare când vezi că nu-ți poți permite să cumperi exact modelul la care visezi.

De aceea s-au inventat creditele auto – ca să poți să-ți transformi visele în realitate. Deci mai exact, ce e un credit auto?

Pentru a primi împrumutul trebuie să completați cererea de împrumut cu informațiile de contact valide (număr de telefon sau e-mail). Aceste informații de contact vor fi utilizate de către companiile creditoare în cazul în care este nevoie să vă contacteze.

Companie Timp pentru a obține Rata dobânzii 0% Max prima dată Împrumut max Perioadă Luați un împrumut
2 ore Da 200 – 2000 RON 2000 RON 25 zile
15 min Nu 200 – 1000 RON 4000 RON 30 zile
10 min Nu 200 – 1400 RON 10000 RON 45 zile
24 de ore Da 100 – 2000 RON 2000 RON 30 zile

Timp pentru a obține: 2 ore

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 200 – 2000 RON

Împrumut max: 2000 RON

Perioadă: 25 zile

Timp pentru a obține: 15 min

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 200 – 1000 RON

Împrumut max: 4000 RON

Perioadă: 30 zile

Timp pentru a obține: 10 min

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 200 – 1400 RON

Împrumut max: 10000 RON

Perioadă: 45 zile

Timp pentru a obține: 24 de ore

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 100 – 2000 RON

Împrumut max: 2000 RON

Perioadă: 30 zile

Este creditul oferit de bănci sau IFN-uri (instituții financiare nebancare) special pentru achiziția unui autovehicul – fie personal, fie utilitar (pentru firme).

Vorbind de creditele auto pentru persoane fizice, suma maximă oferită este de obicei de până la 250.000 de RON – undeva pe la 55.000 de euro. Dacă stăm să ne gândim, mai mult de atât costă doar modelele de lux – pentru care oricum ar cam trebui să ai mult mai mulți bani, deci e destul.

Evident că suma împrumutată depinde de venit, dar destule instituții acceptă acum, pe lângă veniturile din salarii, pe cele din chirii, dividende, etc. De asemenea, există și posibilitatea de a face împrumutul împreună cu altă persoană – cel mai des, soțul sau soția. În fond, ambii parteneri vor beneficia de mașină și vor trebui să restricționeze bugetul pentru a o plăti, deci de ce să nu facă împrumutul în comun?

Atenție însă că, atunci când iei un astfel de credit cu o valoare destul de ridicată, va trebui să faci și niște asigurări – majoritatea băncilor cer asigurare “CASCO” pe durata creditului, asigurare de viață/șomaj pentru tine. În fond, este un lucru bun, pentru că ar fi destul de neplăcut să lovești mașina nouă și să nu o poți repara, nu? Sau să dai din colț în colț pentru că nu poți plăti rata în timp ce-ți cauți alt job.

Fii atent aici că, în cazul asigurării de viață făcute pentru credit, beneficiarul este doar banca dacă suma asigurată este doar valoarea creditului – trebuie să cumperi o poliță cu o valoare mai mare dacă dorești ca și familia ta să beneficieze de ajutor într-un asemenea caz neplăcut.

Un pont aici este că de obicei toate asigurările de viață sau risc încheiate de femei au de multe ori termeni mai buni, pentru că foarte multe studii arată că majoritatea accidentelor auto serioase, de exemplu, sunt făcute de bărbați, așa că e posibil să poți obține o afacere mai bună dacă faci împrumutul și asigurările pe numele soției. Evident, poți face asta doar dacă și soția are un venit rezonabil și se califică pentru creditul auto.

Care sunt de obicei condițiile pentru obținerea unui credit auto?

  • trebuie să fii major. Unele instituții cer să ai 21 de ani.
  • vârsta maximă la finalizarea creditului trebuie să fie, în funcție de bancă, între 65-75 de ani.
  • trebuie să ai un venit stabil – fie el salariu, chirie, dividend sau alt tip.
  • unele bănci solicită să ai un avans care poate ajunge la 20% din prețul total al mașinii, altele acoperă complet costul.
  • mașina pe care o cumperi poate fi nouă sau la mâna a doua.
  • trebuie să nu ai restanțe la alte credite online.
  • mașina pe care o cumperi va fi contituită garanție mobiliară pentru bancă până când plătești creditul.
  • dacă suma împrumutată e mai mare, de obicei peste 20.000 de euro, e posibil să fie necesară și o garanție imobiliară.
  • dacă nu aduci alte feluri de dovezi de venit, probabil că va trebui să semnezi un acord ca banca să-ți poată verifica la ANF situația financiară.

Cât costă un credit auto? Costul total e de obicei calculat ca DAE – Dobândă anuală efectivă, care conține dobânda creditului, comisioane de acordare/administrare, taxă de dosar și alte asemenea taxe și comisioane. De obicei variază între 4,5 și 19%, în funcție de bancă și de situația debitorului. De asemenea, de obicei dobânda este mai mare atunci când cumperi o mașină la mâna a doua de la un proprietar persoană fizică. De ce? Ei bine, de obicei aici există posibilitatea ca acesta să nu ofere suficiente detalii despre starea mașinii, ba chiar să le mai și înflorească și în final să descoperi, după ceva vreme, că mai ai de făcut diverse reparații costisitoare – uneori atât de neplăcute încât ai vrea să renunți la mașină, iar asta îți va da serios peste cap bugetul și, implicit, abilitatea de a plăti la timp ratele.

Conform noilor regulamente BNR din 2011, durata maximă a unui credit auto este de 5 ani, deci această condiție va fi aceeași la toate băncile.

Există opțiunea, oferită de unele bănci, să ai o perioadă de grație de până la 6 luni, timp în care poți achita doar dobânda, nu și restul ratei. Evident, o asemenea opțiune ar putea fi folositoare dacă, de exemplu, ai strâns din greu bani pentru avans și vrei să-ți revii puțin, sau când apare ceva neprevăzut și trebuie să jonglezi nițel cu bugetul.

Pentru cei aflați la prima încercare de achiziție a unei mașini, probabil că cea mai bună soluție va fi considerat creditul Prima Mașină, deoarece statul limitează nivelul maxim al dobânzii – care e partea cea mai serioasă a prețului creditului – și, de asemenea, se solicită mai puține alte garanții din partea debitorului, deoarece statul garantează pentru 50% din sumă.

Ei trebuie să știe că au nevoie de un avans de 5% din valoarea mașinii dorite, care trebuie să fie una nou. Deci, dacă doriți o mașină la mâna a doua, acest credit nu este potrivit. O noutate este posibilitatea acoperirii unei părți din avans cu un voucher Rabla – în felul acesta faceți rost și de loc de parcare.

Suma maximă pe care o puteți împrumuta pentru Prima Mașină este de 60.000 de lei plus valoarea TVA, deci mai puțin decât la un împrumut auto clasic.

Unde găsesc cel mai ieftin credit auto?

Accesează site-ul nostru credit247.ro, secțiunea credit auto și vei găsi cele mai accesibile oferte de creditare cu auto sau pentru achiziționare mașină.

Ce ar trebui să știu înainte de a lua un credit auto?

Împrumutul auto se oferă atât pentru achiziționarea unei mașini, cât și ca sumă de bani contra unei garanții cu mașina personală. Suma creditată este de 75% din valoarea autoturismului. Este un tip de împrumut care se rambursează în maxim 60 de luni.

Când este recomandat să accesezi un credit auto?

Atunci când îndeplinești condițiile solicitate de creditor și când poți să rambursezi împrumutul în cel mai convenabil mod. Nu uita că gradul de îndatorare este limitat la 40% din veniturile tale nete, așa că este indicat să îți cumperi o mașină pe care ți-o permiți.

Ce trebuie să iau în considerare atunci când vreau un credit auto?

Analizează ofertele de pe piață și compară-le pentru a găsi cea mai bună dobândă. Solicită creditorului dobânda și rate fixe pentru a-ți gestiona mai bine bugetul personal. Dacă ai nevoie de bani și poți garanta cu mașina, asigură-te că știi care este valoarea de piață a acesteia (se creditează doar 75% din valoare).

Pot obține un credit auto dacă am 18 ani?

Da, dar numai dacă respecți și celelalte condiții de creditare (venit, cetățenie, rezidență, etc).

Pot obține credit auto fără garanție?

Este posibil și acest lucru, dar va fi un credit de nevoi personale. Creditul auto presupune garantarea cu automobilul pe care îl achiziționezi. Iar dacă vrei doar bani cu un împrumut auto, atunci trebuie să garantezi cu mașina personală.

Pot accesa un împrumut auto dacă am un istoric de credit negativ?

Pentru a beneficia de un astfel de împrumut este necesar un istoric de credit pozitiv.

Care sunt avantajele unui credit auto?

Primești bani împrumut pe baza garantării cu mașina personală. Creditul se întinde pe 60 de luni. Dobânda este mai scăzută decât în cazul creditelor nesecurizate.

Care sunt dezavantajele unui credit auto?

Valoarea de piață a mașinii este stabilită de dealer, iar tu nu ai niciun cuvânt de spus, chiar dacă este vorba despre o mașină second-hand. Trebuie să plătești și asigurările necesare pentru mașină. Dacă accesezi un împrumut financiar cu garanție auto, vei primi doar 75% din valoarea mașinii. Ratele sunt stabilite de către creditor și nu poți să le ajustezi după cum dorești.