vivacredit banner

Credit de nevoi personale

Instituțiile financiare nebancare sunt mult mai flexibile cu valoarea și perioada de rambursare. Poți contracta un împrumut rapid (care este și el o formă de împrumut de nevoi personale) cu valori de la 100 la 10000 de lei. Unele IFN-uri au și ele credite pe perioade fixe, de exemplu trei luni. În majoritatea cazurilor poți însă alege, ai libertate totală în funcție de nevoi. Perioada de rambursare variază de la o firmă la alta însă găsești credite pe care le poți returna a doua zi sau peste 2 ani.

Pentru a primi împrumutul trebuie să completați cererea de împrumut cu informațiile de contact valide (număr de telefon sau e-mail). Aceste informații de contact vor fi utilizate de către companiile creditoare în cazul în care este nevoie să vă contacteze.

Companie Timp pentru a obține Rata dobânzii 0% Max prima dată Împrumut max Perioadă Luați un împrumut
10 min Nu 200 – 1400 RON 10000 RON 45 zile
15 min Nu 200 – 1000 RON 4000 RON 30 zile
2 ore Da 200 – 2000 RON 2000 RON 25 zile
15 min Da 200 – 2000 RON 2000 RON 30 zile
20 min Da 100 – 3000 RON 3000 RON 59 zile
24 de ore Da 100 – 2000 RON 2000 RON 30 zile

Timp pentru a obține: 10 min

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 200 – 1400 RON

Împrumut max: 10000 RON

Perioadă: 45 zile

Timp pentru a obține: 15 min

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 200 – 1000 RON

Împrumut max: 4000 RON

Perioadă: 30 zile

Timp pentru a obține: 2 ore

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 200 – 2000 RON

Împrumut max: 2000 RON

Perioadă: 25 zile

Timp pentru a obține: 15 min

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 200 – 2000 RON

Împrumut max: 2000 RON

Perioadă: 30 zile

Timp pentru a obține: 20 min

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 100 – 3000 RON

Împrumut max: 3000 RON

Perioadă: 59 zile

Timp pentru a obține: 24 de ore

Rata dobânzii 0% :

Max prima dată: 100 – 2000 RON

Împrumut max: 2000 RON

Perioadă: 30 zile

Ce este un credit de nevoi personale?

Popularitatea creditului se datorează flexibilității lui, este vorba în general de sume mai mici care se acordă mai ușor decât alte tipuri.

Spre deosebire de alte împrumuturi, cum ar fi cele imobiliare sau leasing, în cazul unui împrumut de nevoi personale clientul nu trebuie să justifice modul în care folosește banii și nici nu i se cer nici un fel de acte care să dovedească acest aspect.

Datorită versatilității, termenul include multe tipuri de împrumuturi care nu se încadrează în tiparele clasice și pot exista variații foarte mari ale condițiilor de acordare și a valori sumelor împrumutate.

Credit de nevoi personaleDeși a fost gândit inițial ca un produs pe termen scurt și cu valoare mică, destinat cheltuielilor curente, popularitatea creditului de nevoi personale a dus la creșterea permanentă a plafonului maxim și a perioadei de rambursare. Din cauza cerințelor mai facile, aceste credite au ajuns să fie folosite și în alte scopuri (pentru investiții imobiliare de exemplu), devenind o alternativă viabilă pentru toate celelalte produse de credit. Paradoxal, dobânzile mai mari ale creditelor de nevoi personale nu contează prea mult în mintea românilor, care de multe ori se orientează doar după cât de simple sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a primi banii.

Creditele de nevoi personale pot fi contractate atât de la băncile clasice cât și de la instituții financiare nebancare (IFN). Deși băncile domină clar sectorul în acest moment și sunt de multe ori soluția mai bună, există cazuri în care este mai avantajos și mai comod să apelezi pentru credit de nevoi personale la o IFN.

Dobânzile creditelor de nevoi personale

Creditele de nevoi personale se situează din punct de vedere al costului și dobânzii undeva la mijloc între împrumuturile rapide și cele clasice.

Pentru că există o gamă foarte diversă de produse de acest tip, dobânda variază și ea foarte mult și depinde de sumă și de perioada de rambursare.

În cazul băncilor, dobânda anuală începe de la 6% în cele mai avantajoase cazuri dar poate ajunge și până la 17% pe an. De exemplu, dobânda unui credit de nevoie personale de la BRD este de 6.3% pe an iar la ING ea ajunge la 9.25% pe an.

Este important să fii atent la două aspecte. În general, dobânda cea mai favorabilă, cu care își fac reclamă băncile, este valabilă doar în anumite condiții foarte restrictive. De exemplu, pentru a obține de la ING credit de nevoi personale cu dobânda de 9.25% este necesar să primești salariul într-un cont curent deschis la ei și să închei o asigurare de viață cu banca. Puțini dintre cei care aplică pentru credite îndeplinesc acest gen de condiții, așa că dobânda reală este de obicei mai mare.

Unele bănci oferă și posibilitatea de a alege între o dobândă fixă sau una variabilă. La Banca Transilvania de exemplu se poate opta pentru o dobândă calculată pe baza indicelui de referință ROBOR 6M, o soluție mai ieftină dar în același timp mai riscantă.

Există și varianta de a cere un credit de nevoi personale de la o instituție financiară nebancară. În acest caz, dobânda va fi mult mai mare dar există și avantaje importante, pe care le vom prezenta mai jos. Dobânda anuală efectivă (DAE) va fi de peste 100% și poate ajunge și la 400% dar creditul are de regulă o durată mult mai scurtă.

Termeni și perioade de rambursare ale creditelor de nevoi personale

Valoarea unui împrumut de nevoi personale de la o bancă poate varia foarte mult. Inițial, valoarea unui împrumut era undeva între 3 și 6 salarii medii pe economie dar acest plafon a fost mărit constant în ultimii ani. Băncile au acum produse disponibile atât în lei cât și în euro sau alte valute, valoarea maximă fiind undeva în jurul sumei de 90000 RON sau 20000 EUR.

Valoarea minimă a unui credit de nevoi personale de la bancă începe de la 1000 RON dar se situează de obicei între 2000 și 5000 RON. Unele bănci oferă produse cu termeni și valoare fixă, cum ar fi creditul de 10000 RON de la CEC Bank.

Perioada de rambursare poate fi fixă (ca în cazul produsului de la CEC care trebuie returnat în 5 ani) sau la alegerea clientului. De regulă, durata unor credite de nevoi personale de la bănci este între minim 6 luni și maxim 5 ani, deși există și excepții.

Condiții pentru a obține un credit de nevoi personale

Din punct de vedere al condițiilor, este importantă suma de care ai nevoie, în cazul creditelor mari existând reguli destul de restrictive.

Câteva condiții de bază comune tuturor creditelor sunt: cetățenia română, vârsta minimă de 18 ani împliniți (poate ajunge și la 25 de ani la unele bănci) și vârsta maximă (variază în general între 65 și 75 de ani la sfârșitul perioadei de rambursare). Desigur, este obligatoriu să ai o carte de identitate valabilă (sau buletin de identitate de tip vechi). O altă condiție obligatorie este să poți dovedi că ai un venit permanent de orice natură (pensii, salarii, chirii, dividende, drepturi de autor, etc). Băncile fac și o verificare la Biroul de Credit și te vor refuza dacă ești rău platnic sau figurezi cu prea multe alte împrumuturi în derulare. Atenție, unele bănci pot face excepții, în anumite condiții.

Unele bănci au și alte cerințe: să fii de acord să fii verificat în baza de date a ANAF, să ai un venit minim lunar (poate ajunge la 1000 sau 1500 RON), să aduci o adeverință de salariu, să ai o vechime minimă în muncă la angajatorul curent, etc. În plus, pentru creditele cu valoare mare se solicită garanții sau garanți.

Instituțiile financiare nebancare au condiții mult mai lejere. Este suficient de obicei doar să ai un act de identitate valabil și să dovedești printr-un extras de cont că ai un venit stabil pentru a putea returna creditul. Majoritatea IFN-urilor nu te vor refuza nici dacă ai alte datorii sau figurezi pe lista neagră a Biroului de Credit.

Avantajele creditelor de nevoi personale

  • Procedura simplificată. Motivul principal pentru care au devenit atât de populare la noi în țară este aprobarea facilă, fără să fie nevoie de prea multe acte.
  • Fără avans. În cazul altor tipuri de credit, trebuie să contribui și tu cu un procent din sumă chiar de la început.
  • Ofertele sunt foarte variate și acoperă practic orice sumă și perioadă de care ai putea avea nevoie.
  • Nu se cer garanții. Cu excepția sumelor maxime, nu trebuie să pui gaj casa sau alte bunuri de valoare pentru a garanta împrumutul.
  • Cheltui banii cum vrei. Nu trebuie să specifici un scop anume și nici să aduci ulterior facturi sau alte acte doveditoare.
  • Aprobare rapidă. Instituțiile financiare nebancare îți trimit banii în câteva ore dar chiar și băncile se mișcă destul de repede.
  • Gamă largă de venituri eligibile. De cele mai multe ori, nu este obligatoriu să fii salariat pentru a obține un credit.
  • Oferte avantajoase. Multe bănci oferă perioadă de grație la rambursare sau posibilitatea de a face o pauză de câteva luni în plata ratelor.
  • Transparență. Clauzele sunt mult mai simple decât în cazul altor tipuri de împrumuturi, riscul de a trezi ulterior cu costuri ascunse este mai mic.
  • Majoritatea IFN-urilor îți dau un credit online dar și multe bănci au acum disponibilă această opțiune.

În ce scop se folosesc creditele de nevoi personale?

După cum îi spune și numele, creditul de nevoi personale este destinat nevoilor tale și îl poți folosi pentru finanțarea oricărui tip de cheltuieli. Ce faci cu banii este problema ta personală.

Uneori sumele sunt folosite pentru a răspunde unor evenimente neplăcute (probleme medicale, accidente, lipsă de bani în firmă, deces) sau plăcute (aniversări, investiții sau alte oportunități) din viață. Scopul principal rămâne însă consumul.

Cele mai des întâlnite utilizări ale unor credite nevoi personale sunt: cheltuieli de vacanță, renovarea casei, achiziția de mobilă, finanțarea studiilor în străinătate sau în țară, efectuarea unor tratamente medicale sau de frumusețe, acoperirea unor cheltuieli neprevăzute de orice fel, achiziționarea de produse electronice și electrocasnice.

Frecvent, creditele de nevoi personale sunt o alternativă pentru alte scopuri, atunci când clientul nu este considerat eligibil pentru creditul specializat. Banii pot fi folosiți pentru investiții imobiliare, achiziționarea unei mașini, finanțarea unei afaceri sau chiar rambursarea altui credit scadent. Practic, poți folosi banii primiți pe absolut ce dorești tu, fără să motivezi cu extrem de multe detalii.

Ce este un credit personal?

Este un împrumut care se rambursează într-o singură tranșă sau în rate și care poate fi folosit în diverse scopuri. Sunt printre cele mai ușor de accesat credite disponibile pe piața financiară.

Cum să obțin un împrumut personal?

Un astfel de credit poate fi solicitat atât de la IFN-uri, cât și de la bănci. Trebuie să completezi o cerere, să depui actele menționate de creditor și să te încadrezi în condițiile specificate de creditare. Cererea poate fi depusă online sau direct la creditor.

De unde pot obține cele mai bune credite personale?

Găsești aici, pe credit247.ro lista cu cele mai bune împrumuturi personale. Selecția se bazează pe suma ce poate fi împrumutată, perioada de rambursare, dobânda, intervalul de timp necesar obținerii aprobării și valoarea primului împrumut.

Ce se întâmplă dacă plătesc mai devreme creditul personal?

În general, creditorii încurajează rambursarea anticipată și nu solicită o taxă pentru o astfel de operațiune. Cu toate acestea este posibil să existe și debitori care cer un comision pentru rambursarea înainte de termen.

Pot crește valoarea Ratei Lunare Echivalentă la un împrumut personal?

În general, creditele personale se întind pe o perioadă de câteva zile și până la 60 de luni. Rata se calculează de către creditor și debitor împreună, pe baza venitului și posibilităților de plată. Este posibilă creșterea valorii acesteia pentru a se plătit mai repede creditul.

Ce se întâmplă atunci când îți plătești împrumutul personal?

Rambursarea integrală a creditului îți oferă posibilitatea de a-ți consolida credit scoring-ul și de a putea accesa un nou împrumut în condiții mai bune.

Cât durează obținerea aprobării pentru un împrumut personal?

Între 10 minute și 24 de ore, în funcție de instituția de creditare.

Cât de mult pot împrumuta cu un credit personal?

Între 100 și 10,000 de Lei, dar există posibilitatea de a obține sume și mai mari. Verifică lista creditorilor cu ajutorul nostru, pe site.

Pot obține un credit personal dacă am 18 ani?

Da, cu condiția ca această vârstă să fie acceptată de către instituția de creditare la care aplici.

Pot obține un împrumut personal fără garanții?

Da, este posibil, dar numai dacă te încadrezi în cerințele creditorului.

Pot obține un împrumut personal cu un istoric de credit negativ?

Desigur, dar valoarea sumei și a dobânzii va fi ajustată în funcție de nivelul de risc pe care îl prezinți. Anumiți creditori îți pot solicita să prezinți și un co-debitor pentru a obține împrumutul personal.

Care sunt avantajele atunci când accesezi un credit personal?

Îți rezolvi problemele financiare, îți consolidezi istoricul de credit și accesezi foarte rapid și simplu sume de până la 10,000 de Lei.

Care sunt dezavantajele atunci când accesezi un credit personal?

Valoarea Dobânzii Anuale Efective este una dintre cele mai ridicate. Ai de plată comisioane pentru prelungirea termenului de plata. Nerespectarea termenelor contractuale atrage plata unui dobânzi de penalizare și chiar raportarea la Biroul de Credit.