vivacredit banner
Posturi de blog

Ce este un card de debit?

Datorită educației financiare deficitare din țara noastră, puțini români înțeleg care sunt diferențele între un card de credit și unul de debit. De fapt, termenul „carte de credit” este folosit în general pentru orice fel de carduri bancare, inclusiv cele de debit. Vom explica pe scurt în acest articol diferențele dintre cele două tipuri și ce poți face cu un card de debit.

La prima vedere, cardul de credit și cel de debit par identice, ele arată la fel și pot fi folosite pentru plăți și retrageri de bani. Ele sunt atașate unor conturi unde îți păstrezi banii tăi și unde primești de obicei drepturile lunare (salariu, pensie, etc).

Diferența majoră este că un card de credit este de fapt un împrumut oferit de bancă, cu costuri foarte mari. Atenție, dobânda este mai mare decât în cazul unui împrumut rapid! Și unui card de debit i se poate atașa opțiunea unei descoperiri de cont (overdraft), adică posibilitatea de a cheltui mai mulți bani decât ai, de regulă în limita a 3-6 salarii sau pensii lunare. Nu este obligatoriu să accesezi acești bani și nu se întâmplă nimic dacă nu o faci. În cazul în care intri în ei, cardul de debit se transformă practic într-unul de credit.

Fără overdraft, cardul de debit poate fi o soluție de plată foarte avantajoasă

El nu este decât un instrument care îți asigură acces permanent la contul tău, fără a mai fi necesar să cari cu tine cantități mari de bani cash. Îl poți folosi pentru plăți la majoritatea comercianților (fizici sau online) sau pentru a retrage bani de la un ATM. Plata cu cardul te scapă de inconvenientele legate de mărunțiș sau de primirea restului.

În plus, cardul îți oferă o protecție sporită. Dacă îl pierzi, anunță banca și el va fi blocat imediat, de cele mai multe ori înainte de a se produce pagube.

*PUBLICITATE

Un alt avantaj al folosirii unui card este evidența mai strictă a cheltuielilor

Știi permanent câți bani mai ai și poți consulta un extras de cont pentru a vedea ce cheltuieli ai făcut. Multe bănci te notifică automat prin SMS în momentul în care ai efectuat o tranzacție și te anunță și valoarea soldului.

Folosirea cardului implică anumite comisioane dar majoritatea băncilor te scutesc de ele în cazul în care activezi opțiunea de a primi salariul sau pensia pe card. Scapi astfel de taxele de administrare și comisioane de retragere sau transfer bancar, plus condiții preferențiale pentru alte produse și servicii bancare.

Cum alegi cardul ideal?

Există mai multe firme care emit carduri dar cele mai importante sunt VISA și MasterCard. Nu există diferențe importante între ele, ambele fiind acceptate peste tot în lume. Variantele cele mai accesibile de card de la cei doi furnizori se numesc VISA Electron și Maestro, dar nu poți accesa credite nebancare cu ele.

Restul opțiunilor țin de preferințe sau personalizare. Cardurile contactless oferă posibilitatea de a plăti mai ușor sume cu valoare mică. Poți alege numeroase tipuri de carduri personalizate, unele oferă reduceri pentru anumite categorii de produse, altele au brandul unor echipe de fotbal sau le poți chiar personaliza cu propria ta poză.