vivacredit banner
Posturi de blog

Cum depășești o criză financiară

Indiferent de statusul tău financiar, inevitabil de-a lungul vieții vei ajunge în situații în care banii vor fi o problemă. Ți se poate întâmpla mâine sau peste 10 ani. Îți poți pierde locul de muncă, poți avea probleme de sănătate foarte costisitoare sau pu și simplu o investiție greșită te poate lăsa cu contul gol. Nu ar trebui să ridici din umeri și să spui că ție nu ți se va întâmpla niciodată, deoarece aceste probleme vin de obicei pe nepusă masă. Poți, în schimb să te pregătești pentru ele, să ai un colac de salvare atunci când acestea apar. Dar dacă ești deja într-o astfel de situație, sau anticipezi că o astfel de perioadă nefastă este aproape, sunt lucruri pe care le poți face pentru a o depăși.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci atunci când ești în criză financiară este să accepți că ai o problemă. Ca în psihologie, primul pas este acceptarea. Dacă te închizi în casă și îți plângi de milă nu vei rezolva nimic. Iar dacă ai atacuri de panică și ești depresiv, ai nevoie urgentă de un medic. Trebuie să știi că orice problemă financiară poate fi rezolvată dacă ești proactiv. Dar înainte de toate trebuie să accepți că ai greșit și că ai pierdut niște bani. Poți să iei credite urgente pentru a rezolva o parte din problemă, însă pe termen lung, dacă nu faci mici schimbări, acești bani nu te vor ajuta foarte mult.

După ce accepți că ai o problemă financiară trebuie să analizezi foarte bine ce te-a adus în această situație. Dacă ți-ai pierdut locul de muncă acum ceva timp și ai trăit din contul de economii până acum, atunci este clar care a fost parcursul. Însă, dacă afacerea a intrat în faliment sau ai un obicei nesănătos cum ar fi cumpăratul excesiv sau jocurile de noroc, trebuie să vezi ce a înclinat balanța în defavoarea ta. Acest proces duce la găsirea unei rezolvări simple pe termen lung. Și mai important, te ajută să înveți din propriile greșeli. Încearcă să nu dai vina pe apropiați, deși ți-ar fi mai ușor să accepți situația ci să cauți greșelile clare pe care le-ai făcut tu.

Pe lângă acceptarea și analiză, chiar trebuie să faci ceva activ pentru a trece peste această perioadă nefastă. O modalitate de a câștiga bani este să vinzi ceea ce ai. Dacă ți-ai plătit creditul imobiliar, atunci vinde locuința actuală și cumpără un apartament mai mic sau într-o zonă mai ieftină. Și mașina o poți vinde și poate chiar renunța la ea. Totuși, dacă abia ai cumpărat apartamentul și nu ai bunuri de valoare, ar trebui să te îndrepți spre ce ai prin casă. Nimeni nu vrea să se despartă de bunuri fie din motive de status sau sentimentale. Dar, atunci când ai nevoie de sume importante de bani pentru o perioadă căreia nu îi cunoști finalul este indicat să faci și acest pas. Totuși, câteva electrocasnice folosite nu îți vor plăti facturile foarte mult timp. Dar poți să iei credite urgente pentru a acoperi unele cheltuieli.

O altă modalitate de a face rost de bani este să refinanțezi creditele existente. Cel mai probabil atunci când ai luat ultimul credit, ai ajuns la maxim. Însă, pe măsură ce plătești din ele, ți se deschid noi oportunități. Chiar dacă înainte de a ajunge în această situație ai depus mult efort în a plăti în avans unele credite, acum ar trebui să dai un pas înapoi și să cauți o refinanțare, chiar dacă pe viitor va fi mai greu de plătit. Refinanțarea presupune cumularea tuturor creditelor într-unul singur cu o dobândă concurențială pe o perioadă mai lungă de timp. Nu pot fi refinanțate creditele Prima Casă sau alte credite garantate de instituții ale statului român sau Uniunii Europene, dar cele de nevoi personale și de la cardurile de credit pot fi cumulate. Dacă ai plătit o parte din datorie, atunci poți cere mai mulți bani băncii și vei avea cu ce să te întreții pentru o perioadă.

De asemenea, ar mai trebui să iei în considerare și un credit IFN. Un împrumut de nevoi personale poate fi răspunsul la multe probleme. Însă, dacă ai deja multe credite sau nu ai plătit la timp câteva rate, băncile nu vor da un credit nou. Prin urmare, ar trebui să te îndrepți spre credite urgente nebancare. Poveștile pe care le-ai auzit despre creditele nebancare cum că ar avea dobândă foarte mare nu sunt adevărate. Caută un calculator de credite și vei vedea care este diferența între dobânzi. Începând cu 2015 aceste credite au fost reglementate de Banca Națională deci au o dobândă maximă impusă de stat și toate clauzele contractuale ți se aduc la cunoștință la semnarea contractului. Prin urmare, nu te vei confrunta cu problemele care au devenit acum povești urbane.

*PUBLICITATE

Nu în ultimă instanță, ar trebui să ceri ajutor. Prietenii și familia te susțin, indiferent care este starea ta financiară. Există posibilitatea ca unii să te poată ajuta. De asemenea, ar trebui să faci o vizită la un consultant financiar care să îți spună ce opțiuni ai. Dacă rudele și prietenii te pot ajuta cu sume mici de bani, un expert financiar îți poate spune exact ce trebuie să faci și de unde poți tăia costuri. Dacă această perioadă nefastă este mai lungă, atunci bănuții primiți de la apropiați nu vor fi îndeajuns. Prin urmare, consultantul te va direcționa spre cele mai bune oferte pentru tine.

Atunci când ai probleme financiare ai tendința de a lua decizii în pripă ca de cele mai mute ori nu sunt fericite. Astfel, pentru a evita să adâncești datoriile trebuie să fii realist și să încerci să nu mai repeți comportamentul care te-a adus în această situație. Caută credite urgente pentru a rezolva temporar aceste probleme. Mai trebuie să găsești soluții pe termen lung, deoarece reducerea bugetului la limita subzistenței și vânzarea unor bunuri care îți fac viața mai ușoară sunt tot rezolvări temporare la problemele pe care le ai. Prin urmare, ia-ți inima în dinți și du-te la un consultant financiar pentru a găsi rezolvări la problemele tale financiare dacă acestea sunt de lungă durată.