vivacredit banner
Posturi de blog

Cum să îmi gestionez finanțele?

Cum să îmi gestionez finanțele? Iată o întrebare care îți tot vine în cap și nu îți dă pace de ani de zile, de când ai devenit un adult responsabil, cu job stabil și credite ipotecare în bancă. Din păcate, nu poți spune că ai găsit încă vreun răspuns, iar cel mai adesea pentru plata ipotecii te vezi nevoit să apelezi la site-uri specializate în împrumuturi rapide precum www.credit247.ro, pentru a nu risca să rămâi restant.

Așadar, ești convins că ai o problemă în gestionarea banilor, dar nu știi exact care este aceasta. Citește în continuare articolul și aplicând sfaturile ce urmează să fie enumerate, îți vei putea administra mult mai bine veniturile și nu doar că nu vei mai rămâne fără bani fix atunci când ai nevoie mai mare, dar vei reuși chiar să și economisești sume frumușele.

Începe cu niște ținte

Pentru început, ideal este să îți setezi niște ținte, pentru a știi exact în ce direcție să te îndrepți. Fără acestea, te vei trezi debusolat și nu vei lua de fiecare dată decizia cea mai înțeleaptă. Așadar, indiferent de vârsta pe care o ai sau câtă experiență în domeniul muncii ai acumulat, încă nu este prea târziu să te așezi la masă ori la birou și să te gândești foarte serios ce vrei să faci cu viața ta și în ce direcție vrei să apuci.

De ce este acest lucru atât de important și punem un așa mare accent pe el? Ei bine, pentru că finanțele influențează toate aspectele ce țin de viața noastră. Așadar, dacă dorința ta cea mai aprinsă este de a călători de-a lungul Pământului, într-un circuit ce va dura mai bine de doi ani, vei avea nevoie să îți planifici foarte bine partea financiară. Totodată, dacă dintr-un motiv sau altul dorești să ieși din câmpul muncii la o vârstă foarte fragedă și atunci va trebui să ai pusă deoparte o sumă suficientă, care să acționeze ca o pernă de siguranță.

După ce ți-ai scris toate țintele financiare (cel mai probabil ai mai mult decât o singură dorință pe care vrei să o îndeplinești de-a lungul carierei tale) ar fi bine să le prioritizezi. În felul acesta te asiguri că vei fi foarte atent în special la cele care sunt extrem de importante pentru tine. În același timp, poți să le aranjezi în ordinea în care dorești să le îndeplinești, dar atenție, cele de lungă durată, cum ar fi retragerea la o vârstă fragedă din postura de angajat ar fi bine să fie privite ca ținte secundare, ce vor fi atinse după altele ce au o durată mai scurtă de aplicare.

Cum să îți alegi țintele financiare?

  • Începe prin a nota targeturile de lungă durată, precum să scapi de creditul ipotecar, să îți cumperi o casă etc. și separă-le de cele pe termen scurt;
  • Notează-le și pe cele cu efect imediat, cum ar fi reducerea cheltuielilor zilnice sau utilizarea mai redusă a cardului de credit;
  • Prioritizează țintele astfel încât să creezi un plan financiar.

Creează un plan financiar

Un plan financiar te va ajuta foarte mult în atingerea obiectivelor setate. Acesta ar fi bine să aibă mai multe etape și ar trebui să te ajute în trei moduri:

  • Stabilirea unui control mai bun al bugetului;
  • Crearea unui plan de cheltuieli;
  • Scoaterea din datorii.

După ce vei reuși să realizezi aceste trei lucruri, te vei fi ușurat de câteva cheltuieli care îți îngreunau economisirea unor sume consistente de bani lunar. Așadar, vei începe să acumulezi sume din ce în ce mai mari cu care poți face orice dorești. Vrei să călătorești, nimic mai bine sau visul tău este să investești, perfect, pentru că atunci vei avea cu ce.

Țintele bine stabilite, împreună cu un fond de siguranță pe care este bine să îl creezi cât mai curând, te vor ajuta să nu mai iei decizii financiare proaste și îți vor folosi la a controla mult mai bine situațiile care în alte condiții te-ar fi speriat.

Ține cont de următoarele aspecte atunci când îți faci un plan financiar:

*PUBLICITATE
  • Bugetul este cheia succesului. Este unealta care îți va oferi cel mai bun control asupra viitorului financiar. Bugetul este esențial în realizarea planului;
  • Ar trebui să contribui la țintele pe termen lung încă de la început, câte puțin dar constant;
  • Asigurarea unui fond de urgență te va ajuta în situațiile critice.

Ține-te de bugetul setat

După cum s-a specificat și mai devreme, bugetul este foarte important. Acesta îți permite crearea unui plan de cheltuieli cu ajutorul căruia vei putea distribui banii în toate direcțiile, astfel atingându-ți țintele setate.

Un buget te ajută în deciderea ordinii de cheltuire a banilor. Fără un plan bine setat în acest sens, te vei trezi scoțând bani din cont într-un mod haotic, aceștia dispărând pe lucruri care chiar nu contează, dar care par importante la momentul respectiv, cu toate că nu te ajută în atingerea țintelor financiare setate.

Când vine vorba despre un buget:

  • Ține-te întotdeauna de el și de planul de cheltuieli, cu toate că pot apărea ”ispite” pe parcurs, nu te lăsa tentat și vizualizează în permanență țintele setate;
  • Gândește-te la varianta deschiderii mai multor conturi bancare în care să verși banii destinați țintelor diferite, direct atunci când îți intră salariul lunar.

Scapă de datorii

Datoriile reprezintă un obstacol uriaș peste care va trebui să sari în atingerea obiectivelor financiare. Așadar, eliminarea lor este esențială în realizarea targeturilor. În acest sens, creează-ți un plan de plătire a datoriilor, care te va ajuta să scapi de ele mai repede.

Dacă ai mai multe împrumuturi luate, decât să aloci sume mici, egale, către fiecare dintre credite, mai bine orientează sume mari către unul dintre ele, la celelalte plătind minimul posibil, până reușești să scapi de cel asupra căruia te-ai orientat, apoi schimbă ținta. Această tactică se va dovedi a fi cea mai utilă.

Nu te sfii să ceri ajutor profesionist

Dacă tot ceea ce a fost scris aici îți pare ceva cam greu de înțeles, nu este nicio problemă. Există o mulțime de oameni care sunt specializați în sectorul rezervat finanțelor proprii, care te vor ajuta și îți vor explica atât cât pot ei de bine ce trebuie și/sau nu să faci, pentru a-ți gestiona cât poți de bine finanțele proprii. Așadar, nu-ți fie frică să îi întrebi. Până la urmă, este vorba despre viitorul tău financiar și ar fi bine să reușești să îl stăpânești.