vivacredit banner
Posturi de blog

Lucrări necesare pentru renovarea bucătăriei

Când casa în care locuiești cu familia ta se degradează, ea nu mai este principala ta sursă de odihnă și de confort, cu alte cuvinte se transformă dintr-un cămin într-o casă sau, mai rău, o locuință. A locui într-un cămin este important în primul rând pentru sănătatea ta fizică și psihică, este locul în care te simți în siguranță, aici te întorci de fiecare dată pentru a te reface și a prinde puteri, aici găsești, de fiecare dată când ai nevoie, dragoste și susținere. Când, însă, condițiile de viață scad iar căminul tău se degradează, trebuie să iei măsuri pentru a o restaura, pentru a o aduce la starea de dinainte, în care îți oferea siguranță. Astfel, renovarea casei este pasul necesar în aceste situații. Însă o renovare nu este nici ușoară și nici ieftină. Dacă ești presat de partea financiară, asigură-te de la bun început că banii vor fi tot timpul la îndemână, stabilește ce buget ai pentru renovarea casei, iar dacă nu îți ajung toți banii poți să solicit împrumut CAR online dacă ești înscris într-o astfel de cooperativă de într-ajutorare, dobânzile sunt mult mai mici decât la o bancă iar banii sunt protejați împotriva riscurilor generate de inflație.

Dacă te apuci de renovat bucătăria, începe prin a bugeta și a face un calcul estimativ al costurilor legate de renovarea acesteia. Stabilește dacă vrei să schimbi gresia și faianța, dacă trebuie înlocuită și mobila sau dacă ai de cumpărat și electrocasnice. Renovarea bucătăriei n-ar trebui să coste mai mult de 15% din valoarea casei, iar împărțirea costurilor se face în felul umrător: 30% mobila, 10% blaturile, 14% electrocasnicele, 5% iluminatul, 4% țevile și fittingurile, 3% vopseaua și amorsa, 37% mâna de lucru, gresia, faianța și ferestrele. Designul bucătăriei îl poți face chiar tu, dacă vrei să reduci din costuri, sau poți să îl lași pe mâna unui designer de interior, dacă bugetul îți permite. Nu apela, însă, la cei pe care ți-i pun la dispoziție magazinele de materiale de construcții, de obicei sunt începători, lipsiți de experiență și de viziune. Sacrifică 5-10% din buget dacă vrei să apelezi la sfaturile unui profesionist fără conflict de interese.

Stabilește dacă bucătăria ta are nevoie de o renovare completă sau de o cosmetizare. Verifică tu, sau cheamă pe cineva avizat, tot ceea ce înseamnă bucătărie: gresie, faianță, dulapuri, aragaz, cuptor, cuptor cu microunde, frigider, ferestre, ușă, instalație electrică, instalație sanitară, scurgere, chiuvetă, prize, fire electrice. Stabilește care dintre acestea trebuie schimbate și care nu și la final trage linie și compară cu bugetul pentru renovarea completă a bucătăriei. Dacă aceste costuri de reparații sar de 75% din prețul renovării, e cazul să mergi pe varianta completă. Dacă nu, repară ce e de reparat și, în rest, oferă bucătăriei un facelift. E mult mai ieftin și poate schimba la față complet aspectul vechi. Ce poți face în acest sens: 1. Lustruiește chiuveta și schimbă bateria, dacă nu mai poate fi lustruită. Înlocuiește mobila sau doar vopsește-o, dacă este bună. O altă idee ar fi să colantezi mobila cu foi autocolante de diferite culori pe care le poți găsi în magazinele de specialitate. Înlocuiește blatul de HDF sau de PAL cu unul din granit sau din lemn stabilizat.

Decongestionează. De-a lungul timpului, avem tendința să strângem în bucătărie tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin utile. Sortează totul înainte să te apuci de renovare. Ia fiecare obiect în parte și decide dacă îl păstrezi în bucătărie, dacă îl duci în debara sau depozit, dacă îl dai sau dacă îl arunci cu totul. Sigur vei găsi un set de linguri și furculițe din care au rămas vreo 3 – 4, căni ciobite sau mici electrocasnice învechite, pe care nu le-ai mai folosit de mult. Sau poate ai două standuri pentru scurs vasele. Sau poate clasica pungă în care ai adunat pungi de-a lungul timpului. O bucătărie ordonată va arăta mai frumos decât una înghesuită, ticsită de lucruri inutile.

Poți lua în considerare extinderea bucătăriei fără să afectezi foarte tare bugetul. Caută solicit împrumut online pentru a lua un împrumut cu dobândă mică. O bucătărie mai spațioasă și mai luminoasă este de preferat uneia mici și întunecoase. Spațiul îl poți prelua fie prin stricarea debaralelor vechi sau chiar prin extinderea acesteia spre terasă, însă acest lucur e un pic mai complicat deoarece trebuie să rearanjezi structura de rezistență și să extinzi acoperișul. O altă soluție pentru extinderea bucătăriei este unirea acesteia cu o cameră apropiată, iar cele două vor creea un open space mai cuprinzător, care poate servi atât de bucătărie, cât și de living sau dining.

*PUBLICITATE

Ce te faci însă, atunci când bugetul este limitat. În primul rând, vezi ce manoperă poți face tu și ce este musai să lași în seama meșterilor. Datul cu var nu ar trebui să fie o problemă pentru nimeni, deci o amorsă antimucegai lăsată să se usuce, urmată de unul sau două straturi de vopsea lavabilă specială pentru bucătării și băi ar fi unul din costurile care se pot reduce. De asemenea, montatul mobilei, dacă ai cumpărat-o standard, este o treabă care se rezolvă în doi oameni, o șurubelniță și un ciocan. Mai greu ar fi cu datul găurilor pentru corpurile suspendate, însă și acolo poți rezolva cu o bormașină dotată cu burghiu pentru zidărie, o cumpănă și conexpanduri potrivite. Astfel, ai scutit câteva sute de lei bune, pe care le poți folosi să schimbi chiuveta, spre exemplu.

Dacă renovezi casa pentru a o vinde, renunță la renovările structurale și mergi mai mult pe o schimbare cosmetică. Dacă imobilul nu a mai fost renovat de multă vreme și nu are îmbunătățiri, ia valoarea de piață minimă a casei și adaugă-i la preț renovările făcute și un spor. Spre exemplu, dacă pe piață casa ta, nerenovată, ar costa 50.000 de euro, adăugarea unei centrale termice de 6000 de lei îi aduce un spor al prețului de cam 8000 – 9000 de lei, la fel se întâmplă și dacă este văruită, cu instalația electrică schimbată și așa mai departe.

Renovarea propriei case trebuie să aducă un plus de lumină și de prospețime nu doar acolo, ci în totată viața ta. Banii îi poți obține ușor, dacă solicit împrumut CAR online, fără bătăi de cap și fără să plătești o dobândă usturătoare. Tot ce îți rămâne de făcut este să te bucuri de casa ta în continuare, împreună cu cei dragi.